Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Zastanawiam się nad wejściem w hodowlę ślimaków. Czy ktoś na tym forum miał już doświadczenie z tymi zwierzątkami? Słyszałem, ,że jest to opłacalny biznes, jeśli będzie się współpracowało z odpowiednią firmą skupującą wyhodowane ślimaczki.

Posted
Była swego czasu afera, że rolnikom zakontraktowali ślimaki winniczki a jak przyszło do zbiorów to nie było już kupca i hodowcy zostali ze ślimakami. Ale pewnie zasada jest taka jak z każdą inną produkcją zwierzęcą jak opracujesz metode i pójdziesz w dużą skalę to wszystko się opłaca.
Posted
Drążyłem ten temat jak dostało mi się to co mam i zastanawiałem się jak to wykorzystać. Faktycznie może się to opłacać ale pierwsze to firma która dostarcza ci reproduktory i odbiera potem ślimaki powinna być godna zaufania. Najlepiej z polecenia znajomego. Drugie musisz mieć sporo gotówki na początek. Wylęgarnia, stanowiska hodowlane, nawadnianie, pasza. Trzecie dostęp do dużej ilości wody i nie ukrywam że to mnie zniechęciło. Moja studnia z trudem wyrabia na potrzeby gospodarstwa bez ślimaków. Czwarte na pewno nie idź w winniczka gdyż ten ślimak dopiero po trzech latach osiąga rozmiary odpowiednie do skupu i masa papierów bo jest w Polsce pod ochroną.
  • 2 weeks later...
Posted
Byłem na szkoleniu Polish Snail Holding. Wszystko jasne i dość proste, jak dla mnie. Wygląda na to, że jak zastosuję się do ich wskazówek, skupią ode mnie wyhodowane ślimaki i jeszcze na tym zarobię. Przejrzałem jeszcze jak wygląda rynek skupu ślimaka i Polish Snail Holding wygląda najlepiej. Reszta dość pokrętnie mi odpowiadała i tłumaczyła, w PSH dostałem wszystko prosto i jasno wytłumaczone. Właściwie sami prowadzą mi hodowlę, ja tylko muszę stosować się do ich rad i wskazówek. W przyszłym roku zaczynam.