Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Jestem od 9 lat użytkownikiem Zetora 10540 rok produkcji 1995 wersja na Niemcy.

Wyposażony w EHR,hydraulikę BOSCHA, 7 gniazdową hydraulikę,hamulec na tarczy na przednią oś

Skrzynia 4 z podwójnym wzmacniaczem momentu ? Liczba wszystkich brejdi 18/6

Do tej pory nie było z nim problemów.Dobry traktor

Od dwóch miesięcy borykam się ze skrzynia biegów,a dokładnie z wzmacniaczem momentu.

Palą się tarczki na sprzęgle wlotowym w bębnie wzmacniacza momentu.

Palące się tarczki to skutek,ale nie przyczyna.Nie dopływa do bębna wzmacniacza odpowiednia ilość oleju,ale co jest dziwne i dla mnie niezrozumiałe to pod lekkie wzniesienia przodem pusty bez obciążenia nie podjedzie,ale tyłem wyjeżdża bez problemu .

Przy orce na równym na dwóch wolniejszych ciągnie pług,trzeciego szybkiego półbiegu nie ma bo spaliły się traczki,a pod małe wzniesienia bez żadnego obciążenia zatrzymuje się

Oleju jest wystarczająca ilość w skrzyni ,mikropompka jest nowa,rozdzielacz przeczyszczony i sprawny,kanaliki w skrzyni przedmuchiwane.

WOM pod górkę też się sam wyłącza

Może ktoś zna przyczyny,proszę o jakieś wskazówki

Posted

Kolego masz problem - ja mam podobny z tym, że pojedynczy wzmacniacz. Po latach użytkowania ciągnika zaczął się ślizgać wzmacniacz, wyremontowałem z nowych części i niewielka poprawa...... Po sezonie sprułem pośrednią i założyłem nowy z agromy kolejna nowa taśma.... Oczywiście mikropompy nowe (wymieniam zawsze obie) i niestety nie to co ma być..... Poszedłem dalej, miałem drugi taki sam ciągnik z tego samego roku - gdzie wszystko działało (wzmacniacz) miał inne mankamenty tzn. silnik po złamanym wale korbowym. Zamieniłem pośrednie skrzynie i wrzuciłem tam ten nowy wzmacniacz i wszystko co się dało nowe. I wszystko psu na buty !!! Trzy lata tak już pracuję i daję rade, ale jest coraz gorzej... U mnie na równym jest wszystko w porządku, a największe problemy są pod górę ze skrętem w lewo - w prawo już nie - no może przy większej górce. Ponadto ostatnio na mniejszych obrotach przy obciążeniu czuję, że się ślizga. Wszystko co możliwe jest tam nowe!!! Idąc dalej myślę, że tu nie chodzi o przytkany kanał olejowy bo wszystkie czyściłem i przedmuchiwałem powietrzem.

Myślę, że gdzieś ucieka ciśnienie oleju np. na sprzęgle WOM. Tam jest hamulec i myślę tam się dobrać.

Jest jeszcze opcja wywalenia wzmacniacza, ale co to za ciągnik bez wzmacniacza.....

Może ktoś tu na forum ma doświadczenie i dopomoże. Rozmawiałem też z różnymi mechanikami i każdy p.......y wszystko nowe

i musi działać. A jeszcze jest sprzęgło przedniego napędu - w każdym bądź razie pozostaje jeszcze wymiana sprzęgieł WOM i przedniego napędu. Gdzieś musi uciekać ciśnienie i innej obcji niema.

Będę śledził ten wątek i mam nadzieję, że coś z tego będzie przydatne.

Pozdrawiam forum