MrDKDP Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 Witam, mam pytanie czy orientujecie się jakie mogę kupić głośniki do tego wzmacniacza w cenie do 500 zł, wiem nie jest to dużo ale już będzie coś grało. No i najlepiej żeby to nie były głośniki firmy "krzak" mogą być używane. Quote
Tofik Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 Napisz coś o tym wzmacniaczu np.A jaka jest moc maksymalna?moc skuteczna rms?ilu jest kanałowy?głośniki to trójdrożne czy niskotonowe? Quote
MrDKDP Posted November 13, 2014 Author Report Posted November 13, 2014 Moc 2 x 100W przy 8 ohm, 2x150 przy 4 ohmMożliwość podpięcia 2 par kolumn A i BMożliwość pracy z kolumnami od 4 do 16 ohm Jest to stary dobry wzmacniacz miałem przy nim chińskie głośniki 3-drożne Hollywood dj pro 8 2 x 150W Nom - odpowiada 2 x 300W PMPO w zakresach szczytowychale słabo dawały rade jak to chinole, później miałem deibisi 90vatt ale jeszcze gorzej grały(od kolegi na sprawdzenie jak będą grały) teraz mam 2 głośniki firmy nie wiadomo jakiej sprzed 20 lat i graja ładnie ale każdy inny i są to głośniki nisko tonowe i bass słychać w całym domu mimo że jest cicho. Mam pokój na piętrze to w pomieszczeniach na parterze jest same walenie jakbym skakała baba ważąća ze 150kg. Chciałbym głośniki do oglądania filmów jak i do muzyki (ostatnio słucham Frankie Valli i przeważnie rap/hip hop/reggae), nie słucham techno ani różnych napierdalanek. Pokój mam 50m2. Quote
Miki Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 Hehe to Ty masz hale magazynową a nie pokój . Odnosząc sie do filmów to nic nie sprawdzi się lepiej niż kolumny, a wgl najlepiej zestaw kina domowego ja mam np. 4 satelity (malutkie) i jedna tube do tego i naprawdę daje rade. Najlepiej poszukaj coś używanego bo inaczej będzie ciężko zakupić coś porządnego. Quote
Stiven1983 Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 Zima idzie długa i ciepła proponuje samemu zrobić jak ja.http://www.fotosik.pl/u/stiven22/zdjecia/1 Quote
MrDKDP Posted November 15, 2014 Author Report Posted November 15, 2014 Zima idzie długa i ciepła proponuje samemu zrobić jak ja.http://www.fotosik.pl/u/stiven22/zdjecia/1 A mógłbyś napisać co jest potrzebne jakie części? To sobie powoli zrobię i wyjdzie na pewno taniej. Quote
Stiven1983 Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Ponieważ masz wzmacniacz (w moich są wzmacniacze wbudowane w kolumny co znacznie podnosi koszty) koszt kolumny na pewno wyniesie sporo mniej niż nowych a nawet używanych w dobrym stanie. Pudło to koszt około 50 PLN szt. płyta 19mm nie laminowana już wycięta w np."casto****e"Wkręty do drzewa max co 7cm 20PLNSzpachla 10PLNFarba 0,9l 40PLNGłośniki i tu masz pole do popisu rozbieżność duża ale powiedzmy 150 PLN to już fajne głośnikiZwrotnice 40 PLN szt.Koszt są szacunkowe nie znam aktualnych cen.Może dla niektórych wydaje się sporo ale jak się przyłożysz do roboty to efekt będzie super i zaoszczędzisz kilka stówek za sprzęt podobnej "wielkości".Gwarantuje ci że jak je ukończysz będziesz bardziej zadowolony nisz byś kupił w sklepie nowy, wiem bo sam zrobiłem kilka kompletów.Dodam jeszcze że moje kolumny mają 125 litrów pojemności, głośniki Alphard-a 300mm 200W zwrotnice Alphard, wzmacniacze 400W własnej roboty. W razie czego to pisz a na pewno pomogę i doradzę w miarę możliwości :D Quote
MrDKDP Posted November 16, 2014 Author Report Posted November 16, 2014 A lepiej zrobić 4 mniejsze kolumny czy 2 większe? Jakiej mocy głośniki mogę dać do tego wzmacniacza i czy są lepsze 4 Ohm czy 8 Ohm jeśli chodzi o dźwięk? Myślałem żeby zrobić kolumny takie jak Twoje ze zdjęć 7/8. Bo wyglądają naprawdę ładnie i masywnie. Wpadłem też na taki pomysł żeby zrobić 2 kolumny większe i z czasem zrobić 2 kolumny aktywne takiej samej mocy. I się zastanawiam czy to jest dobry pomysł. Quote
Stiven1983 Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 Im więcej Ohm-ów tym kolumna ciszej gra i potrzeba więcej mocy no taki sam efekt.Najbardziej uniwersalne i najpowszechniejsze jest 8 Ohm-ów. Co do kolumn to sam musisz zdecydować jakie mają być duże małe i ile ich chcesz ogranicza cię budżet i twoje preferencje muzyczne.Ja lubię moc i je******e dlatego zrobiłem takie duże jak nie masz takiej potrzeby to robisz mniejsze.Ilość głośników zespolonych pozwala tylko w obniżeniu pasma przenoszenia i pozwala uzyskać głębsze niskie tony.Kolumny które posiadam mają dwa głośniki po 250W średni 120W wysoki 50W Co do wzmacniaczy to już trudniejsza sprawa moje mają po 400W i naprawdę są to potwory jeżeli chodzi o moc.Wymiar około 120x35x35.Jeżeli zrobisz kolumny z dużym zapasem mocy to zawsze będziesz miał możliwość podłączenia dużego wzmacniacza i nie stracisz jakości przy większej mocy... Quote
Recommended Posts