Rolnik7343 Posted November 18, 2014 Posted November 18, 2014 Wiem ze troche głupie pytanie zadaje Ale czy są jeszcze jakies dopłaty oprucz dopłat na modernizacje gospodarstw i na młodego rolnika ?? Jesli tak to prosil bym o napisanie jakie to dopłaty i o jaką kwote mozna sie ubiegac Quote
íktorn Posted November 19, 2014 Posted November 19, 2014 2 miesiące temu. Czytałem w Top Agar o tym że będą na gospodarstwa posiadające znaczącą ilość łąk i pastwisk Niestety sum nie pamiętam bo ich nie było ale będą mniejsze niż poprzednio na wykorzystanie końcówki 2007-2013. Wiem że są były latem na prowadzenie działalności pozarolniczej tu jest większa Możliwość na ciągnik bo wydaje mi się. Że z zwykle prof będzie ciężko Tak pisali w Top Agar. W pozarolniczej. Raz na rok Wystawisz rachunek za 3000 zł na usługi i zapłacisz 6 czy 7 proc watu tak przez 5 lat i,masz spokój ale musisz być na wat Quote
Rolnik7343 Posted November 19, 2014 Author Posted November 19, 2014 No własnie a ja nie jestem na vat :/A łąk mam około 10ha Quote
íktorn Posted November 20, 2014 Posted November 20, 2014 Pisali że procentowo potrzeba 5 ha,łąk, i pastwisk ale nie mniej niż 1/4 areau gospodarstwa wtedy ma się największe szanse punktowe. ale niestety jest to maszyny zielonkowe. Wiec ciągnika raczej nie Kupisz bo na to są punkty a pieniędzy za dużo nie zostało. Ale powinieneś udać się do powiatowego Agencji Rynku Rolnego i popytać Najlepiej jak coś jest zlecić napisanie wniosku osobie z powiatu i zawieść do AmirR. Mógłbyś policzyć czy opłaca ci się przejść na wat od wszystkiego zapłacisz 6 procent podatku co sprzedaż A zwrócą ci pełen wat za paliwo Nawozy Części. Maszyny .Ale trzeba kalkulowac czy się opłaci bo okres watu to 5 lat. Tu dużo prędzej załapać się na Ciągnik. Pytać w urzędzie najlepiej mniec kogoś znajomego co dobrze doradzi. ja korzystałem z całego prof i roznicowania Udało mi się 2 razy Raz ogólnie po raz drugi było regionalne i pieniądze pochodziły z innej puli bo inaczej nie można 2 razy. albo pozostanie czekać na 2014-2020Ale wiadomo że będzie trudniej niż dotychczas .Udało się wielu rolnikom i jak można to chętnych będzie więcej wiec trudniej a Unia w dobie kryzysu da mniejsze pieniądze wiec wymagania dotyczące prof będą cięższe Watu też nie należy się bać jak raz na 5 lat kupisz maszynę np traktor za 184.5 tyś To zwrócą 34.5 tyś to musiał byś sprzedać towaru za 600 tys aby oddać 36 tys A jak dojdą paliwa Nawozy. To,wyjdź się na plus księgowy bierze 100 zł miesięczn ie Quote
íktorn Posted November 20, 2014 Posted November 20, 2014 Gdybyś zakabinowal prese i traktor jako zestaw może by się udało i do tego jakaś kosiarke. niestety trochę wielu rolników przespało poprzednie prof i sam namawiam wujka ale on stwierdził że się poczeka mi maszyny przywieźli a on nawet nie wie czy kiedyś się zalapie. Jak się udaje należy kuc żelazo póki gorące bo Amir wymyśla coraz gorsze bariery aby przesiac grupy rolników Quote
Rolnik7343 Posted November 20, 2014 Author Posted November 20, 2014 Ale zes se rozpisał to to juz jakis pomysł mi poddałes Quote
Rolnik7343 Posted December 14, 2014 Author Posted December 14, 2014 Nie chce zakłądac specjalnie nowego tematu wiec napisze tu Co sie zmieniło w dopłątach na PROW ? Czy są jakies dopłaty które mozna dostac w ciagu 1-1,5 roku (o ile wogule sie je dostanie) ? Quote
roldoradca Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 To zależy na co byś chciał je dostać. Jakie inwestycje chcesz robić? Quote
Rolnik7343 Posted December 22, 2014 Author Posted December 22, 2014 Tak jak w temacie na ciagnik Ciagnik około 60 tys brutt Quote
Michal207 Posted December 22, 2014 Posted December 22, 2014 Wiesz, my sobie tu możemy rozmawiać czy są te dopłaty lub nie ma... Teoretycznie są. Na zakup ciągnika to nawet możesz z 2 lub 3 źródeł sfinansować (oczywiście nie ze wszystkich jednocześnie)... A czy dostaniesz to już druga sprawa.Najlepiej będzie jak pójdziesz do ODR-u na twoim regionie lub przedstawicielstwa ARiMR i się tam zapytaj o to co tu się pytasz. Tam dostaniesz dużo pewniejszą odpowiedz na pytanie zadane powyżej. Quote
roldoradca Posted December 22, 2014 Posted December 22, 2014 A ten ciągnik to nowy czy używany bo jeśli ta druga opcja to nie przejdzie. Quote
Rolnik7343 Posted December 22, 2014 Author Posted December 22, 2014 Nowy nowy Wiem ze na uzywane nie ma dopłat Quote
Recommended Posts