Jump to content

Recommended Posts

Posted
kolega ma rację najważniejsza jest sprawna wentylacja ale nie zaszkodzi mieć anioła stróża który będzie nad nami czuwał ,mój anioł stróż to Kidde 5DCO mam go 3 lata i nadal działa poprawnie a baterie wytrzymują minimum 1,5 roku
Posted

Rzeczywiście, dobra instalacja wentylacyjna powinna załatwić problem. Tlenek węgla powstaje wtedy, gdy dochodzi do jego spalania przy małej ilości tlenu. Wtedy powstaje CO a nie CO2 (studia się kłaniają :P). W małych ilościach wydziela się to w wielu sytuacjach - ale zwykle stężenie jest tak niskie, że dla człowieka ma to zerowe znaczenie

Posted

witam :)

na prośbę Michałka zamieszczam odpowiedź na zadanie pytania.

pozdrawiam :)

"W normalnych warunkach dym odprowadza komin, a za świeże powietrze

odpowiada wentylacja. Instalacja czujnika wydaje się zbędna. Czujnik

jest instalowany na ten jeden przypadek, który zdarza się raz na

dziesiątki lat, że komin zawiedzie i wentylacja zawiedzie. Może śnieg

zasypać kanały, kawki mogą tam uwić gniazdo itp. Nawet siatka niewiele

pomaga przeciw kawką bo nie jest wieczna, a dodatkowo ułatwia zatkania

przez śnieg. Ja uważam, że Twoje podejście jest jak najbardziej

poprawne.

Piszesz o czujniku dymu, ale chyba chodzi Ci o czujnik dymu i czadu. Są

to dwa różne czujniki działające na różnych zasadach. Czujnik czadu jest

to ogniwo działające na zasadzie utleniania tlenku węgla, a czujnik dymu

działa na zasadzie „oporu elektrycznego” powietrza. Czasami oba czujniki

są zamknięte w jednej obudowie.

Nie podam Ci konkretnego modelu bo chyba nie o to Ci chodzi. Ty chcesz

wiedzieć czym się kierować przy wyborze.

1. Czujnik MUSI być zgodny z normą i MUSI być to potwierdzone

certyfikatem!

2. Czujnik jest urządzeniem o którym zapominamy więc musi mieć funkcję

sygnalizacji nieprawidłowego działania (autotestu).

3. Sposób sygnalizacji musi być odpowiedni dla warunków. Jeżeli np.

instalujesz w kotłowni to sygnał 82 dB może być zbyt słaby aby obudzić

Cię w sypialni.

4. Powinien mieć funkcję testowania sprawności.

5. Czujnik powinien mieć rezerwowy system zasilania aby zadziałał także

jeżeli zaniknie napięcie w sieci. Rezerwowe zasilanie czujnika powinno

alarmować przed jego wyczerpaniem.

6. Zakres temperatury pracy powinien odpowiadać temperaturze w

pomieszczeniu.

7. Przy zakupie zwróć uwagę na gwarancję i trwałość. Po okresie

trwałości nawet sprawne urządzenie należy wyrzucić gdyż z upływem czasu

właściwości sensorów ulegają zmianie. Jeżeli nie jest podana trwałość to

jest ona taka sama jak gwarancja. Czasami można wymienić sensory i

trwałość można liczyć ponownie zgodnie z trwałością zastosowanych

sensorów.

8. Trwałość powyżej 10 lat jest kantem!

To najistotniejsze cechy na które powinieneś zwrócić uwagę przy zakupie.

Nie piszę tu o innych funkcjach, takich jak podłączenie zdalnego

sygnalizatora lub możliwość sterowania innymi urządzeniami, np.

wentylacyjnymi czy grzewczymi.

Nie piszę na Forum bo na moje posty inni „łapią się za głowę i mocno

trzymają”.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Michałek"

• 1 month later...
Posted
Też coś takiego słyszałem. A czy macie czujki czadu? Opala kuchnię letnią takim piecykiem gazowym i tyle się teraz słyszy o tym czadzie. Myślicie, że powinienem coś takiego zamontować?
Posted
Jeżeli masz tam dobry przeciąg, cyrkulację powietrza - to raczej nic złego nie powinno się stać. Ale zimą, podczas mrozów wiadomo jak jest. Uszczelnia się wszystko co da się uszczelnić. Powiem Ci tak - lepiej wydać te 200 zł i mieć spokojną głowę. Czad to jest takie cholerstwo, że tego nie wyczujesz i nie zobaczysz. Czujników czadu w sklepach masz do wyboru do koloru. Jeżeli miałbym wskazać coś konkretnego to pewnie byłaby to czujka DG-1 CO z Satel. Odsyłam do strony na której masz szczegółową specyfikację - link.
  • 2 years later...
Posted

A nie lepiej zastanowić się najpierw jaki czujnik(i) potrzebujemy? Przecież jeżeli mamy gaz ziemny lżejszy od powietrza to czujnik gazu montujemy wysoko, a jeżeli propan cięższy od powietrza to nisko. Czujnik czadu montujemy na wysokości głowy czyli ok. 1,5 m nad podłogo w pokoju/kuchni i ok. 1 m w sypialni. Czujnik dymu zawsze wysoko najlepiej na suficie. Jeżeli jest w domu alarm to warto czujniki podpiąć pod centralkę. Jeżeli ktoś kupi czujnik 3w1 (tlenku węgla + gazu + dymu) a ma w domu propan to gdzie go zamontować?

Nie wiem czy Wasz pogląd jest taki jak mój, ale ja uważam że podstawowym warunkiem udanego zakupu jest wiedza co chcę kupić, a nie co sprzedawca chce mi sprzedać. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

No to wszystko jasne, przyznaje nie miałem bladego pojęcia o tym ale też nigdy nad tym sie nie zastanawiałem i nie miałem i nie mam takiego zamiaru.

Każdy temat ma swoje tajemnice a sprzedający chce sprzedać a nie koniecznie pomóc.

• 2 weeks later...
Posted

Dużo się słyszy w sezonach zimowych o podtruciach czy na wet zaczadzeniach , więc i u mnie kiedyś strach wziął górę.Kupilem czujnik czadu( KIDD,,,,,E  miały dobrą opinię), gwarancja niby 10 lat na poprawne działanie urządzenia od pierwszego włączenia i jakoś śpi mi się spokojniej :)  . Zamontowany przed wejście do kotłowni  na wys jakieś 120-130cm i jak na razie sygnalizuje tylko swoją pracę i niech tak zostanie.

do marketowych 3 w jednym to bym się zastanowił , bo co do wszystkiego to do niczego

Posted

Nie dlatego że do wszystkiego to do niczego. Problem polega na tym że każdy z trzech czujników wymaga innej lokalizacji. Wszystkie czujki są certyfikowane i muszą spełniać rygorystyczne normy. Kiedyś przerabiałem taką tanią czujkę i miała solidną konstrukcję. Poziom czułości nie ustępował markowym czujnikom. Trwałość pewnie niższa, ale i tak po kilku latach należałoby sprawdzić czy wykrywa czad. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Właśnie z uwagi na lokalizację (montażu) poszczególnych czujjników pomysł 3 w jednym jest złym rozwiązaniem i tak napisałem, co nie znaczy że poszczególne układy będą żle działać.Jakoś z dystansem podchodzę do ofert 3w 1 za cenę 1go.........nie manic za darmo :D

Posted

Ja mam przerobiony sterownik pieca tak że obsługuje także czujniki dymu i czadu. Ale popieram Twoje podejście do problemu. Dobrze jest użyć dwu czujek 2w1 lub trzech 3w1, jednak każdą z nich należy traktować jako czujkę dedykowaną i zgodnie z dedykacją ją umieścić, a pozostałe funkcje traktować jako dublowanie systemu bezpieczeństwa. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 2 months later...
Posted

Czujnik dymu swoją drogą, ale czy macie przy piecach gazowych czujniki gazu? Pierwsze co pomyślałem przy zakładaniu pieca to czujnik czadu właśnie, ale nie zastanawiałem się za bardzo nad samym gazem i dopiero w ten weekend w trakcie rozmów wieczornych "przy stole" wypłynął taki temat. Macie? Jest jakaś wiodąca firma? Patrzę po googlach i innych - https://www.eltrox.pl/systemy-alarmowe/czujniki/czujniki-gazu.html - to ceny są różne, a przecież co do zasady to ma tylko wyć jak będzie się ulatniał gaz - więc skąd te różnice w cenie i na co zwrócić uwagę?

A może nowoczesne piece nie mają już raczej prawa działać, jak ucieka gdzieś gaz? Z drugiej strony - jak miałby to wykryć :/ Sam już nie wiem. Koszt nie jest duży, a wolałbym chyba nie sprawdzać powiedzenia że "mądry Polak po szkodzie" :/

Posted

Ja mam czujkę własnej roboty opartą na takich czujnikach:

https://botland.com.pl/czujniki-gazu/3029-czujnik-tlenku-wegla-i-latwopalnych-gazow-mq-9-modul-niebieski.html

https://botland.com.pl/czujniki-gazu/548-czujnik-dymu-i-latwopalnych-gazow.html

Na ceny nie patrz bo ten sklep do tanich nie należy. Z gotowych nie wiem co polecić ale wybór jest spory. Ciekawy jest post #5 Koleżanki Ani1983. Po tym poście przerabiałem swoją czujkę bo o jednej istotnej sprawie nie wiedziałem.

Posted
Wszystko fajnie ale nie każdy jest znawcą elektroniki i każdy nie będzie. Myślę że łatwiej zapanować nad tematem od strony fizyki czy zdrowego rozsądku. Od kominów są kominiarze o czym wielu zapomina montując urządzenia spalające tlen gdzie bądź. Zabezpieczenie zabezpieczenia a tu braknie prządu albo termin ważności minie i bam.
Posted

Dlatego podałem konkretny czujnik na bazie którego działa czujka. Czy zrobisz sam czy kupisz gotowy nie ma znaczenia.

Żeby zdać się na fachowca to ten fachowiec musi mieć ten sam cel. Ja chcę zabezpieczenie na wymaganym poziomie, a on chce zarobić. Mam bezkrytycznie oddać w swoje życie w ręce kogoś kto chce na mnie zarobić?

Kolega pytając ma moim zdaniem dobre podejście. W dobrym sklepie dostanie informacje i sam zdecyduje czy dana czujka się dla niego nadaje czy nie. Pozdrawiam!

• 11 months later...
Posted

A nam ostnio taka czujka zrobiła pobudkę w środku nocy. Nie nic się nie paliło, czadu też nie było. Ot bateria się wyczerpała ;/

To prawdopodobnie masz starszego typu czujkę. Nie twierdzę oczywiście, że jest to złe, bo lepszy rydz niż nic, ale obecnie czujki mają możliwość komunikowania się ze smartfonami (są obsługiwane i diagnozowane przez aplikacje zainstalowane na smartfonie). Dowiesz się więc z dużym wyprzedzeniem, jeżeli coś jest nie tak.

Przykład takiej czujki: https://sklep.gkpge.pl/czujnik-czadu

Posted
a po co mi to wiedzieć. wszystko na smartfona i co ? mam być niewolnikiem oto tych nowości i udogodniej. W końcu nie będziemy mieli czasu jejść, spać bo stale coś będzie nas informować. Bez sensu. Jak to takie nieodzowne to niech sie samo naprawia . Ja wybieram jaskinie z ogniskiem na środku.