Jump to content

Recommended Posts

Posted
Przy takiej kwocie to wbór jest już spory. Ja postawił bym np. na Fendt'a Farmer'a 308 porządny ciągnik, małe spalania, wytrzymały silnik i w tej kwocie już dobrze wyposażony. Co pewne na międzyrzędówkach mieści się w redliny bez problemu.
Posted

Zastanawiam sie nad nowym John Deere 5055E

Moc 55KM

Naped 4x4

Cena troche wyzsza bo 75 tysięcy netto ale jednak nowy to nowy

mateuszzetor - cos max 60km wiecej nie potrzebne bo juz mam 2 ciagniki o mocy 76-85km :)

Posted

Jeśli masz możliwość to poproś dilerów o modele do testów. Ja taka miałem przyjemność i wyszło mi to na dobre

co do Fendt czy Kuboty byłbym za bo to dobre ciągniki

Jd w tej wersji jest produkcji chińskiej dopiero serię 5 i 6 od 85 koni robią w mexyku. Jd może i dobry ciągnik ale na swoją moc pali o wiele za dużo i obiecuje ci ze średnią wyjdzie ci 8L co przy tej mocy jest nie ciekawe. bo np kubota 5040 spali ci średnio 4 l i nie odbiega jakością od Jd powodzenia w zakupie ani

Posted

Akurat te JD są produkowane w indiach :)

Spalanie jak czytałem recenzje to nie wiecej nic 5-6 l to jeszcze tragedi nie ma

Do dealera JD ma cos około 40km takrze mozliwosc wziecia na testy jest ;) Ale musze sie dowiedziec czy mają ten model

Posted

Jak czytałeś ja jeździłem wersja 85 km i wpierdzielila mi 10 k na h.

Co do produkcji w Indiach to nie słyszałem wiem Napewno że Mam są meksykańskie.

Rok temu czytałem że kosiarki ciągniki ogrodowe i małe komunalne są produkowane w Chinach i ciągniki małe też otwierali linie właśnie e55.

Ja osobiście wolałbym Fendt, kubote, Fergusona czy Valtre w tej wielkości

Nie słyszałem muszą od niedawna produkować wiem że Mam są meksykańskie i mniejsze modele R do 150 km

Co do spalania to może się zgadza przy 1200 obr i na pusto jak założysz np talerzowke czy kremer i przysolisz 1800 obr to 8 nie starczy. Wiec musowo poproś o model na testy dobrze zmierz zużycie na pusto i z maszynami pozdrawiam serdecznie

Posted
Jeśli się uda w przyszłym roku mam na oku zakupić mały ciągnik i tak upieram się na Kubote 6040 lub 6060. Jedna chodzi u nas w gminie oglądałem i przejechałem się i po rozmowach o tym ciagniku stwierdzam że kupie niestety cena około 150 tyś brutto wat odlicze jakoś będzie
Posted

iktorn - tylko wiesz 85 km to juz mam 4 cylindry a to wiecej łyknie a ten 5055E ma 3 cylindry + turbo czyli jednak palanie bedzie mniejsze ;)

Wiem wiem jak bede miałzamiar kupic to najpierw wezme na testy ;)

Posted

Ja miałem 85 koni na testach o to chodzi że sprawdzałem. Potem kupiłem większego i ogólnie jestem zadowolony bo musze bo pali mi sporo że staram się go jak najmniej używać bo to nie ekonomiczne i wkuzylo mnie to w tym ciagniku ciągnie ładnie a z baku jeszcze lepiej ale zresztą weź na próbę i się przekonaj

Wiem że cena jest nieduża i,to kusi ale czy droższa eksploatacja wykalkuluje ta cenę. Wielu rolników się wypowiada co który mądrzejszy

A najlepiej ci co wcale JD nie mają. Jd z przed 20 lat paliły mało bo były to zwykle ciągniki z turbo lub nawet bez. I powiem ci moje wrażenia raz JD kupiłem i więcej nie będzie

Jeśli 85 koni zje 10 to nie licz na to że 60 zje 5 czy 6 a 8 spokojnie mi diler wciskal że zje średnio 7 l wiec rozbieżności były procentowo 40 proc

Posted

Wyłacznie cos z 4x4 ;)

Moc max 60km poniewaz mam juz 2 ciagniki o mocy prawie 100km a niechce kupowac trzeciego ciagnika o podobnej mocy ;)

A te 55-60km w zupenosci wystarczy do oprysków, rozsiewania nawozu, redlenia ziemniaków itd ;)

Posted
Ja akurat posiadam LTZ55 jest on produkcji Rosyjskiej ale składany w polsce nie jest to może FEND czy inny znany producend ale traktor jest lepszy od 60 z napendem 4x4 i z wyciszoną kabina a jego spalanie jest znikome . Kupisz go za 15 juz w bardzo dobrym stanie , moc ma podobna do 60 :D
Posted

Kto go produkuje bo nie wydaje mi się dziwne może być polski jak polmot. H

A naprawdę jest turecki wbijalem bison50. I wchodziło dużo stron internetowych z arabskimi znakami

Wiec kto go produkuje. Sam mam ciągnik Farmer na ruskim silniku i silnik to najbardziej niezawodna rzecz w tym ciagniku

I spala średnio 8 l przy 105 km.Niestety co do jakości podzespołów mam pewne zastrzeżenia

Posted

Powiem tak ze szczerze wolałbym Ruski czy polski od tureckiego

A już w życiu nie kupiłbym chińskiego a wiele firm przenosi produkcję ze względu na koszty

Kupiłem kiedyś nowa pompke paliwa chińska i nowa była zepsuta. Wielu rolników nacielo się na chińskie opony ja kupiłem do taczki i po 4 miesiącach na pusto latem wybuchła