Jump to content

Recommended Posts

Posted

A trzymacie też jakieś mieszance albo trzymaliście jak jest ze sprzedażą nie ma problemu ?

u nas zadnego problemu ze sprzedaza nie ma :) ostatnio sprzedalismy byki waga jednego około tony , były rasy simental. dostawały mąkę, ziemniaki, łupiny, kapuste itp itp

Posted

A wy kupujecie byczki czy macie jałówki ? :)

różnie zależy co krowa ocieli :P zazwyczaj zdarzają się byczki :) oczywiście rasowe bo to przeciez mówisz weterynarzowi jakim ma zapłodnić :P a też kupujemy jednego, a raz kupiliśmy dwa bo to były bracia bliźniaki :)

• 1 month later...
Posted
Temperatury są całkiem sprzyjające, więc uważam, że warto aby bydło było jeszcze na pastwiskach. Osobiście jestem zwolenniczką wolnego wypasu i wolę kiedy zwierzęta przebywają na otwartej przestrzeni niż w zamkniętych oborach. Dodatnie temperatury pozwalają również na "skubnięcie" trawki. Pewnie nie jest to żaden rarytas o tej porze ale zawsze jakaś świeża witaminka.
  • 3 weeks later...
Posted

U mnie już siedzą w oborze. Nie chce, zeby mi się pochorowały, niestety temperatury koło zera to juz dość niska temperatura dla każdego zwierzaka. A czym karmicie swoje bydło w okresie zimowym? Ja zastanawiam się nad dawaniem im młóta browarnego bo czytałam, ze to podnosi produkcję mleka, a w sumie teraz zielonego świeżego nie ma, więc może warto dać to tym moim krowom?