Skocz do zawartości

Zdjęcie

Moje gospodarstwo rok 2014/2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#41 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 10:10

Jotes, ja wiem, ale u Pawła banki w niedzielę czynne więc może i dzisiaj ARiMR też czynne mimo święta :P

no ale też jestem ciekawa co nasz Młody Kolega wymyśli dla siebie na zarobek. ja proponuję zacząć od czegoś niewielkiego, w nic się nie pchać. tak jak pisałam zrobić rozpoznanie na swoim rynku czym ludzie byli by zainteresowani i tym się zająć.
  • 0

#42 Gusiek

Gusiek

baba mazurska

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 12:42

Ania, bezlitosna jesteś dla Pawła :D
Zastanawiam się, od jakiej liczby kur zaczyna to być dochodowe przedsięwzięcie.
I czy da się wtedy utrzymać jakość jajek. Bez sztucznej karmy itede. Żeby były takie prawdziwe ;) Ja mam wysoko ustawioną poprzeczkę, moja pani "jajeczna" mnie rozbestwiła, ale ona nic nie paprze.
  • 0

#43 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 13:48

Gusia, nie bezlitosna, tylko prawdę piszę :P

• 0

#44 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 15:04

Znowu zaczyna się to samo. :D Parodia po prostu... Użytkownicy z większym stażem na forum powinni pamiętać o tym iż założyciel tego wątku od czasu jak pojawił się na forum, zakłada gospodarstwo, mineło półtora roku, on nie zrobił nic konkretnego tylko wypisuje tutaj jakieś bzdury. Był w banku w NIEDZIELĘ, wybiera się do ARIMR-u w święto państwowe, twierdził że ułożył swietny biznesplan który miał być podstawą dla jego gospodarstwa, a potem pyta się nas co się opłaca, bo on nie wie, więc na jakiej podstawie układał tamten swój biznesplan? Musiał iść do banku żeby go uświadomili że kredytu na "ładne oczy" nikt nie dostanie... Nie byłoby w tym nic dziwnego, wszak niewiedza to rzecz ludzka, tyle że on usiłuje rozkręcić gospodarstwo prawie od dwóch lat (efekty tego znamy), a nie ma pojęcia o podstawach. Jak dla mnie to cyrk jakiś po prostu, kolejny wątek zakładany po to żeby pisać o planach które nigdy nie wchodziły i teraz zapewne też nie wejdą w życie. Jeśli ktoś nie wierzy polecam zapoznać się z poprzednimi wątkami zakładanymi przez tego użytkownika, dodam że najobszerniejszy i za razem "najciekawszy" dawno temu usunełem, bo po prostu dla osób postronnych które są gośćmi na forum mógł wydawać się żartem. To nie chodzi o to że ja kogoś potępiam czy zniechęcam, to chodzi o to żebyśmy byli poważni, a nie dywagowali nie wiadomo o czym. Bo wszystko co teraz opisuje nam Paweł pisał już jakiś czas temu... Jak tak dalej pójdzie będzie to kolejny wątek do zamknięcia. Pozdrawiam :)
  • 0

#45 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 15:13

Voytek, nic dodać nic ująć :D

• 0

#46 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 17:57

A wy jak zawsze się naśmiewacie. Mam tyle na głowie że każdy by miał możliwość pomyłki.
Byłem w banku w poniedziałek rano.
Wiem dużo o hodowli królików, kur. Od tamtego czasu wbrew pozorom dużo się zmieniło a Wy po prostu nie
umiecie od nowa poznać człowieka który zmienił się.
Ale nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ktoś kto czegoś nie wie wiadomo że pyta.
Mówicie że nic nie zrobiłem. Zarobiłem trochę na sprzedaży jaj kurzych.
Nic nie robię ale dążę do tego by robić przez pytanie Was o to co się w dzisiejszych czasach opłaca.
Mam mało ziemi ale będziemy powiększali do ponad hektara .
Pozdrawiam
  • 0

#47 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 18:12

Paweł, ale tu nie chodzi o poznawanie człowieka, Ty zwyczajnie nic nie zrobiłeś w sprawie swojego przyszłego gospodarstwa. piszesz, ze zarobiłeś na sprzedaży jaj, a że tak zapytam ile zarobiłeś? i czy te pieniądze odłożyłeś, czy wydałeś na bieżąco?
napisz nam co się u Ciebie jeszcze zmieniło od ostatniego razu? sprzedałeś kilka jaj, ale coś jeszcze? były wakacje, może gdzieś na zbieraniu warzyw/owoców zarobiłeś?
ile masz tych kur?
nie pytaj nas co się opłaca, bo na to pytanie nie ma odpowiedzi. dla jednych nic się nie opłaca, a dla innych wszystko za co się wezmą będzie się opłacało. ale nie licz że na dzień dobry na czymkolwiek zbijesz kokosy, bo musisz policzyć wkład własny, no i wydatki poniesione do czasu sprzedania danego produktu. raz się uda i jest dobra cena, a w innym roku robi się za darmo, albo jeszcze się dokłada do interesu...
i tak jak napisał Jotes, trzymać się jednego kierunku a nie skakać z kwiatka na kwiatek. liczyć się tak samo z zyskiem jak i stratami.

• 0

#48 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 18:27

A wy jak zawsze się naśmiewacie. Mam tyle na głowie że każdy by miał możliwość pomyłki.

No i jak tam Pawle co się dowiedziałeś, na jakiś kredyt możesz liczyć?

• 0

#49 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 20:37

Wiem dużo o hodowli królików, kur. Od tamtego czasu wbrew pozorom dużo się zmieniło a Wy po prostu nie
umiecie od nowa poznać człowieka który zmienił się.
Ale nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ktoś kto czegoś nie wie wiadomo że pyta.
Mówicie że nic nie zrobiłem. Zarobiłem trochę na sprzedaży jaj kurzych.
Nic nie robię ale dążę do tego by robić przez pytanie Was o to co się w dzisiejszych czasach opłaca.
Mam mało ziemi ale będziemy powiększali do ponad hektara .
Pozdrawiam

a ten dalej monotematyczny "się naśmiewacie". Pisząc w poniedziałek o godzinie prawie 13, czyli prawie po wizycie lub dopiero przed, to nie wiem jak trzeba być roztargnionym żeby napisać "wczoraj", lub po prostu pisać nie prawdę. Nie zaglądam Ci kolego w portfel i nie mam zamiaru Cię rozliczać, ale zastanawiam się ile też mogłeś zarobić na tych jajkach? Pytanie Ani jest na miejscu, czy z zarobku zmieniłeś chociaż samochód z malucha na coś innego? A odnośnie opłacalności to nikt Ci nie poda gotowej regułki, w dzisiejszych czasach jednym nie opłaca się trzoda, a ja trzymam, tyle że nie sprzedaję w całości jako żywiec, ale we flaku jako kiełbasę itd, i uważam że lepiej na tym wychodzę... Po za tym uważam że to co wypisujesz to bzdury,herezje i bajki, bo gdybyś rzeczywiście chciał mieć to gospodarstwo to zrobił byś wszystko i wziął się do roboty żeby je mieć, skoro to jest twoje życiowe marzenie...Tym czasem nie dziw się ludziom że nie biorą Ciebie i tego co piszesz poważnie... pozdrawiam Cię.
  • 0

#50 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 20:37

Jedyne co mi przychodzi do głowy na tak małej powierzchni to truskawki w systemie rynnowym lecz wkład początkowy jest dość duży.
  • 0

#51 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 10:17

Pawle, na 1 ha pola to nie za bardzo nawojujesz. i tak jak pisze Miki, musisz mieć jakiś wkład początkowy. nie ważne co wybierzesz do posadzenia na tym hektarze, ale za darmo i bez kasy tam nic nie urośnie

• 0

#52 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 17:30

Za jajka co sprzedawałem od czasu gdy tutaj byłem zarobiłem trochę ponad 1000zł.
Parę królików sprzedałem i zarobiłem 300zł.
Miałem pracę i zarobiłem w niej 1000zł.
Także mam na razie oszczędzone około 3000zł.
Sory za wszystko mam trudny okres w życiu choroba itp wiem że może to si teraz wydać że wykręcam się chorobą której
wg was może nie być ale mam astmę i ostatnio było dużo biegania po lekarzach.
kur mam 40 sztuk myślałem by powiększyć hodowle do 70 i zbudować kurnik większy za te pieniądze które mam i spróbować iść w tym kierunku.
Co myślicie? Jeśli się nie uda mówi się trudno ale warto czasem zaryzykować.

Z tym kredytem to nie pomyślałem i głupio wyszło.
Pozdrawiam
  • 0

#53 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 17:46

Może odejde od tematu ale skończyłeś już szkołe czy dalej się edukujesz?
  • 0

#54 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 17:48

Skończyłem technikum mechaniczne, zdałem maturę i egzamin zawodowy, mam prawo jazdy uprawnienia itp.

Jestem bezrobotny:(
  • 0

#55 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 18:07

Rozrost hodowli o taki procent to chyba tylko przy zdobytym większym rynku zbytu.
Ewentualnie dokup z 10, 15 sztuk by nie było martwego sezonu w niesieniu, zresztą pewnie już to robisz.
  • 0

#56 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 18:09

To szukaj porządnej roboty chłopie! A ewentualnie w trakcie myśl o gospodarce! Kury to dobry biznes na dorobienie sobie i tego NARAZIE się trzymaj bo wkładu nie trzeba mieC dużego, a cena jaj jest dobra.
  • 0

#57 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 18:09

Miałem miesiąc temu 20 sztuk i dokupiłem 20 sztuk. Myślę czy nie kupić do 70 sztuk albo do 100sztuk
tylko wpierw trzeba znaleźć rynek zbytu:)
  • 0

#58 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 18:14

Wiesz Paweł potem może się tak zadziać, że przy większej ilości jaj będziesz je musiał jednostkowo taniej puszczać by właśnie schodziły...więcej się narobisz a zysk taki sam albo minimalnie lepszy.
Trzeba znaleźć złoty środek.
  • 0

#59 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 18:28

Tak. Tylko jeśli będę tak dumał i dumał co robić za co się brać to nie będę miał w ogóle gospodarstwa.
Więc może lepiej zająć się wpierw jednym zobaczyć jak to wyjdzie itp a jak zobaczę na własnej skórze to zmienię to.

• 0

#60 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 18:35

Jeżeli dokupiłeś teraz 20 sztuk to poczekaj zobacz jak będzie ze zbytem gdy zaczną się nieść...
Jeżeli z dotychczasowych 20 kur zarobiłeś na jajkach 1000 zł to bardzo dobry wynik, ale myślę, że nie odjąłeś kosztów.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych