krzychurolnik Posted November 12, 2014 Report Posted November 12, 2014 Witam.Mam problem ze światłami w c360 po przekręceniu kluczyka na postojówki wszystko działa lecz gdy przekręce kluczyk na switła krótkie lub długie tylne lampy gasną.Proszę o pomoc. Pozdrawiam Quote
massay1 Posted November 12, 2014 Report Posted November 12, 2014 na początek bezpieczniki i sprawdź czy prąd w ogóle ze stacyjki wychodzi. Nie grzeszy trwałością. Quote
przemek2092 Posted November 12, 2014 Report Posted November 12, 2014 Stacyjka i bezpieczniki tak jak pisał kolega, ale musi coś nie łączyc, jeśli był by bezpiecznik to wcale by nie było, gdzies obwód jest przerwany Quote
massay1 Posted November 12, 2014 Report Posted November 12, 2014 No nie koniecznie. W stacyjce postojowe są załączane pierwsza. Potem ta sama blacha liże styk na długich i krótkich. Może być odkształcony czy przegrzany. W każdym razie sprawdzić trzeba choć by żarówką od lamp w stronę stacyjki w którym miejscu traci się napięcie. Quote
grzepaku1 Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 a z przodu postojówki nie gasną? Quote
krzychurolnik Posted November 14, 2014 Author Report Posted November 14, 2014 z przodu postojuwki tez gasna Quote
grzepaku1 Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 a w stacyjce masz podłączone wyjście na postojówki pod numer 58 ? Quote
krzychurolnik Posted November 18, 2014 Author Report Posted November 18, 2014 a czy wyjscie od postojowek moge podpiac razem ze swiatlami krotkimi w stacyjce Quote
grzepaku1 Posted November 18, 2014 Report Posted November 18, 2014 nie możesz podłączyć bo postojówki będą świeciły tylko na krótkich ,jeśli nie ma prądu w stacyjce po przekręceniu kluczyka pod numerem 58 to stacyjka do wymiany Quote
krzychurolnik Posted November 18, 2014 Author Report Posted November 18, 2014 to postojowki zamiast do stacyjki moge podlaczyc pod odzielny przelacznik? Quote
grzepaku1 Posted November 18, 2014 Report Posted November 18, 2014 ostatecznie możesz podłączyć pod inny przełącznik ale pod jednym warunkiem , musi ten prąd płynąć przez bezpiecznik! ale czy warto kombinować jak stacyjka kosztuje od 10 do 20zł Quote
krzychurolnik Posted November 20, 2014 Author Report Posted November 20, 2014 witam. Kupilem nowa stacyjke. Lecz teraz gdy wlacze swiatla to kable zaczynaja sie palic. Prosze o pomoc bo juz niewiem co robic Quote
grzepaku1 Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 skoro kable zaczynają się palić to podejrzewam że masz zwarcie do masy w instalacji ,i żle podłączone kable bo powinien przepalic się bezpiecznik a nie kabel i trzeba u ciebe przejrzeć całą instalację i podłączyć według schematu ,jeśli sam nie potrafisz to poproś kolegę bo jak się tego nie widzi to przez internet trudno jest podpowiedzieć Quote
rolnik515 Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 Też miałem taki problem STACYJKA i bezpieczniki ! Quote
Vademecum Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 A ktoś tam wcześniej grzebał? Generalnie nie robi się kombinerek, bo przekombinujesz. Prąd musi iść przez bezpieczniki i przez stacyjkę - to grosze kosztuje - stacyjka, bezpieczniki. Jak masz starą instalację to wywal całe okablowanie, załóż nową stację również warto nowe gniazdo bezpiecznikowe wrzucić. Styki śniedzieją i robi się dyskoteka. Łączenia wsuwkowe też g...... warte.Dobrze jest to przelutować i oizolować. Jeśli żarówki świecą z różną intensywnością, albo podczas włączenia kierunkowskazu mruga np. stop to problem tkwi w masowaniu. W MTZ-cie do każdej lampy ciągnąłem masę, błotniki i maska momentami nie masowały. Quote
mati_kowski Posted March 19, 2019 Report Posted March 19, 2019 Miałem podobnie, dopiero nowe halogeny do ciągnika pomogły. Szkoda że najpierw próbowałem sam (i psułem sobie nerwy) a potem jeździłem po elektromechanikach i dałem sobie wmówić że to przez kable i akumulator i wymieniałem sporą ich część. Ale jak to mówią mądry Polak po szkodzie Quote
Dobromil Posted March 19, 2019 Report Posted March 19, 2019 Ale wiedza płynąca z doświadczeń jest bezcenna Quote
Recommended Posts