Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam wszystkich i proszę o pomoc a mianowicie : mam 20 h po kukurydzy i wiadomo wypadałoby posiać pszenice ale mam nasiona łubinu gorzkiego i do tego się przymierzam jednak wątpliwości trochę jest bo jest to ziemia dość ciężka kl III i IV no i jak ktoś się trochę zna na łubinie t też proszę o informację bo ja w tamtym roku ile posiałem tyle zebrałem :(, ktoś mi mówił ,że fazy księżyca są dość ważne w tym przypadku . PROSZĘ O POMOC
Posted
Kolego na takiej dobrej ziemi chcesz siać łubin i po kuku nie szkoda pola ???.Te fazy księżyca nie mają znaczenia .Ja siałem łubin bardzo późno na piasku 6 rz i 2 tony zebrałem z ha mimo suszy ponad 2 miesiące .Jak koniecznie się upierasz na ten łubin w plonie głównym ,to powiem Tobie co masz zrobić .Zbadaj glebę na zawartość NPK .Zastosuj nawozy to co potrzeba i saletry tak ze 1oo kg na start ,a nasiona koniecznie zapraw w FARMIE ( emy zwykła farma ) 1,5 litra na 100 kg nasion cena ok 10-12 zł na te 100kg i następnie opryskaj łubin Farmą plus z mikro nawozami łubin jak ma tak z 15 cm ,możesz jeszcze raz opryskać przed kwitnieniem .Koszt samnej farmy plus ok 80 zł i musisz dodać emy 5 najlepiej z wrotczykiem w pierwszym zabiegu też dodaj tej emy .Wszystkie organizmy zostaną na polu tak więc masz z tego zysk ,a łubin będzie jak las .Tu masz adres dzwoń pytaj się i ucz http://www.bioemy.pl/ Pozdrów ode mnie P .Marka :-)
Posted

Masz stanowisko pod pszenicę lub jęczmień jary, a ten płacił w tym roku lepiej niż pszenica trzeba powiedzieć, że mniej urośnie niż pszenicy, ale nie trzeba tyle chemi co pod pszenicę. Jeśli upierasz się przy łubinie to zrub jak pisze przedmówca. Osobiście wtopiłem kilka lat temu na wąskolistnym. Wysiałem tonę, a zabrałem tonę dwieście jakby to oczyścić to by tony nie było :)

Sprawdź odczyn pH, motylkowate lubią ziemię lekko zasadowa, a nie znoszą kwaśnej