dalabuszek Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 Witam serdecznie, być może ktoś się orientuje czy istnieją jacyś ludzie czy biura, które pomogą (odpłatnie) zwykłemu rolnikowi przebrnąć przez gęstwinę wniosków do wypełnienia podczas ubiegania się o dotacje? pozdrawiam Quote
JoTeS Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 Witaj na forum, zgłoś sie do swojego ODR wg rejonizacji, tam powinni Cię pokierować. Quote
kubusjettaII Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 zazwyczaj ludzie z ODR i ARiMR się tym zajmują prywatnie. Quote
dalabuszek Posted November 20, 2014 Author Report Posted November 20, 2014 Dziękuję za odpowiedź, ....zastanawiam się tylko jak dotrzeć do takich prywatnych osób. Rozmawiałam, w biurze ARMIR z wieloma osobami, wszyscy grzecznie i chętnie odpowiadają na pytania.... ale to tak wprost zapytać: czy PAN/PANI może wypełnić ten wniosek za mnie, to chyba nie bardzo etycznie Quote
dalabuszek Posted November 20, 2014 Author Report Posted November 20, 2014 Właśnie weszłam na stronę ODR i mam wszystko biało na czarnym. Nie miałam pojęcia, że istnieje taka instytucja, a błądziłam w temacie od pół roku. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź Quote
JoTeS Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 To chyba nie za długo "rolnikujesz":D, ja jeszcze nie zacząłem ale w ODR już byłem.No i jestem nie do koʼnca usatysfakcjonowany...to zależy na kogo się trafi. Quote
íktorn Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 Jak koledzy piszą ni jedna pani wypelniala z Agencji Rynku Rolnego z powiatu. znają się na przepisach wiec łatwiej za ciągnik wzięli 500 a później za 4 maszyny 600zł. I wysłałem do AMiRR Czas jest ważny gdyż zdarzają się poprawki czasem glupstwa ale wniosek idzie do poprawy i Agencja płaci 30 dni później Ja miałem poprawkę za 1 grosz uwierzcie ale to możliwe. Quote
Vademecum Posted November 21, 2014 Report Posted November 21, 2014 Nasz ODR, a tak w ogóle jego pracownicy odsyłają tylko do netu Quote
íktorn Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 Ogólnie nie mogą tego robić oficjalnie, gdyż są w pracy i takie rzeczy sam na sam Się załatwia a po drugie pracy mogą kozystajac z przepisów właśnie w pracy wiec każdy Dziś się obawia o jakiekolwiek pomowienie aby nie stracić pracy Quote
WiktoriaM Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 Przepraszam, że dołączam się z moim pytaniem do tego tematu, ale nie mogłam odszukać bardziej pasującego.Mąż posiada ok 20ha ziemi coraz gorzej nam się z tego żyje. Od zawsze był dobry w naprawach naszych maszyn i urządzeń i odkąd pamiętam zawsze sam wszystko regenerował. Mieszkamy daleko od większych miejscowości i nikt w okolicy nie zajmuje się regeneracją maszyn rolniczych. Gdyby nie fuchy u sąsiadów których Marek ma z dnia na dzień coraz to więcej ciężko byłoby wiązać koniec z końcem. Mieszkamy w Trzcińsku Zdrój najbliższy tego typu serwis to hydraulika siłowa Pana Jelińskiego (od nas ok 30km). Zajmują się także produkowaniem silowników, czy czegoś tam, dlatego niejednokrotnie znajomi płaczą, że aby naprawić pompę hydrauliczną lub cokolwiek serwisować u nich wiąże się z długimi terminami - dlatego myślimy, że nie mogą narzekać na brak roboty. Nocami rozmawiając Marek przyznaje, a zresztą sama to zauważyłam, że wie gdzie jaką część zamówić i co z czym się je. Namawiam go aby założyć taki serwis maszyn rolniczych u nas. Zajmowalibyśmy się naprawami urządzeń i maszyn rolniczych...mechanika, serwis itd. Problem w tym, że nie mamy pieniędy na zakup maszyn potrzebnych do prowadzenia tego typu działalności. Stąd moje pytanie, bo kiedyś przespalliśmy (chyba) jakiś program unijny dotyczący dopłat na działalność poza rolniczą - znajomi, którzy z czegoś podobnego korzystali mi o tym opowiadali. Gdzie mogę odszukać firm, które pomogą mi z wypełnieniem wniosków i całą tą papierologią no i ma znajomość jeśli chodzi o dotację z unii. Jak sama tego nie ogarnę mój mąż nigdy się za to nie zabierze. Quote
Vademecum Posted February 28, 2015 Report Posted February 28, 2015 w obecnym prow jest wsparcie na działalność pozarolniczą, poszukaj odr-u w Twoim rejonie i tam zapytaj. Quote
sancho099 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 najlepiej zgłosić się do specjalisty zajmującego się świadczeniem takiej pomocy. Quote
efektiv Posted June 2, 2015 Report Posted June 2, 2015 W nadchodzącym budżecie PROW będą przewidziane środki dla osób chcących zakończyć działalność rolniczą i rozpocząć własną działalność gospodarczą. Wsparcie będzie dwuetapowe:1. etap - płatność jednorazowa - Wysokość pomocy zostanie obliczona na podstawie zsumowanie rocznych stawek pomocy odpowiadających 120% rocznej płatności do otrzymania której gospodarstwo kwalifikuje się w ramach systemu dla małych gospodarstw. Stawka pomocy będzie przysługiwać za rok, w którym dokonano przekazania gospodarstwa oraz za lata następne do roku 2020. 2. etap - Wsparcie będzie udzielane w dwóch transzach - 80% 1 transza 20% 2 transza, maksymalna wysokość premii to 100 tys. zł. Warunkiem koniecznym dla uzyskania tego wsparcie jest całkowite zrezygnowanie z KRUS na rzecz ZUS.Zapraszam do prywatnego kontaktu - specjalizujemy się w pozyskiwaniu dotacji dla rolnictwa i przetwórstwa - j.banas@efektiv.eu Quote
Garfieldd Posted June 24, 2015 Report Posted June 24, 2015 Witaj, z reguły efektiv napisał prawdę ale... (ja zwykle mam jakieś ale ) ... te dwa etapy to tak naprawdę dwa oddzielne programy z PROW. Pierwszy z nich to przekazanie gospodarstwa; Należy spełniać pewne wymagania które możliwe że pani spełnia. Niemniej oznacza ona przekazanie ziemi innej osobie i nieubezpieczanie się w KRUS. Jeżeli wraz z założeniem firmy chce pani się pozbyć ziemi to nie ma problemu, ale jeżeli chciała by pani ją zatrzymać to najlepiej byłoby się w to nie pakować. Drugi etap czyli premia na założenie firmy; o pomoc z tego działania może się ubiegać każda osoba ubezpieczona w KRUS (jako rolnik lub domownik). Taka osoba musi wtedy przejść na pełny ZUS i opłacać go przez 5 lat(w poprzednim PROW była możliwość opłacania podwójnego KRUSu). Lecz wtedy druga osoba może dalej prowadzić gospodarstwo rolne i być ubezpieczona w Krusie. Gdyby pani chciała skorzystać w takiej kolejności jak to jest opisane wyżej pani również musiała by być ubezpieczona w ZUSie ponieważ państwo nie posiadali by gospodarstwa rolnego, dlatego proszę się zastanowić czy to się będzie opłacało. Oczywiście oba te programy są obwarowane dodatkowymi wymaganiami których tutaj nie wymieniałem lecz jak będą osoby chętne dowiedzieć się o nich więcej to chętnie udzielę informacji. Quote
Agro Kapitał Posted July 9, 2015 Report Posted July 9, 2015 Nasza firma wwww.agrokapital.pl zajmuje się kompleksowym doradztwem rolniczym. Pomagamy uzyskać środki na rozwój gospodarstwa oraz pozarolniczej działalności gospodarczej na wsi. Sporządzamy biznes plany oraz wnioski o dofinansowanie, załatwiamy wszelkie formalności za naszych klientów.Rolnikom pomagamy również przy pozyskiwaniu kredytów preferencyjnych, mrCSK i innych. Quote
EuroPlan Posted July 21, 2015 Report Posted July 21, 2015 Zajmuję się pisaniem wniosków o dotację z PROW 2014 - 2020 r. Zapraszam do kontaktu zainteresowane osoby ( ze względu na mobilność woj. świętokrzyskie, małopolskie, podkarpackie). Przypominam, że ogłoszono nabór na "Młodego Rolnika" z PROW 2014 2020 Zapraszam do kontaktu:zawadue@gmail.com Quote
chris84 Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 Ja z kolei polecam współpracę z Supra Serwis z poznania. Bardzo miłe Panie, doświadczone w współpracy z rolnikami. Nie dość, że napisały wniosek, rozliczyły go, to jeszcze kontrola mi nie straszna. POLECAM! Podsyłam stronę jeśli chcielibyście znaleźć kontakt: www.supraserwis.pl Quote
forgod Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 Podjedź do największego gospodarstwa w okolicy i podpytaj kto im przygotowuje dokumentację.odr w przypadku gospodarstw ponad 15 ha bym omijał z daleka Quote
Agro-Krak Posted December 7, 2016 Report Posted December 7, 2016 Witam, zapraszam do współpracy z naszą firmą. Oferujemy pomoc przy pozyskiwaniu dotacji oraz przy uzupełnianiu wniosków o dofinansowania Unijne. Jesteśmy firmą, która zapewnia bezpieczeństwo transakcji, opiekę księgowo - prawną oraz usługi finansowe. Szczegóły na stronie agrokrak.pl . Kontakt telefoniczny.: 12 346 21 21 Quote
Halifaxx Posted August 30, 2017 Report Posted August 30, 2017 A ile płaciliście za wypełnienie takiego wniosku? Quote
Monk Posted August 31, 2017 Report Posted August 31, 2017 A ile płaciliście za wypełnienie takiego wniosku? Zależy kto wypełnia. Ceny oscylują od kilkudziesięciu do kilkuset zł - w zależności od ilości roboty jaką trzeba wykonać. Wiadomo, nikt na ładne oczy niczego za darmo nie zrobi. Nie wiem skąd jesteś, ale może poszukaj tutaj: https://ktoryekspert.pl/szukaj/mazowieckie/warszawa/inwestycjeEwentualnie zmień województwo/miasto - tam znajdziesz ekspertów z tego zakresu. A nawet jeżeli nie zajmują się tym, to podpowiedzą do kogo należy się zgłosić. Quote
MarcinKrzyszczak Posted September 11, 2017 Report Posted September 11, 2017 a może księgowośc będzie się znała na tym? wiem, ze biuro rachunkowe z lublina pomaga firmom w ich prowadzeniu, wiec może i na tym będą się znać. Quote
Tuzon Posted September 18, 2017 Report Posted September 18, 2017 Jest też wiele biur rachunkowych które świadczą tego typu usługi. Poza tym od czego jest Google? Quote
Recommended Posts