Moje gospodarstwo rok 2014/2015
Napisano 05 listopad 2014 - 11:07
W poniedziałek idę do banku a we wtorek do ARiMR-u.
Zobaczyłem na stronie banku BGŻ że przysługuje kredyt na rozpoczęcie działalności gospodarczej do 4mln zł karencja spłaty 3 lata i kredyt do spłacenia na 20 lat.
Poszperałem w internecie i znalazłem kilka fajnych ofert w pobliżu mojej miejscowości.
Wkrótce kolejne informacje. Pozdrawiam
Napisano 05 listopad 2014 - 11:31
Napisano 05 listopad 2014 - 11:34
Napisano 05 listopad 2014 - 11:52
no to zaczynamy...rozkręcanie gospodarstwa...
Napisano 05 listopad 2014 - 12:16
Teraz to nie jest słomiany zapał. Trzeba wszystko dobrze przemyśleć iść dowiedzieć się itp.
Pozdrawiam
Napisano 05 listopad 2014 - 12:41
Napisano 05 listopad 2014 - 13:01
Napisano 05 listopad 2014 - 13:46
może to i nie jest słomiany zapał, ale chłopie, naprawdę wątpię abyś dostał taki ogromny kredyt. 4 mln. to jest więcej jak fura kasy. nikt się z Ciebie nie śmieje, ale może warto pomyśleć?
czemu dopiero w poniedziałek idziesz do banku? ja to bym wolała jak najszybciej załatwiać takie sprawy, a nie czekać prawie tydzień. no chyba, ze masz umówioną rozmowę z prezesem banku, to inna sprawa.
a dlaczego do agencji dopiero we wtorek? nie lepiej juz dzisiaj od razu?
swoją dorosłość i to, że nie zachowujesz sie już jak dzieciak pokazał byś nam tym jak byś napisał, "byłem w banku, w ARiMR i załatwiłem to i to" a Ty dalej piszesz "pójdę, popytam, dowiem się".
no sorry, nie chcę Ci podcinać skrzydeł, ale z całego serca życzę Ci powodzenia w pozytywnym załatwieniu sprawy
tylko z tego co wiem, to żeby dostać kredyt jakikolwiek to trzeba mieć jakieś zabezpieczenie. no ale może ja sie nie znam, bo nigdy nie brałam kredytów
ale naprawdę trzymam kciuki za Twoje marzenia i nie obrażaj sie przypadkiem o to co napisałam, ale ja tak to właśnie widzę, sorry...
przypomniał mi się tekst z reklamy
"Albo realizujemy, albo snujemy"
Pawle, zacznij realizować
Napisano 05 listopad 2014 - 18:25
Nie idę teraz ponieważ zdaję na prawo jazdy na Ciągnik rolniczy więc jestem dosyć zajęty;d
Na stronie internetowej napisane jest:
" 4 mln na nakłady inwestycyjne w gospodarstwie rolnym, w tym 1,5 mln zł na zakup użytków rolnych "
taki kredyt przysługuje:
Kredyt preferencyjny przeznaczony jest dla osób fizycznych, osób prawnych oraz osób nieposiadających osobowości prawnej, które "rozpoczynają działalność" lub prowadzą działalność w rolnictwie.
spłata kredytu: Do 20 lat – dla rolników
Karencja w spłacie kapitału wynosi od 2 do 3 lat.
Także wszystko można wyczytać. Pójdę dowiem się jakie dokumenty potrzeba i załatwię sprawę.
Gdy będę wiedział więcej napiszę i pochwalę się co i jak.
Wszystko po kolei;d
Będę miał też pytania itp.Mam nadzieję iż pomożecie mi gdy już kupię gospodarstwo.
Pozdrawiam Paweł
Napisano 05 listopad 2014 - 18:32
Na stronie banku wszystko ładnie, pięknie a podczas rozmowy w 4 oczy zupełnie co innego.
Napisano 05 listopad 2014 - 18:36
Napisano 05 listopad 2014 - 18:49
Napisano 05 listopad 2014 - 19:36
Napisano 05 listopad 2014 - 19:43
Kupiłem z tatą na w spółkę cielaczka. Wprawiam się co i jak przy nim robić by gdy już będę miał gospodarstwo
umieć;d
Dorwałem pracę fizyczną i troszkę dorobiłem. Aktualnie robię prawko na B+E co będzie uprawniało mnie do jazdy tak jak bym
miał kategorie T.
Jak nie wytrzymam do poniedziałku to pójdę w piątek do banku porozmawiać;d
Będę informował na bieżąco.
Pozdrawiam
Napisano 05 listopad 2014 - 19:56
Napisano 05 listopad 2014 - 20:12
przytoczę tylko przykład sprzed kilku lat.
mąż pracował, ja jeszcze też pracowałam. w sumie na czysto po opłaceniu rachunków, paliwa, biletów zostawało nam 3tys.zł.
poszliśmy do banku bo chcieliśmy kartę kredytową, wszak z banku sami dzwonili, żeby przyjść, bo dostaniemy. fajnie zrobić większy zakup i rozłożyć sobie ratę na 2 miesiące bez odsetek. no i co? poszliśmy do banku i nie dali nam karty, bo mieliśmy za małe dochody, a kartę chcieliśmy "tylko" z limitem 2tys.zł
wiem, że może to nie jest odpowiedni przykład, ale banki patrzą na wszystko.
no ale ja Ci kibicuję i niech się spełniają Twoje sny o prawdziwej gospodarce
i pamiętaj, my tu się nie naśmiewamy z Ciebie, tylko raczej próbujemy Cię ochronić, cobyś w banku babkom nie wyskoczył jak przysłowiowy Filip z konopi
Napisano 06 listopad 2014 - 10:11
Najlepiej będzie jak pójdę do banku zapytam i wtedy się wszystko rozjaśni.
To jest spowodowane tym, że ja chcę mieć gospodarstwo taki mam cel w życiu i do niego dążę.
Napisano 06 listopad 2014 - 22:09
Napisano 07 listopad 2014 - 05:42
Najważniejszy jest biznes plan: W którym bedziesz miał zawarte podstawowe informacje o wkładzie własnym, planowanych inwestycjach z tego kredytu i oczywiście zyskach jakie mogą te inwestycje przynieść. Wszystko musi być konkretne. Nic na zasadzie że może to a może tamto. Wtedy zaczną z Tobą rozmawiać i masz cień szansy na to że uda Ci się dostać jakiś kredyt.
Więc usiądź spokojnie, pomyśl i przelej na papier swoje pomysły. Pozdrawiam i życzę Ci powodzenia.
Napisano 07 listopad 2014 - 10:00
Więc nie wiem czy zmienić w nim kwotę kredytu itp mocne strony projektu słabe strony, jaki zysk itp
Co proponujecie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych