Jump to content

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Posted
ja takim cielakom podaję preparat mleko zastępczy oraz sianko od wieku 4-5 miesięcy ponieważ wtedy żwacz jest na tyle rozwinięty aby cielaczek mógł pobierać siano.W zasadzie normujemy tylko pasze treściwe, których zadaje się od 0,5 kg dla cieląt 6-tygodniowych do 2,5 kg dla 3-6-mięsięcznych, zaś pozostałych pasz należy dawać do woli. Kiszonki z kukurydzy i roślin motylkowych można zadawać od 2 miesiąca życia.
Posted
Z tym sianem to różnie jest z tego co czytam. Jedni dają, inni nie. Teraz kupiłem preparat mlekozastępczy od 4 dnia życia to na worku pisze żeby siano podawać do woli. Z kolei w opracowaniach naukowych zalecają już różnie.
Posted

Witam , ja od 3 tyg życia daję sianokiszonkę , jeżeli jest siano daję siano , cielęta pobierają tak samo jedno i

drugie . Jeżeli nie masz doświadczenia to na początek proponuję kupno gotowej mieszanki STARTER od 2 tyg życia

na początku sypiesz niewiele ciele które pije mleko niechętnie pobiera mieszankę z przyrostem cielęcia zmniejszasz ilość

mleka a zwiększasz dawkę mieszanki po ok 6 tyg odstawiasz mleko i przechodzisz na pasze treściwe i objętościowe

oczywiście 6 tyg to wiek umowny wszystko zależy od kondycji cielęcia , żwacz zaczyna rozwijać się po 10 dniu życia .