simson54 Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 witam mam problem kupiłem prosiaki na targowisku od handlarza i już ładnie urosły sa na sprzedarz ale nie mają żadnych papierków jak mogę je sprzedać do rzeźni czy tak wogule moge je sprzedać Quote
Robert ;-) Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 Na skupie ci ich nikt nie kupi, z braku papierków, lepiej komuś opchnij w końcu święta idą więc kupiec się znajdzie, Quote
Vademecum Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 trza było wcześniej pomyśleć, nie wiem czy masz numer stada, ale nie problem go załatwić i wtedy zgłoś urodzenie np. dziś zgłaszasz urodziny tzn. piszesz na zgłoszeniu datę urodzin powiedzmy 20 VI 2014 i zgłaszasz do ARiMR , a za tydzień, czy miesiączgłaszasz odstawę do rzeźni. Zdarzyło mi się zgłaszać w tym samym dniu urodziny z datą wstecz pół roku i jednocześnie zgłosić wyrejestrowanie i ku mojemu zaskoczeniu nikt jednego słowa zapytanie nie wypowiedział. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted November 23, 2014 Author Report Posted November 23, 2014 znaczy sie ja mam numer gospodarstwa swój paszowy i teraz nie wiem czy to mi wystarczy żeby sprzedać .... Quote
Vademecum Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 Musisz mieć numer stada tzn. Zgłaszasz hodowlę w oddziale ARiMR tam gdzie numer gospodarstwa. Rejestrują hodowlę nadając numer który różni się tylko końcówką tzn. dopisują 001. Nie wiem ile masz tych świń..... Jeśli to jest 10 czy kilkanaście to masz szansę to wprowadzić.... Na początek powinieneś mieć papier chociaż na sztukę i twierdzić, że Ci się to urodziło. Ja miałem 300 sztuk jak wpadli na kontrolę i zero papierów !!! nawet mnie nie ukarali symbolicznie Bydła nie przejdziesz, ale świnie .... zależy od urzędasów. Ja bym szedł to zarejestrować, bo nie sprzedaż tego do ubojni. Nie mów, że kupiłeś prosięta tylko z własnego howu. Quote
simson54 Posted November 23, 2014 Author Report Posted November 23, 2014 kolego ja mam taki numer zaczyna się PL a na końcu jest 001 to jest to samo co numer gospodarstwamam też numer identyfikacyjny producenta coś takiego .... Quote
Vademecum Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 To masz numer stada (001)Numer gospodarstwa jest bez tej końcówki.Czy też numer producenta.... Teraz to sam się zapultałem, ale to nieistotne w tej sprawie.Jeśli masz numer stada to czemu nie zgłosisz tych świń ?Jakie zwierzęta masz zarejestrowane?Normalnie idź i tak jak już pisałem. Quote
simson54 Posted November 24, 2014 Author Report Posted November 24, 2014 ja to zrobie tak pojade zgłosze je do rzeźni gadałem z właścicielem oni piszą do agencji że te świnie na moje konto poszły i facet mi powiedział żebym je zgłosił że u mnie się urodziły a później za jakiś czas jechać i napisać że sprzedałem wpisać w księge i tyle tak to rozumiem Quote
JoTeS Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 A jak mogły się u Ciebie urodzić jak nie masz zgłoszonej maciory? Quote
simson54 Posted November 24, 2014 Author Report Posted November 24, 2014 dobra koniec tematu zamykam ten wątek można go usunąc pytałem się i wiem co i jak Quote
Vademecum Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 JoTeS, W ARiMR zgłaszasz sztuki świń i nic więcej..... Powiatowy lekarz w związku z aujeszkim kontroluje rozród (maciory)Pozdrawiam forumowiczów - Koniec tematu - Quote
Robert ;-) Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 A może Simson by się podzielił wiedzą na ten temat? Sam trzymam świnie bez papierów ze tak powiem na swój użytek, ale myślę o powiększeniu chodowli na chwile obecna mogę trzymać 5 sztuk bez żadnych konsekwencji ale większą liczbę musze zarejestrować. Quote
mirek79 Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 kolego Robercie czyli do 5 sztuk nie trzeba rejestrować świnek? Quote
Robert ;-) Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Można trzymać jedna sztukę trzody na jednego członka rodziny u mnie jest jest 5 osobowa rodzina wiec mam do 5 sztuk, to jest prawo unijne ni polskie wiec agencja ni może nic zrobić.inaczej sprawa wygląda z ubojem ale to inny temat. Quote
simson54 Posted November 25, 2014 Author Report Posted November 25, 2014 ja też trzymam świnie na swój użytek ale nie wszystkie jeszcze mam troche sztuk tyle że są małe i też bd to pchnoł jak tylko urosną normalnie do ubojni tyle że pokombinuje jeszcze z facetem który ma prawie 100 hektarów i trzyma trzodę być może opchne je na jego konto jak bd taka możliwość a z tymi co sprzedaje to zapytalem taką dobra znajomą powiedziała mi że musze zgłosić bo jak jej nie zgłosze to rzeźnia zgłosi na moje konto i tak a ich to nie interesuje z kąd ona jest itd tzn rzeźnie z powietrza się nie wzięła więc musiała się urodzić i tu podałem 4 miesięczną wstecz datę urodzin tych świnek i datę wypelnienia kwitu maciory nei mam więc coś wymyślę myśle że z urzędasami też się to załatwi w ten sposób żeby to było w porządku ostatnio sami mi bałaganu narobili i całą księgę musieli przepisywać na nowo bo mieli balagan w komputerze i miałem na minusie 15 sztuk później jeszcze mnie przepraszali jakoś to bd nie zamartwiam się zbytnio ale jest sporo takich osób które kupują prosiaki na targu bez numeru gospodarstwa i sprzedawają do ubojni i normalnei wszystko więc myślę że mi się uda ta sztuczka Quote
cezar300 Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Raczej nie (chyba że gdzieś na czarno albo zabić u rzeźnika) mogą pomyśleć że zostały ukradzione. Quote
adam1208 Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Nie możesz sprzedać po znajomych ? Ja nigdzie nie zgłaszałem trzymam 2 sztuki na własny użytek. Quote
cezar300 Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 ja też trzymam 2 na własny użytek Quote
Recommended Posts