simson54 Posted November 6, 2014 Report Posted November 6, 2014 witam chciałbym zasiać pszenicę wiosenna na kawałku gdzie rok wcześniej bylo żyto czy może zrobić się pszenzyto gdy zasieje bo życie pszenicę ? jaki nawóz dać pod uprawę i czy dawać wapno ziemia jest ciężka są to iły . proszę o poradę Quote
kubusjettaII Posted November 6, 2014 Report Posted November 6, 2014 starsi ludzie mówili że reguła jest taka że pszenicy po życie się nie powinno siać przynajmniej zimowej, jak jest z wiosenną nie wiem. Ale szczerze wam powiem że w tym roku zrobiłem wyjątek do tej reguły biorąc pod uwagę że nawet jeśli pojawi mi się żyto to i tak pszenica w całości paszowa... Quote
VoYtek8 Posted November 11, 2014 Report Posted November 11, 2014 Jaka to klasa gleby że jednego roku siejesz żyto, a drugiego chcesz pszenicę? Z tym sianem to jest zły pomysł, bo wiadomo kombajn 100% ziarna nie zbierze i to zostaje na polu, może powschodzić i wtedy będziesz miał pszenicę pomieszaną z żytem, bo ona żyta nie zagłuszy. Pszenżyto się na pewno nie zrobi, ale z żytem w pszenicy możesz mieć problem. Chociaż jak będziesz sial pszenicę jarą to ten problem zniknie. Ogólnie mało kto sieje tak zboża w sesnie pszenice po życie, bo te zboża mają inne wymagania. Żyto urośnie na byle piachu, pszenica potrzebuje dobrej ziemi. Co do wapna to sam najlepiej powinieneś wiedzieć czy Twoje pole potrzebuje go czy nie, podczas uprawy żyta powinieneś widzieć jakie chwasty na polu rosną i ocenić ph gleby. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted November 11, 2014 Report Posted November 11, 2014 Klasa III b, wiem że w tej pszenicy może powschodzić żyto, ale jak pisałem idzie w całości na paszę bo w przyszłym roku mam zamiar nabyć coś nowego w centrali bo tą (Zytę) sieję już ze trzy lata pod rząd. I tak jak napisałem wiem że to jest wbrew wszelkim normom i regułom... Quote
Recommended Posts