prometeusz Posted November 10, 2014 Report Posted November 10, 2014 Witam, mam prośbę do osób które zajmują się bydłem a konkretnie jak dobrze odchować takie cielaki które kupuje się w wadze 60-70 kg do wagi około 150 kg? Chodzi mi o to co dawać, jak i ile? Quote
cezar300 Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 ja takim cielakom podaję preparat mleko zastępczy oraz sianko od wieku 4-5 miesięcy ponieważ wtedy żwacz jest na tyle rozwinięty aby cielaczek mógł pobierać siano.W zasadzie normujemy tylko pasze treściwe, których zadaje się od 0,5 kg dla cieląt 6-tygodniowych do 2,5 kg dla 3-6-mięsięcznych, zaś pozostałych pasz należy dawać do woli. Kiszonki z kukurydzy i roślin motylkowych można zadawać od 2 miesiąca życia. Quote
prometeusz Posted November 26, 2014 Author Report Posted November 26, 2014 Z tym sianem to różnie jest z tego co czytam. Jedni dają, inni nie. Teraz kupiłem preparat mlekozastępczy od 4 dnia życia to na worku pisze żeby siano podawać do woli. Z kolei w opracowaniach naukowych zalecają już różnie. Quote
cezar300 Posted November 26, 2014 Report Posted November 26, 2014 ja sam siano podaję i cielaczki dobrze się chowają. Na same mleko w proszku to za mało ( moim skromnym zdaniem ) Quote
pablos Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Witam , ja od 3 tyg życia daję sianokiszonkę , jeżeli jest siano daję siano , cielęta pobierają tak samo jedno idrugie . Jeżeli nie masz doświadczenia to na początek proponuję kupno gotowej mieszanki STARTER od 2 tyg życiana początku sypiesz niewiele ciele które pije mleko niechętnie pobiera mieszankę z przyrostem cielęcia zmniejszasz ilośćmleka a zwiększasz dawkę mieszanki po ok 6 tyg odstawiasz mleko i przechodzisz na pasze treściwe i objętościoweoczywiście 6 tyg to wiek umowny wszystko zależy od kondycji cielęcia , żwacz zaczyna rozwijać się po 10 dniu życia . Quote
prometeusz Posted December 1, 2014 Author Report Posted December 1, 2014 Ile mogą ważyć tygodniowe byczki po krowach mlecznych oczywiście tak średnio? Quote
damianus87 Posted December 1, 2014 Report Posted December 1, 2014 Srednio to okolo 50-60 kg. Cielak cielakowi nie równy. Quote
Recommended Posts