Jump to content

Recommended Posts

Posted

Może ktoś się orientuje w jakim banku obecnie warto jest wziąć kredyt gotówkowy?

Kwota 50 tys. złotych na okres kredytowania 10 lat.

Niestety nie mam historii kredytowej niemniej zarobki nie są takie złe tak więc myślę,że raczej nie powinno być problemu z uzyskaniem kredytu.

Posted

B. S. najgorszy, na 10 lat chyba nie dostaniesz w żadnym banku. Brak historii to poważny minus. Jeśli masz dochody tylko z rolnictwa to jeszcze większy problem. Trzeba dostać pierwszy kredyt, a później bank zasypie Cię ofertami.

Ja korzystałem z Santander, a mam konto w Getin więc przy obrotach moich Bank zasypuje mnie ofertami pożyczkowymi.

Banki typy B S czy PKO DB BPH ze mną jako rolnikiem nawet nie chciały nic oferować.

Pozdrawiam.

Posted

Jeżeli masz dobre zabezpieczenie , np ha na siebie to nie widzę problemu z uzyskaniem kredytu ja obecnie mam

kredyt w BS jednak po spłacie wynoszę się do BGŻ , po załatwieniu wszelkich formalności na kupno ciągnika tuż

przed puszczeniem przelewu pracownica banku dała mi do podpisu lojalkę że dopóki mam kredyt w tym banku nie

mogę założyć konta , i brać kredytu w innym w.......ła mnie niesamowicie .

Posted

A to BS!!! Nie lubię tego banku. BGŻ to podstawowy bank jeśli chodzi o środki preferencyjne.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie pod hipotekę to są koszty dodatkowe.

Ja lata temu biegałem za kredytem i nic, a komercyjne banki na hasło rolnik olewały podejmowanie sprawy kredytu.

Wziąłem parę sprzętów na raty, spłaciłem i do dziś co parę miesięcy dostaję oferty kredytowe z kilku banków, mam konta pootwierane w 4 bankach i przelewam kasę z jednego na drugie. Przelewy za faktury podzieliłem między odbiorców towarów rolnych a te banki. Mam kilka kredytów na przyzwoitych warunkach, a teraz dostałem ofertę kredytową z getin na 120 tyś.

Także możliwość kredytową trzeba sobie wyrobić. Zaczynałem 8 lat temu od 1000 zł.

Wtedy wkurzyłem się bo wygrałem przetarg na 22 ha. Jakby nie rodzina znajomi i sąsiedzi to popłyną bym na kilkanaście tyś. wpłaconego wadium. BS kredytował zakup ziemi na powiększenie gospodarstwa ale jakoś się nie załapałem. Dlatego nie znoszę tego banku. BGŻ również mnie wystawił dwa lata temu. Wszystko było ok. gdy przyszło co do czego odmówili.... Tu chodziło o preferencyjny na zakup ziemi, w ostateczności zaoferowali mi komercyjny.... 50 tyś w plecy.... Zrezygnowałem......

Dlatego wszędzie mówię, że banki chętnie udzieliłyby kredytu tym, lub temu kto już go nie potrzebuje.

Pozdrawiam

Posted

Ja używam tylko BS ale wiadomo bank bankowi nie równy i w duzej mierze liczą się ludzie którzy cię obsługują.

U mnie nie ma problemu, kredyt można sobie na spokojnie w 3-4 dni załatwić ;)

Posted
Bgż u mnie jest bardzo przyjazny i zawsze są pomocni co chcesz to załatwisz od ręki oni wszystko robią tylko mówisz co chcesz i podpisujesz ,a oni resztę robią .Znajomy też sobie chwali ,a w banku SGB traktowali go jak szmaciarza .Teraz jest gość ,bo kredyty dostaje od ręki .Ale gorzej ze spłatą .
Posted

Dziękuję za wszystkie rady ! Zastanawiałem się nad bankiem pocztowym ponieważ jak przeglądałem sobie rankingi to ten oferuje ostatnio dość dobre oprocentowanie. Czy ktoś miał z nim może styczność?

I myślicie,że warto jest skorzystać z doradcy kredytowego?

Posted
Przy większych kredytach może być warto. Doradcom kredytowym banki oferują nieco lepsze warunki którymi doradca się dzieli z kredytobiorcą. Nie są to duże różnice. U doradcy uzyskasz informacje o postępowaniu gdy podwinie się noga. Pamiętajcie, że te warunki też są ważne a często zupełnie pomijane przy rozpatrywaniu ofert. Wiele banków robi tak, że z byle powody stawia kredyt do zwrotu i pobiera wtedy zamiast odsetek umownych ustawowe. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Posted

Ja jak brałem kredyt kilka lat temu to ubezpieczenie było wliczone w kredyt z tym że jak kredyt spłaciłem przed czasem to część kwoty ubezpieczenia mi zwrócili ale jak dla mnie takie ubezpieczenie to jest zwykły wyzysk osoby biorącej kredyt bo przecież raty i tak trzeba spłacać poza tym przecież bank udziela kredytu na poczet jakiegoś zabezpieczenia więc każdy dąży do tego żeby w terminie spłacać co by go komornik nie pozbawił majątku:) więc niby po co jest to ubezpieczenie-tylko po to żeby wyłudzić więcej pieniędzy. Więc jak już to bym szukał kredytu bez takich chwytów:)

Pozdrawiam

Posted

Jestem już po rozmowie z doradcą ( skorzystałem z doradcy comperii). No zaproponował mi dwie opcje i chyba na jedną ostatecznie się zdecyduję.

Również zrezygnowałem z ubezpieczenia. Co jak co ale byłoby to kilkadziesiąt złotych więcej do kredytu czyli nie tak mało. Raczej powinienem mieć z czego spłacać ten kredyt.

Posted

No i chyba tak zrobię. Chociaż tutaj wygląda na to: http://www.comperia.pl/ranking-kredytow-hipotecznych.html ' date=' że większość banków oferuje oprocentowanie nie niższe niż te 10%.

Czy da się znaleźć coś niższego?

I myślicie,że warto jest brać dodatkowe usługi takie jak ubezpieczenie?

[/quote']

Spółdzielczego w tym rankingu nie uświadczysz, bo on jest najzwyczajniej w świecie drogi.

Przekonałem się o tym zaciągając 9 tys na wesele córki. Cały kredyt kosztował mnie 13,5 tys zł.

Posted

No go grubo. Ile tam było tego oprocentowania? Z drugiej strony jak brałeś kilka lat temu to nic dziwnego ponieważ stopy procentowe były o wiele wyższe tak więc musiałeś liczyć również na wyższe oprocentowanie.

Teraz jest trochę lepszy okres do brania kredytów.

Posted
A może ewentualnie jakaś pożyczka hipoteczna? Generalnie jest na dowolny cel - tyle tylko, że brana pod hipotekę nieruchomości. Przy takiej sumie już się chyba to zaczyna opłacać?
Posted
Pożyczka hipoteczna jest bezpieczniejsza z punktu widzenia banku. W sensie, gdybyś uchylał się od płatności to oni zawsze to mogą z ciebie łatwo ściągnąć. Gotówkowy też mogą - ale procedura jest dłuższa i nie zawsze kończy się sukcesem. Po prostu reszta kredytobiorców jest obarczana kosztami.
  • 6 months later...
Posted

obecnie najlepszą ofertę na raiffeisen, DB, Pocztowy, BPH. Cały czas się to zmienia bo wychodzą nowe promocję.

Pytanie tylko jakie masz zarobki i z jakiego tytułu. Przy czystym biku nie będziesz miał wiele rozwiązań - mbank, wbk i tak jak koledzy wspominali to banki spółdzielcze. W BS jest drogo jednak łatwiej o kredyt a z czasem można przenieść go do tańszego banku.

• 4 years later...