xeur Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 witam obliczyłem sobie ile bym zarobil na moich 10ha pola czy możecie mi powiedzieć czy obliczyłem to dobrze? zborze na siew :500złopłaty za pole :3000zlopryski :5000złpaliwo:2000złpopsucie sie sprzetu :1000złkombajn 35000złsuma:15tyś zł dopłata ok 9tyszborze mnw 4tony na ha =40ton 40x600zł=24tys33tys-15tys=18tys zysku Quote
JoTeS Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 Brakuje tu sprawy nawożenia no i kombajnowi zabierz jedno zero. Quote
xeur Posted November 24, 2014 Author Report Posted November 24, 2014 kombajn bierze 350zł/h a nawozenie ile to by kosztowało ?? ziemie mam w miare dobra dziadek jak robił to zawsze było bardzo duzo zboza mimo ze mozna powiedziec był rolnikiem ktory chemi uzywał minimalna ilosc Quote
Vademecum Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 Szybko licząc 500 kg polifoski 6 /ha 200 mocznika /ha To jest wysoka dawka na hektar dla pszenicy przy plonie ok.5-6 ton/haW sprzyjających warunkach na 2-3b klasie bonitacyjnej da więcej. Quote
xeur Posted November 24, 2014 Author Report Posted November 24, 2014 bo zastanawiam sie nad kupnem ciągnika i sprzętu bo na razie mam tylko pole a musiałbym wydać tak mnw 30tys na sprzęt to tak po 3 latach by mi się zwróciło z 10ha? Quote
Vademecum Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 W naszym kraju nikt Ci ceny zbytu nie zagwarantuje Na produkcji zboża niebardzo..... ale jakbyś przerobił to na mięso....... Quote
przemek2092 Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 Wpisz sobie u wujka google ,,kalkulacja uprawy np. pszenicy, kukurydzy'' i tam masz wszystko czarne na białym bardzo szczegółowo rozpisane Quote
rafaello3 Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 Kolego zapomniałeś o podatku do gminy i o nawozie ,jak koledzy wcześniej wspomnieli .Co do nasion 50 zł na hektar to stanowczo za mało .Zależy co zasiejesz ,ale ja średnio sieję 200 kg na ha ze swojego i dolicz czyszczenie plus zaprawa nasienna .Suma sumarum zysk będzie bardzo mizerny .Ładna Tobie sumka wyszła ,ale to nie te czasy ,gdy dało się zarobić na rolnictwie . Quote
xeur Posted November 24, 2014 Author Report Posted November 24, 2014 czyli co nie opłaca sie??myślałem tez nad hodowla jakiś zwierząt bo mam obore dosyć duza dostosowana do swin Quote
rafaello3 Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 świnie to porażka cenowa już lecą poniżej 4 zł .Na moje trzeba się wstrzymać z tym biznesem w rolnictwie i wypatrywać dobrej okazji za rogiem najlepiej na 8 godzin za przyzwoite dudki .Ziemię wydzierżawić za 2 tyś i luz od hektara Quote
Vademecum Posted November 24, 2014 Report Posted November 24, 2014 rafaello - za 2 tyś ha ?? Wydzierżawię Ci swoje 50 już dziś i teraz!!! Quote
rafaello3 Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Fajnie ,ze jesteś chętny ,ale ja też wpadłem na ten pomysł i w kolejnym roku chyba wydzierżawię moją ziemię .Te 2 tyś jest max i koleś bierze wszystkie dopłaty .U nas nawet jeden bierze 2,5 tyś ,ale to jakiś wyjątek jest ,ale jak ktoś potrafi tak główkować ,to dlaczego nie :-)Moje pole prawie graniczy z obszarnikiem ,co tyle zapłaci i bierze hektary bez zająknięcia . Quote
rolnik-z-widłami Posted November 26, 2014 Report Posted November 26, 2014 ile u Was w rejonie kosztuje dzierżawa 1 hektara? Quote
prometeusz Posted November 26, 2014 Report Posted November 26, 2014 Ja ostatnio wziąłem 4 ha. Właściciel płaci wszystkie opłaty i jego są dopłaty Quote
Vademecum Posted November 26, 2014 Report Posted November 26, 2014 W moich stronach jest różnie, ogólne masa odłogów już porośniętych drzewami na 6-10 metrów. większość nie wydzierżawi.Był tu taki gospodarz co brał w dzierżawę nic nie płacił i kazał se dopłacać do koszenia..... ja zwracam lub płacę podatek niektórzy nic nie chcą więcej. Inni chcą 300 kg pszenicy, 200 owsa za hektar. Dopłaty moje, akcyza do paliwa. Tamtej zimy wyrwałem hektar naturze. Ponad 300 drzew i większych krzewów kopanych koparką, wybierane grubsze korzenie, a później wożenie ziemi do zakopania dziur. Porażka albo robota głupiego.... Spaliłem tam z 300 litrów paliwa.A jak wiadomo na każde drzewo trza mieć zezwolenie i uiścić opłatę........Ziemia tu jest tak ciężka, że na korpus trza 40 km. Quote
kubusjettaII Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 U mnie też nie ma reguły, jedni dają i ziemię i dopłaty jeszcze opłacają podatek i cieszą się że ziemia nie leży jałowo, nieliczni każą sobie oddać na podatek i coś w ziarenku do tego, a są tacy co albo nie dadzą wydzierżawić, a jeżeli chcesz ziemię to uprawiaj ale na nic nie licz... Quote
Ulven Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Tak jak pisze kubusjettaII to zależy od człowieka raz dzierżawiliśmy łąkę po znajomości z sąsiadką to w drugim roku zażyczyła sobie kase i to nie małą jak na łąkę, na trzeci rok znaleźliśmy inną lepszą, dojazd nie mokrą a gościu jeszcze raz do roku zazwyczaj na jesień przyjeżdża i jeszcze dziękuje(drink) za to że jest uprawiana. Quote
Tobiasz Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Dołączam się do rozmowy planuje wydzierżawić jakieś 10/15 ha łąk.I mam pytanie jakie ceny mogę proponować lub jakie układy (np: jaki piszecie za podatek czy coś).Nie chciał bym po prostu przepłacać Jakie są u Was średnie ceny dzierżawy za ha łąk ? Pozdrawiam I Dzięki Quote
bardzomalorolny Posted December 6, 2014 Report Posted December 6, 2014 U nas ludzie sami proszą żeby skosić, nieraz jeszcze pomogą przy sianie Dopłaty biorą właściciele i podatek też oni opłacają. Tak samo jest w ornym, ale to trzeba się z właścicielem dogadać. Dzierżawię 1ha ornego to dam z własnej woli 0,5m rocznie pszenicy dla kur i tyle. pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 Jak bierze dopłatę to droga ta dzierżawa Quote
henryk Posted December 7, 2014 Report Posted December 7, 2014 u mnie płaci podatek daje mi 200zł/ha i moja dopłata unijna Quote
damianus87 Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Czyli niezgodnie z przepisami bo dopłatę powinien brać ten kto uprawia ale u nas tez tak powszechnie działa Quote
Tobiasz Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 U mnie leżą odłogiem łąki jak i orne Quote
Recommended Posts