olimp72 Posted November 9, 2014 Report Posted November 9, 2014 Mam taki mały problem, dopuściłem klacz zimnokrwistą do ogiera, jest już źrebna prawie 9 msc, mam pytanie czy da się sprawdzić bez USG czy ta klacz jest na pewno źrebna?? Quote
kubusjettaII Posted November 9, 2014 Report Posted November 9, 2014 badanie przez weterynarza i usg, ale przy 9 miesiącu powinno być widać już ruchy źrebaka, poobserwuj brzuch klaczy... Quote
Michałek Posted November 9, 2014 Report Posted November 9, 2014 Obserwuj po napojeniu ruchy płodu. Przyłóż ucho do "słabizny". Jak będziesz miał wątpliwości wezwij weterynarza. w siódmym miesiącu ruchy powinny być wyczuwalne. Pozdrawiam wszystkich na Forum. Quote
kubusjettaII Posted November 9, 2014 Report Posted November 9, 2014 a jeszcze jedno,we wcześniejszych fazach ciąży jak źrebię mniejsze ma więcej miejsca do ruchu (do kopania)a później jak płód jest większy czyli ma mniej miejsca do poruszania się automatycznie może wykonywać mniej zauważalnych ruchów. Po 10 miesiącu powinieneś zaobserwować powiększające się wymiona...wszystko zależy od ułożenia płodu a to jest inne z zależności od faz ciąży masz tu małą podpowiedź http://veterynaria.pl/articles.php?id=326 Quote
Recommended Posts