Jump to content

Recommended Posts

Posted

No nie koniecznie. W stacyjce postojowe są załączane pierwsza. Potem ta sama blacha liże styk na długich i krótkich. Może być odkształcony czy przegrzany.

W każdym razie sprawdzić trzeba choć by żarówką od lamp w stronę stacyjki w którym miejscu traci się napięcie.

Posted
skoro kable zaczynają się palić to podejrzewam że masz zwarcie do masy w instalacji ,i żle podłączone kable bo powinien przepalic się bezpiecznik a nie kabel i trzeba u ciebe przejrzeć całą instalację i podłączyć według schematu ,jeśli sam nie potrafisz to poproś kolegę bo jak się tego nie widzi to przez internet trudno jest podpowiedzieć
Posted

A ktoś tam wcześniej grzebał? Generalnie nie robi się kombinerek, bo przekombinujesz. Prąd musi iść przez bezpieczniki i przez stacyjkę - to grosze kosztuje - stacyjka, bezpieczniki. Jak masz starą instalację to wywal całe okablowanie, załóż nową stację również warto nowe gniazdo bezpiecznikowe wrzucić. Styki śniedzieją i robi się dyskoteka. Łączenia wsuwkowe też g...... warte.

Dobrze jest to przelutować i oizolować. Jeśli żarówki świecą z różną intensywnością, albo podczas włączenia kierunkowskazu mruga np. stop to problem tkwi w masowaniu. W MTZ-cie do każdej lampy ciągnąłem masę, błotniki i maska momentami nie masowały.

• 4 years later...
Posted
Miałem podobnie, dopiero nowe halogeny do ciągnika pomogły. Szkoda że najpierw próbowałem sam (i psułem sobie nerwy) a potem jeździłem po elektromechanikach i dałem sobie wmówić że to przez kable i akumulator i wymieniałem sporą ich część. Ale jak to mówią mądry Polak po szkodzie ;)