Jump to content

Recommended Posts

Posted
To zależy jaki las ,bo jeżeli tylko liczysz brać dopłaty z Unii na las to praktycznie nic nie trzeba robić .Ja kiedyś dawno(20lat) sadziłem las 2 ha dla siebie takie pole z dala od domu ,bo zwierzyna wszystko niszczyła ,to tylko pole 2 razy na wiosnę skultywatorowałem i wyorałem bruzdy specjalnym pługiem leśnym .Szkoda kosztów robić .
Posted
Ja nawet tego nie robiłem. Łąka którą obsadziłem była podmokła i zachwaszczona, brak drogi dojazdowej itp itd. Poszliśmy z ojcem na tereny kolejowe gdzie rosło mnóstwo samosiejek brzozy i olchy szarej. Te sadzonki wkopaliśmy na tej łące i teraz mam piękny lasek około 25 ar z którego mam drzewa na opał co kilka lat.
Posted

tak las sadze na doplaty ale bede w nim robil czyli wycinal chwasty itp.

a drzewa jakie to nie wiem.

bo jezeli chodzi o doplaty to najblisze nadlesnictwo pisze projekt i trza sie dostosowac.

chodzi mi jak przygotowac pole czyli np czy pokraglowac??

zaorac czy moze tez sadzic na ryzysko.

Posted
Kolego jak najwięcej sadź brzozy ,bo szybko rośnie i za 15 lat będzie co wycinać na wałeczki .A tak swoją drogą ogrodzisz ten las ?.Ja nie grodziłem i zwierzyna bardzo mi zgryzywała drzewka mimo specjalnych zabezpieczeń .Za kilka lat będą też grzyby tak ,jak u mnie :D