macias_1@wp.pl Posted November 19, 2014 Report Posted November 19, 2014 Witam mam pytanie czy moze z was ktos wie jak przygotowac pole pod sadzenie lasu Quote
rafaello3 Posted November 19, 2014 Report Posted November 19, 2014 To zależy jaki las ,bo jeżeli tylko liczysz brać dopłaty z Unii na las to praktycznie nic nie trzeba robić .Ja kiedyś dawno(20lat) sadziłem las 2 ha dla siebie takie pole z dala od domu ,bo zwierzyna wszystko niszczyła ,to tylko pole 2 razy na wiosnę skultywatorowałem i wyorałem bruzdy specjalnym pługiem leśnym .Szkoda kosztów robić . Quote
lottomito Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 Ja nawet tego nie robiłem. Łąka którą obsadziłem była podmokła i zachwaszczona, brak drogi dojazdowej itp itd. Poszliśmy z ojcem na tereny kolejowe gdzie rosło mnóstwo samosiejek brzozy i olchy szarej. Te sadzonki wkopaliśmy na tej łące i teraz mam piękny lasek około 25 ar z którego mam drzewa na opał co kilka lat. Quote
macias_1@wp.pl Posted November 20, 2014 Author Report Posted November 20, 2014 tak las sadze na doplaty ale bede w nim robil czyli wycinal chwasty itp.a drzewa jakie to nie wiem.bo jezeli chodzi o doplaty to najblisze nadlesnictwo pisze projekt i trza sie dostosowac.chodzi mi jak przygotowac pole czyli np czy pokraglowac??zaorac czy moze tez sadzic na ryzysko. Quote
rafaello3 Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 Kolego jak najwięcej sadź brzozy ,bo szybko rośnie i za 15 lat będzie co wycinać na wałeczki .A tak swoją drogą ogrodzisz ten las ?.Ja nie grodziłem i zwierzyna bardzo mi zgryzywała drzewka mimo specjalnych zabezpieczeń .Za kilka lat będą też grzyby tak ,jak u mnie Quote
macias_1@wp.pl Posted November 22, 2014 Author Report Posted November 22, 2014 kolego ale mowilem ze nadlesnictwo pisze projekt czyli ile brzozy ile sosny itp.bo korzystam z doplat do lasuzreszta temat brzmi jak przygotowac pole do sadzenia lasu a nie co sadzic Quote
rafaello3 Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 Temat jak temat ,ale może da rady załatwić więcej brzozy ,to będziesz do przodu .Zastanów też się nad ogrodzeniem .A samo przygotowanie gleby jest bardzo łatwe .Pozdrawiam. Quote
macias_1@wp.pl Posted November 23, 2014 Author Report Posted November 23, 2014 czy ogrodzenie to tez nadlesnictwo zalatwia.to moze powiesz kolego jak te pole przygotowac chyba ze nie wiesz Quote
zetor825 Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 ja mam 4ha lasu ale ja na łące sadziłem Quote
macias_1@wp.pl Posted November 23, 2014 Author Report Posted November 23, 2014 no wlasnie...ale cos zrobiles w tej sprawiw Quote
Recommended Posts