Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dużo się ostatnio nasłuchałem o dochodowości tuczu indyków. Poszperałem trochę w internecie zaciągnąłem języka. Jest u nas do wydzierżawienia kurnik prawie 1000mkw. Pewnie trzeba by poprawić wentylację, mam mobilne nagrzewnice. Spokojnie w budynku można by wydzielić odchowalnie.

Czy jest ktoś zorientowany w hodowli indyka lub mógłby się wypowiedzieć.

Posted

Przygotowanie kurnika do hodowli indyków wiąże się ze sporymi początkowymi inwestycjami przede wszystkim chodzi o wentylację i systemy podawania paszy i wody. Bez nowoczesnych systemów karmienia czy systemów sterowania klimatem nie ma co myśleć o profesjonalnej hodowli indyków.

Moim zdaniem nie ma co wchodzić w dzierżawę kurnika i pakowanie w niego kasy.

• 2 weeks later...
Posted

hodowla indyków jest opłacalna, ale należy pamiętać, że indyki to bardzo delikatne i wrażliwe ptaki - trzeba o nie bardzo dobrze dbać. inwestycja w dobrą wentylację (przepływ powietrza to niesamowicie istotny element) i oświetlenie to ważne sprawy. dbałość o ściółkę, by łapki indyków były silne i pozwalały na równe przyrosty, zapewnienie odpowiedniej ilości wody o dobrej jakości to kolejne warunki dobrego chowu. jeśli odpowiednio zadbasz o dobrostan ptaków, odwdzięczą się:)

Posted
Słyszałem że indyki są bardzo płochliwe ;) nie miałem nigdy z nimi większej styczności ale jeśli kurnik jest zautomatyzowany to wchodzi sie do niego sporadycznie żeby nie płoszyć ptaków ;) może ktoś potwierdzi tą tezę ?
Posted
Nie mogę pisać o produkcji wielkotowarowej. Natomiast co się tyczy indyków w hodowli zagrodowej, to nie są to płochliwe ptaki. Właściwe podejście do nich nie nastręcza większych problemów w sytuacji gdy chce się je oswoić. Moje odkąd je hoduję (około 7 lat) rok w rok jedzą z ręki i na podwórku chodzą przy człowieku jak psy. W zagrodzie też nie wykazują żadnego lęku. Nie sądzę, żeby miało to przełożenie w przypadku produkcji idącej w tysiące, ale jeśli rozmawiamy o nawet 100 ptaków utrzymywanych w zagrodzie w warunkach względnie zbliżonych do naturalnych (łąka, dość duży teren do dyspozycji), to ich oswojenie nie powinno być trudne. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że stado 30 ptaków spokojnie da się oswoić. :)
Posted
Być może takie ptaki które są odchowane na dużym obszarze, wolnym powietrzu inaczej sie zachowują niż te które mają bardzo mało miejsca i od małego widzą tylko karmnik i poidło ;) też nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale z tego co widzę w ogóle w odchowie ptaków na duża ilośc idzie sie w kierunku jak najmniejszej ingerencji człowieka ;)
  • 4 weeks later...
Posted
A najważniejsze to dbać o indyki, czyli zapewnić im m.in. dobrą wodę, sprawną wentylację, prawidłowa ściółkę, by łapki im nie chorowały, czyli taka ingerencja człowieka - dbanie o to jest niezbędna dla lepszej opłacalności. Może to się komuś przyda w hodowli akademiaindyka.deheus.pl/woda-zrodlo-zycia.html. Niestety niektóre materiały są tam poblokowane, ale coś ciekawego też jest.
  • 2 years later...
Posted

Moi teście mają odchowlnię indyków, kurnik w granicach 1500 m2. Chcą iść z duchem czasu i wymienić sterownik na nowy. Ja się kompletnie na tym nie znam bo mam tylko kilka kurek, a na forum nie mogę nic znaleźć. Może znacie jakiś sklep godny polecenia bądź osobę która się tym zajmuje, doradzi.  Na co zwrócić uwagę? Zależy mi na prostej obsłudze bo to ludzie po 60stce.