Karabus Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 Witam, Szykuję się do zimy i zastanawiam się nad wymianą rozrusznika.Są dostępne rozruszniki z przekładniami tzw szybkoobrotowe. Warte to jest zainteresowania?A jeżeli juz to który bo jest tego od groma? polskie ,chińskie, litewskie. PozdrawiamPaweł Quote
massay1 Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 Mam magnetona i z początku narzekałem wykończył mi cztery bendixy. Na razie się uspokoił i chodzi. Jedni go chwalą inni narzekają. Ponoś nie jest zły jubana. Trudno powiedziećRozrusznik z przekładnią nie potrzebuje tak mocnych aku ale prze okropnie rzęcholi i jest bardziej wrażliwy na długie kręcenie. Quote
grzepaku1 Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 jesli masz dobre akumulatory 165 Ah to niezawodny będzie rozrusznik tradycyjny a z tymi szybkobrotowymi to jest róznie jak nie zepsuje wienca na kole zamachowym to padie przekładnia ,u mnie jest tradycyjny i przez 32 lata użytkowania wymieniłem tylko szczotki a tulejki są nadal orginalne Quote
massay1 Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 Osobiście wolał bym tradycyjny. U mnie magneton właśnie zniszczył wieniec. Prawdopodobnie załączał się zanim bendix zazębił się z wieńcem. Poprawiłem trochę konstrukcję i na razie jest ok. Jeden z plusów to że cały jest na łożyskach. Nie ma ani jednej tulejki. Ale ogólnie jestem zwolennikiem tradycyjnego. Choć z nimi w zależności od producenta też bywa różnie. Quote
henryk Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 ja kupiłem 60-ke z83 r w roku 1994 jest przy niej tradycyjny rozrusznik,, Bosch' raz tylko bendix się popsuł do dziś kręci bezbłędnie-pozdrawiam Quote
massay1 Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 No widzisz a ja miałem c-4011 20 lat i tylko tulejki wymieniłem. reszta chodziła jak złoto. ciągnik dwa remonty przeszedł a rozrusznik jeden.W 330 męczyłem się z rozrusznikiem kilka lat. Zacinał się. Dopiero tokarka sprawę wyjaśniła. Był krzywy wirnik i łapało bendix na śrubie. Quote
Recommended Posts