Moje gospodarstwo rok 2014/2015
Napisano 12 listopad 2014 - 18:38
Napisano 12 listopad 2014 - 19:00
Niedawno byłem w odwiedzinach u Zbyszka z "Rolnik szuka żony" wiedziałem z programu o tym, że gospodarzy na 12 ha i z tego żyje. Jako że noszę się z zamiarem kupna gospodarstwa chciałem zasięgnąć opinii u źródła, jak to jest, że podobno jest tak źle nic się nie opłaca itd.
Otóż dowiedziałem się od niego, że w ogóle nie liczy opłacalności gospodarstwa, poszczególnych rzutów, rentowności upraw.
Powiedział jeszcze, że gdyby liczył to musiałby to zamknąć. Pewnie i tak jest, ale dlaczego???
I teraz...zobacz
Jeżeli nie kontrolujesz, nie liczysz to nie masz możliwości wprowadzenia korekty, znalezienia odcinka na którym mógłbyś poprawić dochodowość itd., nie zauważasz błędów.
Koszty w Twoim przypadku to:
Zakup kur, weterynarz, paliwo, witaminy, pasza(zboże, ziemniaki, zielenina), woda, energia elektryczna no i Twoja praca, ale ją możesz pominąć.
Napisano 12 listopad 2014 - 19:24
Zakup kur wiadomo, paliwo nie zużywam chyba że jadę po kury bo pole za domem i wszystko ręcznie robię.
Pasza wszystko z pola nie używam paszy kupnej.
Woda wiadomo jak najbardziej trzeba ją wziąć pod uwagę jak i prąd.
Napisano 12 listopad 2014 - 19:46
Ja postanowiłem, że w styczniu polece ze znajomym do Norwegii na ponad 2 miesiące i zarobie na ślub i wesele.
Roboty w polu wtedy nie ma, a drób ogarnie mi mama z przyszła żoną
Dwóch moich znajomych tam lata i naprawde bardzo dobrze na tym wychodzą
Napisano 12 listopad 2014 - 20:08
Napisano 12 listopad 2014 - 23:03
Wyjazd za granice nie wchodzi w grę. Jestem Patriotą
Napisano 12 listopad 2014 - 23:06
Wyjazd za granice nie wchodzi w grę. Jestem Patriotą
to Ci się chwali, ale może czas pomyśleć o sobie i swojej przyszłości? nikt nie każe Ci jechać na stałe, ale na jakiś czas. zarobisz, odłożysz i wrócisz...
patriotyzm nie ma tu nic do tego, bo patriotyzm nie da Ci pracy, ani kasy na chleb czy rachunki...
ale to oczywiście Twój wybór
Napisano 12 listopad 2014 - 23:07
Napisano 13 listopad 2014 - 05:34
Napisano 13 listopad 2014 - 10:50
Nie znam kompletnie żadnego języka więc nie dogadam się z nikim.
Angielski w ogóle a niemiecki mniej niż podstawowy.
Napisano 13 listopad 2014 - 11:28
Nie to miałem na myśli ale kiedyś obiecałem sobie że nie pojadę za granicę do pracy.
Nie znam kompletnie żadnego języka więc nie dogadam się z nikim.
Angielski w ogóle a niemiecki mniej niż podstawowy.
obiecałeś sobie kiedyś? to lepiej siedzieć w polsce na d... i nic nie robić i nie zarobić, bo sobie obiecałeś? w imię czego sobie obiecałeś? obiecać to sobie można, że sie palić czy pić nie będzie, ale że do pracy nie pojedziesz? sory chłopie, ale ja Cię nie rozumiem. jesteś młody, zycie przed Tobą! a co do języka...moja siostra z narzeczonym od kwietnia siedzą za granicą, najpierw Niemcy teraz Holandia. języka nie znają, jakies podstawy angielskiego. i pracują i żyją jak ludzie!
gdyby nie to, że mam zwierzaki sama bym pojechała na kilka miesięcy podreperować domowy budżet, ale ja jestem uwiązana, a Ciebie nic nie trzyma. no ale to Twoje życie, i jak sobie kiedyś obiecałeś, ze nie pojedziesz do pracy, to Twój wybór...
ale to jest polska mentalność, lepiej siedzieć i narzekać niż zabrać się za siebie i coś zrobić żeby było lepiej.
Napisano 13 listopad 2014 - 11:33
Napisano 13 listopad 2014 - 11:33
Paweł, wielcy patrioci polscy również byli poza granicami Polski. Jednak przemyśl swoją decyzję dotyczącą gospodarstwa, a właściwie kredytu. Oby Twoja ziemia, polska ziemia, o którą walczysz z takim mozołem i zaangażowaniem nie wpadła w obce ręce. Ja Ci radzę zdobądź wykształcenie, wykorzystaj swój rzadki talent i przekuj na własny sukces ku chwale Najjaśniejszej.
Max Frisch, który w swojej twórczości zajmował się losami takich ludzi jak Ty napisał: "Ojczyzna to ludzie, których rozumiemy, i którzy nas rozumieją". Weź tę złotą dla mnie myśl głęboko do serca i nie tylko do serca.
Paweł, prawdziwa wiedza nie pochodzi ze źródeł zasłyszanych, ani przeczytanych, jak też nie pochodzi z doświadczenia. Gdyby tak było świat byłby ograniczony do tego co już jest. Świat się rozwija dzięki temu, że to co usłyszysz, to co przeczytasz lub to co doświadczysz jest swoistym "paliwem" Twojego umysłu. Zrozumieć coś możesz za pierwszym razem, za dziesiątym czy nawet za tysięcznym, ale odczucie jest ważne tylko za pierwszym razem.
Przemyśl to co napisałem i nie przejmuj się jeżeli czegoś nie zrozumiałeś. Spróbuj to odczuć. Pozdrawiam Ciebie Pawle i wszystkich na Forum!
Napisano 13 listopad 2014 - 11:41
ale to jest Pawała życie i jak dla mnie może je spędzić na marzeniach i gdybaniu i nic nie robieniu. wszak takich ludzi też jest sporo i widać takich ludzi też nam potrzeba...
Napisano 13 listopad 2014 - 12:08
Napisano 13 listopad 2014 - 17:49
Pozdrawiam
Napisano 13 listopad 2014 - 19:46
a nie tym że chcę być w Polsce, bo nie jadę tam na zawsze czy coś to to ma sens.
Przeraża mnie życie takie, że siedzę marzę i nic nie robię. To nie ma przyszłości nie ma z tego kasy ani nic.
Żeby zarobić trzeba się narobić ale też coś zrobić by mieć tą pracę.
Tylko gdzie mam takowej pracy szukać? Branża najlepiej pracownik magazynu bo mam uprawnienia wózka widłowego, ale też
z mechaniką maszyn typu frezarka itp obsługa takich maszyn nie jest mi obca.
Myślałem by zrobić kurs CNC tokarki numerycznej bo jest to najbardziej opłacalne ale nie wiem kto robi takowe kursy.
A gdzie najlepiej jechać za granice i jaką pracę mieć?
Wiem że teraz pokazuje swoją niedorosłość, ale nie wiem nigdy nie szukałem pracy za granicą
Napisano 13 listopad 2014 - 19:55
Napisano 14 listopad 2014 - 21:49
Unikaj pseudo pośredników którzy nie wiadomo co obiecują, a wrócisz biedniejszy niż pojechałeś .
Napisano 14 listopad 2014 - 22:25
Ja nie chcę na stałe ale grosz się przyda na ten hektar czy jakiś sprzęt. Na start godny
Tylko muszę szukać tej pracy bo sama się nie znajdzie, ale nie mam pojęcia gdzie szukać
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych