Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam taki problem otóż strasznie piszczy mi sprzęgło przy wciskaniu, od razu mówię że, tak to łożysko co jest za tą blaszką było smarowane olejem Hipol, nic to nie dało pisk nadal jest. Najdziwniejsze to że ciągnik w lato był rozłączany i sprzęgło było robione wtedy wszystko było ok, teraz tylko zaczęło piszczeć. Dodam jeszcze że było ono "ulepszane" tzn. mechaniki jakoś tam przedłużyły to cięgno co idzie żeby lżej chodziło, ale to chyba nie jest przyczyną.
Posted

na pewno przedłużenie cięgna nie jest przyczyną pisku,ja mam wydłużone od 15 lat i jest ok.,obawiam się jednak że piszczy (wyje) łożysko oporowe -wolałbym się mylić-pozdrawiam

9wyje)

Posted

na pewno przedłużenie cięgna nie jest przyczyną pisku' date='ja mam wydłużone od 15 lat i jest ok.,obawiam się jednak że piszczy (wyje) łożysko oporowe -wolałbym się mylić-pozdrawiam

9wyje)

[/quote']

No a jak łożysko to co zrobić?

Posted

no trzeba wymienić ' date='a tego bez rozjechania nie da się naprawić

[/quote']

No ale jeśli chodzi o sprzęgło to w lato właśnie wszytko było wymieniane, i co po 4 miesiącach wszystko by się znowu rozwaliło?

Posted
ja po wymianie tarczy a wymieniałem tylko dlatego że leciał olej ze skrzyni i musiałem rozjechać żeby uszczelnić jeżdżę już 12 lat ,nadmieniam że łożysko nie było wymieniane,tak więc zastanawiam się kto naprawiał to sprzęgło(bez urazy)-pozdrawiam i życzę cierpliwości
Posted
Wcale bym się nie zdziwił jak wszystko jest ok a piszczą łapy przesuwając się po łożysku oporowym albo na miseczkach. Przesmaruj czoło łożyska delikatnie mokrą szmatką i trochę punktu obrotu na łapach.
  • 1 year later...
Posted

Możecie mi dokładnie opisać albo wstawić jakieś foto gdzie znajduje się pokrywa z rurką smarowania łożyska oporowego? Wiem, że od strony pedału sprzęgła ale ja w swojej 60 nic takiego nie widzę. 

Posted
Tak pokrywa jest lewej strony ciągnika stojąc z tyłu, w tej kwadratowej blaszce zasłaniającej komore sprzęgła w górnym prawym rogu powinna być wspawana rurka w którą wlewa się olej, ale nie które ciągniki jej nie mają są urwane itp u mnie nie ma.
  • 3 weeks later...