Jump to content

Recommended Posts

Posted
Przymierzam się do zakupu przyczepy jedno osiowej. Ładowność około 3-4 tony. Ważne aby była jak najniższa częsty o będzie ładowana ręcznie. Myślę o nowej, na co powinienem zwrócić uwagę. Jaki producent jest godny uwagi.
Posted

Zależy ile będziesz ją używał widziałem male 2.5 tony z metal -fach

Wywrot 3 stronny mała niska poręczna cena nie pamiętam około 18000 brutto

Lub coś większego można by kupić wiadomo firmowe kosztują sporo więcej

Lub dobra zagraniczna używana. A wytrzymałość tyle co nowa polska

Posted

Trochę rozpoznałem rynek. Popatrzyłem na targach agroshow. Będę dopisywał to do doatacji tak więc musi być nowe.

Biorę pod uwagę 3 firmy.

1. Joskin - chyba najbardziej uznana firma - ale brak tutaj modelu który by mi najbardziej odpowiadał.

2. Pronar - dużo w okolicy jest przyczep tej firmy, nie ma takiej jak mi się podoba ale raczej chwalą rolnicy co maja te przyczepy

Myślę o T654/1

pronar.jpg

3. Nie znam tej firmy nikt jej nie ma u nas.

Myślę o T703A - 3,8t + burty podwyższane.

metalfach.jpg

Na tą chwilę najbardziej stawiam na Przyczepę pronar.

Posted
Można wiedzieć czym będziesz ciągał te przyczepy? I po co chcesz kupić przyczepę z burtami podwyższanymi jeśli ma być jak najniższa? Niby zawsze można zdjąć, ale czy to będzie aż tak potrzebne? Jeszcze pytanie jaki masz budżet? ;) Pozdrawiam :)
Posted
Jeśli Joskin Cie nie zadawala to ja nie wiem jakie masz wymagania... To jest najlepsz z przyczep, które wymieniłeś. Ewentualnie z polskich przyczep rozpatrz firmę Zasław (najlepsza na polskim rynku).
Posted

Re: @Miki

Ja też uważam że joskin jest najlepszą firmą, ale nie mają małych przyczep. Tak naprawdę przyczepy joskin rozpoczynają się od 6 ton.

Zasława, nie brałem pod uwagę ale muszę zerknąć w ofertę , tutaj dzięki zasaława skomentuje póxniej jak przeanalizuje ofertę.

Re: @VoYtek8

Będę ciągał głównie 70konnym new holandem 4020. O wysokość chodzi mi o wysokość podłogi dla tego że ma być podręczna głównie do ręcznego załadunku. Ściągnę jedną nadbudówkę i mogę ładować zielonki łatwo i dużo więcej.

Poza tym ma służyć do wywożenia: Gnój spod klatek, gnój z kurnika przydomowego, połupane drewno, prace porządkowe itp.

Budżet staram się dobrać do potrzeb ale z tego co widzę to trzeba się liczyć do 20tys. netto

Posted
To że jest wąska to bardziej zaleta niż wada, o wiele łatwiej będzie się nią poruszać. ;) Jeśli masz odpowiedni budżet to z nówek Joskin będzie najlepszy, dilerów tej marki jest sporo, więc polecam kontakt. Co do tych wszystkich Polskich produkcji to opinie krążą różne, ale w większości nie za dobre. Różne to wynalazki teraz produkują, cenią konkretnie, a z jakością jest różnie. Moim zdaniem pomyśl o Joskinie na poważnie. Chociaż do takich prac jakie Ty wymieniłeś ja w życiu bym nie kupił nowej przyczepy... Nie lepiej poszukać czegoś używanego z zachodu? Jakość pewna, a do takich prac odpowiednia, ceny niższe, tylko dobrze trzeba by było poszukać czegoś sensownego. ;) Pozdrawiam :)
Posted
Przemyśl, przemyśl bo jednak Joskin to uznana firma i w sumie jeszcze u żadnego producenta nie widziałem resorowanego dyszla w tak małej przyczepie.
Posted

Jeśli chcesz przyczepę dobrej jakości to przy twoim ciagniku i mogła by być. Większa to nawet pomiędzy 4 do 6 to

Filegli robi ciekawe o mocne przyczepy Joskin jak by nie było jest zagraniczna firma produkująca w Polsce mam 12 to i jest produkowana w Trzciance

Żaden inny polski produkt się nie umywa

Nawet widziałem strauman i wizualnie jest solidniejsza. jeszcze jeździ u nas Filegli i to też świetna przyczepa. Co do Joskin to jakość wykonania detali i użytych materiałów sprawi że nie rozwalisz zamków przy 50 wyspie jak w metal tech

I akurat filegli spełni Twoje oczekiwania niestety zapłacisz za nią 2 razy tyle co za polską

Posted

Ostatecznie przyczepa zamówiona.

@Miki tak mnie do Joskina napaliłeś że nawtet już chcieliśmy kupić joskina. Ale okazał się problem z homologacją. I aktualnie przyczepy jednoosiowe z Joskina nie mają homologacji i nie da się zarejestrować - tak więc wtopa. Generalnie można przyjąć że Joskin jest 50-70% droższy od Pronara.

Fliegl są super ale jest jeszcze droższy - już poza moim zasięgiem.

Ostatecznie zamówiłem Pronara t671 ładowność 5T, u nas dużo tych przyczep i opinie są takie że z polskich są najlepsze. Ala sam się przekonam.

Posted

Wielka szkoda. Ale Pronar też bardzo dobra marka. Tak więc życzę przyjemnego użytkowania.

Pozdrawiam!

P.S. Jak już uzbroisz swojego smerfa w przyczepę to wstaw zdjęcie do galerii

Posted
Jakieś 4 miechy temu miałem okazję regenerować zaczep w przyczepie pronara. Ogólnie nie jest źle ale w oczy bije korozja pod spodem paki. Trochę kiepsko pomalowana widoczne.
Posted
Też słyszałem że pronar jest w miarę dobry, chłopacy tak na joskina stawialiście i pomijając fakt z tą homologacją to uważam że przyczepki jednoosiowe powinny byc na w miarę szerokiej osi, bardzo łatwo taką wąską w osi przyczepkę wywrócić a pronar szerszy więc tutaj jest plus ;) myślę że będziesz zadowolony z pronarka ;) zresztą wyjdzie w praniu ;)
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...