Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Orałem ostatnio i przy zawracaniu nagle zapaliła mi się kontrolka smarowania, od razu zjechałem z pola do domu, ale w czasie zjazdu jak przygazowałem to kontrolka zgasła, wynika z tego że na rozgrzanym oleju na małych obrotach kontrolka się świeci, a na zimnym nawet nie mrugnie. ciśnienie oleju na zimnym to 4.5, a na ciepłym to nie zdążyłem sprawdzić, ciśnieniomierz się rozwalił i czekam na nowy ;/. wykluczm silnik, ponieważ był robiony jak miał 6 tys mth, a teraz ma 9, ale od tego momentu minęło 10 lat, myślę że przyczyną może być pompa olejowa, ale nie jestem pewien, jak myślicie?. z góry dziękuje a odp. pozdrawiam
Posted

Może po prostu zeżarł ci olej bo wiadome że w orce musi coś wziąć a jak zawracałeś ciągnik sie przechylił i z braku oleju kontrolka sie zapaliła a jak wracałeś po równym i obroty były wyższe to wszystko było ok (podobnie miałem w 4011)

Pozdrawiam

Posted

Zamontuj zegar - manometr i będziesz miał ciśnienie non stop pod kontrolą. Też mogą lać wtryski i do oleju przedostaje się paliwo

przez co olej rzednieje. Choć przy Perkinsie to mało prawdopodobne. Perkins musi mieć te 900 obr/min.

Moja rada, a korzystam z tej jednostki napędowej - montuj manometr i poobsrewuj ciśnienie, oczywiście wymiana oleju i filtra.

Olej polecam cc superol (milwus) on jest stworzony w 80-tych latach do tego silnika. Z drugiej strony 6 tysi i remont może świadczyć o niewłaściwej eksplaatacji, a teraz 3 tyś... Ten silnik jest wrażliwy na nieterminową wymianę oleju i niższe obroty niż 900 obr/min. Jeśli zamontujesz manometr i ciśnienie będzie na wolnych poniżej 1 atm. tech. (około 1 bar) możesz podnieś do 1000 i więcej wolne, ale to jest tylko ratowanie się. Pompy tam nie padają (tłoczkowa) Remont. Żeby tam wymontować pompę olejową trzeba odkręcić podporę wału i możesz ocenić stan wału i panewek głównych.

Pozdrawiam

Perkins po dobrym remoncie niema prawa brać oleju. Również jeśli miałbym taki przypadek to najpierw sprawdziłbym stan oleju, a później myślenice.....

Posted
tofikarius, oczywiscie że masz racje, ale w domu robił ciągle to samo. Oczywiście filtr i olej od razu wymieniłem, teraz czekam na ten manomter, prawdopodobnie w środę przyjdzie i dam znać jakie ciśnienie. pozdrawaim