rolnik1500 Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Przymierzam się do zakupu przyczepy jedno osiowej. Ładowność około 3-4 tony. Ważne aby była jak najniższa częsty o będzie ładowana ręcznie. Myślę o nowej, na co powinienem zwrócić uwagę. Jaki producent jest godny uwagi.
íktorn Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Zależy ile będziesz ją używał widziałem male 2.5 tony z metal -fach Wywrot 3 stronny mała niska poręczna cena nie pamiętam około 18000 brutto Lub coś większego można by kupić wiadomo firmowe kosztują sporo więcej Lub dobra zagraniczna używana. A wytrzymałość tyle co nowa polska
Vademecum Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Nowej polskiej nie próbuj przeładować, łamią się.Najrozsądniej jest kupić coś używanego z zachodu.Metal-fach 18 tyś. Pieniądze w błoto.Ale to moje podejście.Pozdrawiam.
rolnik1500 Posted November 15, 2014 Author Report Posted November 15, 2014 Trochę rozpoznałem rynek. Popatrzyłem na targach agroshow. Będę dopisywał to do doatacji tak więc musi być nowe. Biorę pod uwagę 3 firmy.1. Joskin - chyba najbardziej uznana firma - ale brak tutaj modelu który by mi najbardziej odpowiadał. 2. Pronar - dużo w okolicy jest przyczep tej firmy, nie ma takiej jak mi się podoba ale raczej chwalą rolnicy co maja te przyczepyMyślę o T654/1 3. Nie znam tej firmy nikt jej nie ma u nas.Myślę o T703A - 3,8t + burty podwyższane.Na tą chwilę najbardziej stawiam na Przyczepę pronar.
VoYtek8 Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Można wiedzieć czym będziesz ciągał te przyczepy? I po co chcesz kupić przyczepę z burtami podwyższanymi jeśli ma być jak najniższa? Niby zawsze można zdjąć, ale czy to będzie aż tak potrzebne? Jeszcze pytanie jaki masz budżet? Pozdrawiam
Miki Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Jeśli Joskin Cie nie zadawala to ja nie wiem jakie masz wymagania... To jest najlepsz z przyczep, które wymieniłeś. Ewentualnie z polskich przyczep rozpatrz firmę Zasław (najlepsza na polskim rynku).
rolnik1500 Posted November 16, 2014 Author Report Posted November 16, 2014 Re: @MikiJa też uważam że joskin jest najlepszą firmą, ale nie mają małych przyczep. Tak naprawdę przyczepy joskin rozpoczynają się od 6 ton.Zasława, nie brałem pod uwagę ale muszę zerknąć w ofertę , tutaj dzięki zasaława skomentuje póxniej jak przeanalizuje ofertę. Re: @VoYtek8Będę ciągał głównie 70konnym new holandem 4020. O wysokość chodzi mi o wysokość podłogi dla tego że ma być podręczna głównie do ręcznego załadunku. Ściągnę jedną nadbudówkę i mogę ładować zielonki łatwo i dużo więcej. Poza tym ma służyć do wywożenia: Gnój spod klatek, gnój z kurnika przydomowego, połupane drewno, prace porządkowe itp. Budżet staram się dobrać do potrzeb ale z tego co widzę to trzeba się liczyć do 20tys. netto
Miki Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 Jak nie ma jak? Są Joskiny Trans-EX masz 3 i 4t więc akurat masz wybór, a do tego mają resorowany dyszel.
rolnik1500 Posted November 16, 2014 Author Report Posted November 16, 2014 No właśnie na pierwszy rzut oka dobrze ten joskin wyglada wygląda, ale zobacz wymiary:model 4104 - 5 Ton ma tylko 169cm szerokości - one są poprostu bardzo wąskie.
VoYtek8 Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 To że jest wąska to bardziej zaleta niż wada, o wiele łatwiej będzie się nią poruszać. Jeśli masz odpowiedni budżet to z nówek Joskin będzie najlepszy, dilerów tej marki jest sporo, więc polecam kontakt. Co do tych wszystkich Polskich produkcji to opinie krążą różne, ale w większości nie za dobre. Różne to wynalazki teraz produkują, cenią konkretnie, a z jakością jest różnie. Moim zdaniem pomyśl o Joskinie na poważnie. Chociaż do takich prac jakie Ty wymieniłeś ja w życiu bym nie kupił nowej przyczepy... Nie lepiej poszukać czegoś używanego z zachodu? Jakość pewna, a do takich prac odpowiednia, ceny niższe, tylko dobrze trzeba by było poszukać czegoś sensownego. Pozdrawiam
rolnik1500 Posted November 16, 2014 Author Report Posted November 16, 2014 Biorę nowa bo mam rozpisane dotacje. 50% to nie ma sensu za używaną szukać. Ale tym joskinem to mi zawróciles w Galowie muszę jeszcze raz przemyśleć.
Miki Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 Przemyśl, przemyśl bo jednak Joskin to uznana firma i w sumie jeszcze u żadnego producenta nie widziałem resorowanego dyszla w tak małej przyczepie.
íktorn Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Jeśli chcesz przyczepę dobrej jakości to przy twoim ciagniku i mogła by być. Większa to nawet pomiędzy 4 do 6 toFilegli robi ciekawe o mocne przyczepy Joskin jak by nie było jest zagraniczna firma produkująca w Polsce mam 12 to i jest produkowana w Trzciance Żaden inny polski produkt się nie umywa Nawet widziałem strauman i wizualnie jest solidniejsza. jeszcze jeździ u nas Filegli i to też świetna przyczepa. Co do Joskin to jakość wykonania detali i użytych materiałów sprawi że nie rozwalisz zamków przy 50 wyspie jak w metal tech I akurat filegli spełni Twoje oczekiwania niestety zapłacisz za nią 2 razy tyle co za polską
rolnik1500 Posted November 17, 2014 Author Report Posted November 17, 2014 Ostatecznie przyczepa zamówiona.@Miki tak mnie do Joskina napaliłeś że nawtet już chcieliśmy kupić joskina. Ale okazał się problem z homologacją. I aktualnie przyczepy jednoosiowe z Joskina nie mają homologacji i nie da się zarejestrować - tak więc wtopa. Generalnie można przyjąć że Joskin jest 50-70% droższy od Pronara. Fliegl są super ale jest jeszcze droższy - już poza moim zasięgiem. Ostatecznie zamówiłem Pronara t671 ładowność 5T, u nas dużo tych przyczep i opinie są takie że z polskich są najlepsze. Ala sam się przekonam.
Miki Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Wielka szkoda. Ale Pronar też bardzo dobra marka. Tak więc życzę przyjemnego użytkowania.Pozdrawiam! P.S. Jak już uzbroisz swojego smerfa w przyczepę to wstaw zdjęcie do galerii
massay1 Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Jakieś 4 miechy temu miałem okazję regenerować zaczep w przyczepie pronara. Ogólnie nie jest źle ale w oczy bije korozja pod spodem paki. Trochę kiepsko pomalowana widoczne.
przemek2092 Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Też słyszałem że pronar jest w miarę dobry, chłopacy tak na joskina stawialiście i pomijając fakt z tą homologacją to uważam że przyczepki jednoosiowe powinny byc na w miarę szerokiej osi, bardzo łatwo taką wąską w osi przyczepkę wywrócić a pronar szerszy więc tutaj jest plus myślę że będziesz zadowolony z pronarka zresztą wyjdzie w praniu
Recommended Posts