Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam 17lat,mam ok 10ha pola.Za rok myślę o wzięciu pożyczki (20tys)kupić ciągnik i pługi.Obliczyłem ze z dopłat pieniądze zwrócą mi się za jakieś 3lata~jak skończę technikum, czy to jest opłacalne ?? jeśli tak myślałbym dalej o jakiejś trzodzie chlewnej bo mam do tego odpowiednie pomieszczenia ale niestety teraz stoją puste.
  • 3 weeks later...
Posted

Kolego licz, że dopłaty bezpośrednie w przyszłym roku mogą być nawet o połowę niższe. To nie takie proste. Lepiej poszukaj opcji

innych. Pogadaj z doradcą ODR w kontekście co robić by najmniej robić i wziąć największe dopłaty.....

Motylkowate na ziarno mają mieć największe wsparcie. Licz, że to co posiejesz i zbierzesz pokryje koszty, a dopłaty Ci zostaną.

Szukaj programów typu młody rolnik, modernizacja - to co możesz dostać to zdecydowanie wielokrotnie więcej niż zarobisz przez lata na tej ziemi. Doradca i konkretny plan!!!

Posted
Zgadzam się z kolegą Vademecum ,ale w temacie motylkowe ,że niby tyle będą płacić ,to nie wiem ,czy to jest takie pewne .Jeżeli będzie sporo chętnych ,to pulę na te rekompensaty będą dzielić na chętnych i może okazać się ,że te dodatkowe pieniążki będą o połowę niższe .
Posted
Doradca odr? Ja szczerze wątpię w ich kompetencje... Wiele razy szedlem do odr w sprawie porad dotyczących gospodarstwa i tak prawde mówiąc za każdym razem się zawiodłem. Oni najlepiej to robią biznesplany do kredytów bo to w miare szybka i prosta metoda dorobienia sobie. A jesli chodzi o konkretne rady, pomoc w ukierunkowaniu gospodarstw czy pomoc w uprawie (obliczanie dawek nawozów ba podstawie analiz itp) to jest lipa. No ale cóż, moze inne odr sa bardziej rozwojowe i pomocne rolnikom. Mam przynajmniej taka nadzieje. Pozdro