Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam nadzieję, że nie się nie powtarzam, ale nie znalazłam podobnego wątku.

Jakie czasopisma branżowe czytacie i polecacie?

Ja od czasu do czasu Farmera, jak mi wpadnie w ręce, ale zastanawiam się nad prenumeratą. I może coś bym jeszcze do kompletu dołożyła, co doświadczeni rolnicy i ogrodnicy polecą :)

Posted

W Polsce nie ma czegoś takiego jak czasopisma branżowe dla rolników. Zresztą jest to widoczne na całym świecie. Żadne czasopismo branżowe się nie utrzymają bez sponsorowania wielkich firm czy koncernów lub wręcz są na ich utrzymaniu. Poza rolnictwem (np. ekonomiczne, informatyczne itp.) funkcjonują takie periodyki niezależne od wielkiego biznesu, ale ich cena to 50-800 i więcej dolarów miesięcznie. Zwróć Koleżanko uwagę, że nawet jeżeli w takim czasopiśmie publikuje jakiś przedstawiciel np. instytutu naukowego to nie jest zatrudniony tylko w tym instytucie. Czasopisma rolnicze są tak naprawdę reklamą, co nie oznacza absolutnie, że reklam nie należy czytać, ale czytając trzeba wiedzieć że jest to reklama bo popadniesz w "feudalne uzależnienie".

Jeżeli chodzi o mnie to czytuję nieregularnie Rolniczy Przegląd Techniczny, Farmera, Agroserwis, Poradnik Rolniczy, a sporadycznie TopAgrar, Trzodę Chlewną i jak coś wpadnie w ręce. W ostatnich latach zauważyłem wyraźny spadek poziomu fachowej prasy rolniczej i czytam mniej niż dawniej. "Wychowany" jestem na Nowym Rolnictwie i Agrochemii. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Staram się odsiać ziarno od plew i stosować podejście krytyczne do słowa pisanego, tak jak pan profesor uczył. ;) Ale zawsze warto mieć oczy otwarte i jakiś tam pogląd sobie wyrabiać, obserwować trendy i nowinki, nawet sponsorowane.

Dziękuję za odpowiedź, dorzucam Poradnik Rolniczy do koszyczka :)

Posted

Witam, mogę dodać swoje doświadczenie w sprawie literatury "Fachowej" Kiedyś prenumerowałem kilka tytułów.

Trzoda chlewna, Topagrar, Agroserwis.

Można tam doszukać się nowinek, ale jest ich niewiele. Po roku czasu tematy powracają.

Dobrze jest wypaść na jakąś imprezę tematyczną, a jest ich w samym kraju sporo.

Plenerowe polecam Opolagrę, Bednary,

Zamknięte Polagrę, Expo

Można tam przeglądnąć wydawnictwa, zaprenumerować.

Pozdrawiam.

Posted
Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł stworzenia prasy rolniczej. Można to zrobić np. z funduszy UE (przepisy UE na to zezwalają a polskie nie). Tak to funkcjonuje w wielu krajach. Jeżeli muszę ocenić jakąś oferowaną technologię czy produkt lub porównać jakieś produkty lub technologie to niestety muszę sięgać po zagraniczne pisma albo opracowania wydawane zazwyczaj przez związki producentów. Dostępność takich polskich opracowań jest znikoma. Pozdrawiam wszystkich na forum.