Skocz do zawartości

Zdjęcie

Moje gospodarstwo rok 2014/2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#1 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 11:07

Witam po długiej przerwie. Kiedy byłem tutaj ostatnio to zachowywałem się jak dziecko. Teraz po długim przemyśleniu dorosłem.
W poniedziałek idę do banku a we wtorek do ARiMR-u.
Zobaczyłem na stronie banku BGŻ że przysługuje kredyt na rozpoczęcie działalności gospodarczej do 4mln zł karencja spłaty 3 lata i kredyt do spłacenia na 20 lat.

Poszperałem w internecie i znalazłem kilka fajnych ofert w pobliżu mojej miejscowości.

Wkrótce kolejne informacje. Pozdrawiam
  • 0

#2 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 11:31

No witam :) Rzeczywiście długo Cie nie było ale dobrze że wróciłeś, napisałeś post i odrazu poprawiłeś mi humor chyba na cały tydzień :)
  • 0

#3 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 11:34

Witaj Paweł widzę że wiele się nie zmieniłeś. Plany masz imponujące.
  • 0

#4 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 11:52

miło Cię znowu "czytać"...
no to zaczynamy...rozkręcanie gospodarstwa...
  • 0

#5 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 12:16

I co każdy teraz będzie znów się naśmiewał ze mnie? Bądźmy dorośli panowie.
Teraz to nie jest słomiany zapał. Trzeba wszystko dobrze przemyśleć iść dowiedzieć się itp.
Pozdrawiam
  • 0

#6 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 12:41

Paweł przecież nikt sie z ciebie nie nasmiewa, tylko odnosi się do tego co napisałeś.napisz lepiej co do tej pory zrobiłeś?co siejesz i chodujesz?
  • 0

#7 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 13:01

myślę że kolega Paweł nie ma dystansu do komentarzy w jego wątkach, i przede wszystkim do swojej osoby...
  • 0

#8 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 13:46

Paweł, witam ponownie :)
może to i nie jest słomiany zapał, ale chłopie, naprawdę wątpię abyś dostał taki ogromny kredyt. 4 mln. to jest więcej jak fura kasy. nikt się z Ciebie nie śmieje, ale może warto pomyśleć?
czemu dopiero w poniedziałek idziesz do banku? ja to bym wolała jak najszybciej załatwiać takie sprawy, a nie czekać prawie tydzień. no chyba, ze masz umówioną rozmowę z prezesem banku, to inna sprawa.
a dlaczego do agencji dopiero we wtorek? nie lepiej juz dzisiaj od razu?
swoją dorosłość i to, że nie zachowujesz sie już jak dzieciak pokazał byś nam tym jak byś napisał, "byłem w banku, w ARiMR i załatwiłem to i to" a Ty dalej piszesz "pójdę, popytam, dowiem się".
no sorry, nie chcę Ci podcinać skrzydeł, ale z całego serca życzę Ci powodzenia w pozytywnym załatwieniu sprawy :)
tylko z tego co wiem, to żeby dostać kredyt jakikolwiek to trzeba mieć jakieś zabezpieczenie. no ale może ja sie nie znam, bo nigdy nie brałam kredytów :P
ale naprawdę trzymam kciuki za Twoje marzenia i nie obrażaj sie przypadkiem o to co napisałam, ale ja tak to właśnie widzę, sorry...

przypomniał mi się tekst z reklamy :D
"Albo realizujemy, albo snujemy" :D

Pawle, zacznij realizować :)
  • 0

#9 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 18:25

Rozumiem was i przepraszam. Jak przestawałem pisać to nie byłem lubiany i myślałem że tak zostało.
Nie idę teraz ponieważ zdaję na prawo jazdy na Ciągnik rolniczy więc jestem dosyć zajęty;d

Na stronie internetowej napisane jest:
" 4 mln na nakłady inwestycyjne w gospodarstwie rolnym, w tym 1,5 mln zł na zakup użytków rolnych "
taki kredyt przysługuje:
Kredyt preferencyjny przeznaczony jest dla osób fizycznych, osób prawnych oraz osób nieposiadających osobowości prawnej, które "rozpoczynają działalność" lub prowadzą działalność w rolnictwie.

spłata kredytu: Do 20 lat – dla rolników
Karencja w spłacie kapitału wynosi od 2 do 3 lat.

Także wszystko można wyczytać. Pójdę dowiem się jakie dokumenty potrzeba i załatwię sprawę.
Gdy będę wiedział więcej napiszę i pochwalę się co i jak.

Wszystko po kolei;d
Będę miał też pytania itp.Mam nadzieję iż pomożecie mi gdy już kupię gospodarstwo.
Pozdrawiam Paweł
  • 0

#10 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 18:32

Nie życze Ci źle, ale wątpie żebyś dostał chociaż 40tyś kredytu. Na stronach banków różne rzeczy pisza, wiem bo sam brałem nie duży kredyt na początku roku.
Na stronie banku wszystko ładnie, pięknie a podczas rozmowy w 4 oczy zupełnie co innego.
  • 0

#11 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 18:36

Zobaczymy. Bądźmy dobrej myśli;d
  • 0

#12 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 18:49

Napisz lepiej czym się zajmowałeś przez ten czas co Cie nie było , co hodujesz ?
  • 0

#13 przemek2092

przemek2092

V.I.P

• Moderator
  • 1052 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 19:36

Witam Cie Pawle ;) myślę że jeszcze sporo razem podyskutujemy ;) plany imponujące i odważne ;) informuj nas na bieżąco bo ja też zastanawiam sie nad rozwojem ale brak odwagi...
  • 0

#14 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 19:43

Hoduję kury wiadomo zarobek mały bo i mało kurek a teraz jeszcze zima nadchodzi więc jajek coraz mniej.
Kupiłem z tatą na w spółkę cielaczka. Wprawiam się co i jak przy nim robić by gdy już będę miał gospodarstwo
umieć;d
Dorwałem pracę fizyczną i troszkę dorobiłem. Aktualnie robię prawko na B+E co będzie uprawniało mnie do jazdy tak jak bym
miał kategorie T.
Jak nie wytrzymam do poniedziałku to pójdę w piątek do banku porozmawiać;d
Będę informował na bieżąco.
Pozdrawiam
  • 0

#15 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 19:56

paweł takiego kredytu napewno nie dostaniesz ,a jeśli byś dostał to nie wiem czy byłbyś w stanie spłacić odsetki od tak dużego kredytu ,jeśli pójdziesz do banku to na początek spytaj o sumę 100 razy mniejszą i zobaczysz rekcję pracowników banku bo jak usłyszą 4mln to mogą wybuchnąć śmiechem na tak dużą sumę bez odpowiedniego zabezpieczenia ale może się mylę bo ja jak brałem kredyt to musiałem mieć rzeczoznawce by wycenił mój majątek i dopiero wtedy dostałem kredyt ,pozdrawiam i życze by ci się udało .
  • 0

#16 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 05 listopad 2014 - 20:12

Pawle, popieram Grzepaku, wydaje mi się, że bez solidnego zabezpieczenia nie dostaniesz kredytu. ale idź, pytaj. może na ładne oczy dają też kredyty :D
przytoczę tylko przykład sprzed kilku lat.
mąż pracował, ja jeszcze też pracowałam. w sumie na czysto po opłaceniu rachunków, paliwa, biletów zostawało nam 3tys.zł.
poszliśmy do banku bo chcieliśmy kartę kredytową, wszak z banku sami dzwonili, żeby przyjść, bo dostaniemy. fajnie zrobić większy zakup i rozłożyć sobie ratę na 2 miesiące bez odsetek. no i co? poszliśmy do banku i nie dali nam karty, bo mieliśmy za małe dochody, a kartę chcieliśmy "tylko" z limitem 2tys.zł
wiem, że może to nie jest odpowiedni przykład, ale banki patrzą na wszystko.
no ale ja Ci kibicuję i niech się spełniają Twoje sny o prawdziwej gospodarce :)

i pamiętaj, my tu się nie naśmiewamy z Ciebie, tylko raczej próbujemy Cię ochronić, cobyś w banku babkom nie wyskoczył jak przysłowiowy Filip z konopi
  • 0

#17 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 10:11

Rozumiem rozumiem. Tylko nie wiem czy jak np dostałbym kredyt na 800 tys zł ( przykładowo ) i kupiłbym gospodarstwo z 12 hektarami ziemi to przecież nie dam rady spłacić bo i z czego?
Najlepiej będzie jak pójdę do banku zapytam i wtedy się wszystko rozjaśni.
To jest spowodowane tym, że ja chcę mieć gospodarstwo taki mam cel w życiu i do niego dążę.
  • 0

#18 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 06 listopad 2014 - 22:09

Kolego pawelxy1 ,a czy nie lepiej poszukać dziewczynę z gospodarstwa z hektarami niż pchać się w kredyt ,który notabene może Ciebie pogrążyć ?.Pozdrawiam.
  • 0

#19 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 05:42

Paweł zanim wybierzesz się do banku z pytaniem o taki kredyt to musisz się dobrze przygotować. Jak wpadniesz z ulicy z słowami:" słuchaj pan potrzebuje 4 mln. kredytu co możecie mi zaoferować?" to spławią Cię szybciej niż się wszystkim wydaje.

Najważniejszy jest biznes plan: W którym bedziesz miał zawarte podstawowe informacje o wkładzie własnym, planowanych inwestycjach z tego kredytu i oczywiście zyskach jakie mogą te inwestycje przynieść. Wszystko musi być konkretne. Nic na zasadzie że może to a może tamto. Wtedy zaczną z Tobą rozmawiać i masz cień szansy na to że uda Ci się dostać jakiś kredyt.
Więc usiądź spokojnie, pomyśl i przelej na papier swoje pomysły. Pozdrawiam i życzę Ci powodzenia.
  • 0

#20 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 07 listopad 2014 - 10:00

Powiem tak. Mam już biznes plan kiedyś pracowałem nad nim miesiąc ale on jest na 600 tys kredyt.
Więc nie wiem czy zmienić w nim kwotę kredytu itp mocne strony projektu słabe strony, jaki zysk itp
Co proponujecie?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych