Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wiem ze troche głupie pytanie zadaje :-/

Ale czy są jeszcze jakies dopłaty oprucz dopłat na modernizacje gospodarstw i na młodego rolnika ??

Jesli tak to prosil bym o napisanie jakie to dopłaty i o jaką kwote mozna sie ubiegac :)

Posted

2 miesiące temu. Czytałem w Top Agar o tym że będą na gospodarstwa posiadające znaczącą ilość łąk i pastwisk

Niestety sum nie pamiętam bo ich nie było ale będą mniejsze niż poprzednio na wykorzystanie końcówki 2007-2013. Wiem że są były latem na prowadzenie działalności pozarolniczej tu jest większa

Możliwość na ciągnik bo wydaje mi się. Że z zwykle prof będzie ciężko

Tak pisali w Top Agar. W pozarolniczej. Raz na rok Wystawisz rachunek za 3000 zł na usługi i zapłacisz 6 czy 7 proc watu tak przez 5 lat i,masz spokój ale musisz być na wat

Posted

Pisali że procentowo potrzeba 5 ha,łąk, i pastwisk ale nie mniej niż 1/4 areau gospodarstwa wtedy ma się największe szanse punktowe. ale niestety jest to maszyny zielonkowe. Wiec ciągnika raczej nie Kupisz bo na to są punkty a pieniędzy za dużo nie zostało. Ale powinieneś udać się do powiatowego

Agencji Rynku Rolnego i popytać

Najlepiej jak coś jest zlecić napisanie wniosku osobie z powiatu i zawieść do AmirR. Mógłbyś policzyć czy opłaca ci się przejść na wat od wszystkiego zapłacisz 6 procent podatku co sprzedaż

A zwrócą ci pełen wat za paliwo

Nawozy

Części. Maszyny .Ale trzeba kalkulowac czy się opłaci bo okres watu to 5 lat. Tu dużo prędzej załapać się na Ciągnik. Pytać w urzędzie najlepiej mniec kogoś znajomego co dobrze doradzi. ja korzystałem z całego prof i roznicowania

Udało mi się 2 razy

Raz ogólnie po raz drugi było regionalne i pieniądze pochodziły z innej puli bo inaczej nie można 2 razy. albo pozostanie czekać na 2014-2020

Ale wiadomo że będzie trudniej niż dotychczas .Udało się wielu rolnikom i jak można to chętnych będzie więcej wiec trudniej a Unia w dobie kryzysu da mniejsze pieniądze wiec wymagania dotyczące prof będą cięższe

Watu też nie należy się bać jak raz na 5 lat kupisz maszynę np traktor za 184.5 tyś

To zwrócą 34.5 tyś to musiał byś sprzedać towaru za 600 tys aby oddać 36 tys

A jak dojdą paliwa Nawozy. To,wyjdź się na plus księgowy bierze 100 zł miesięczn ie

Posted
Gdybyś zakabinowal prese i traktor jako zestaw może by się udało i do tego jakaś kosiarke. niestety trochę wielu rolników przespało poprzednie prof i sam namawiam wujka ale on stwierdził że się poczeka mi maszyny przywieźli a on nawet nie wie czy kiedyś się zalapie. Jak się udaje należy kuc żelazo póki gorące bo Amir wymyśla coraz gorsze bariery aby przesiac grupy rolników
  • 4 weeks later...
Posted

Nie chce zakłądac specjalnie nowego tematu wiec napisze tu

Co sie zmieniło w dopłątach na PROW ?

Czy są jakies dopłaty które mozna dostac w ciagu 1-1,5 roku (o ile wogule sie je dostanie) ?

Posted

Wiesz, my sobie tu możemy rozmawiać czy są te dopłaty lub nie ma... Teoretycznie są. Na zakup ciągnika to nawet możesz z 2 lub 3 źródeł sfinansować (oczywiście nie ze wszystkich jednocześnie)... A czy dostaniesz to już druga sprawa.

Najlepiej będzie jak pójdziesz do ODR-u na twoim regionie lub przedstawicielstwa ARiMR i się tam zapytaj o to co tu się pytasz. Tam dostaniesz dużo pewniejszą odpowiedz na pytanie zadane powyżej. :)