Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam pytanie posiadam 80 arów i chciał bym się starać o dofinansowanie unijne jak i na młodego rolnika.Ponieważ nie mam nic pole jest w dzierżawie ma je mój wujo.Ale chciał bym sam prowadzić działalność rolniczo-mleczną.Chciał bym zakupić sprzęt typu ciągnik, i maszyny tylko jest właśnie pytanie do was ile muszę mieć hektarów aby te dotacje dostać.Proszę o odpowiedź :)
Posted

Zdaje się, że powyżej półtora hektara, aby ubiegać się o pomoc dla gospodarstw niskotowarowych, o ile się nic nie zmieni w nowym programie. Tyle, że teraz i tak jeszcze nic nie ruszyło z dofinansowań.

Aby startować do młodego rolnika, to już musi być około 30 ha, ale to też zależy od regionu.

Posted
Aha ja nalezę do województwa łódzkiego to myślisz że 30ha muszę mieć by dostać na młodego rolnika? Ja słyszałem że 11ha trzeba mieć aby się starać.A ty jak myślisz ? :)
Posted

Nie wiem, u nas był taki mniej więcej próg w Warmińsko-Mazurskim. Najlepiej pogrzeb na stronie ARiMR, tam są wszystkie stare programy dokładnie opisane.

Ewentualnie przejdź się do ODR-u.

Posted

Raczej przy tym areale na nic się nie zalapiesz krus musi być poprzedni rok cały zapłacone i bieżący rok nakaz podatkowy i płatności uregulowane

Ogólnie 1 ha przeliczeniowy i jesteś rolnikiem ale np ostatnio najwięcej pk aby się załapać dostawali rolnicy od 5 do 10 ha 1 pkt od 10 do 15, 2 pkt. Od 15 do 25 ha,3 pk

Od 25 do 40, 2 pk.powyżej 40 1 pkt

Tak było w naszym województwie. NIE WIEM CZY TO się tyczylo całego kraju równo

Ale są też programy różnicowanie oraz programy regionalne dla działalności pozarolniczej i tu prędzej mógłbyś

Coś uzyskać

Posted

Też Armir ale jak były regionalne to się dowiedziałem z gazety powiatowej i złożyłem w powiecie potem w województwie i jak moja regionalna mi zatwierdziła że się złapałem to rozliczaniem się z tego dalej już w województwie

To było zrzeszenie pomorskie mi przyznało a potem wszystko z finansami już w Gdyni