Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam obliczyłem sobie ile bym zarobil na moich 10ha pola czy możecie mi powiedzieć czy obliczyłem to dobrze?

zborze na siew :500zł

opłaty za pole :3000zl

opryski :5000zł

paliwo:2000zł

popsucie sie sprzetu :1000zł

kombajn 35000zł

suma:15tyś zł

dopłata ok 9tys

zborze mnw 4tony na ha =40ton 40x600zł=24tys

33tys-15tys=18tys zysku

Posted
kombajn bierze 350zł/h a nawozenie ile to by kosztowało ?? ziemie mam w miare dobra dziadek jak robił to zawsze było bardzo duzo zboza mimo ze mozna powiedziec był rolnikiem ktory chemi uzywał minimalna ilosc
Posted
bo zastanawiam sie nad kupnem ciągnika i sprzętu bo na razie mam tylko pole a musiałbym wydać tak mnw 30tys na sprzęt to tak po 3 latach by mi się zwróciło z 10ha?
Posted
Kolego zapomniałeś o podatku do gminy i o nawozie ,jak koledzy wcześniej wspomnieli .Co do nasion 50 zł na hektar to stanowczo za mało .Zależy co zasiejesz ,ale ja średnio sieję 200 kg na ha ze swojego i dolicz czyszczenie plus zaprawa nasienna .Suma sumarum zysk będzie bardzo mizerny .Ładna Tobie sumka wyszła ,ale to nie te czasy ,gdy dało się zarobić na rolnictwie .
Posted
świnie to porażka cenowa już lecą poniżej 4 zł .Na moje trzeba się wstrzymać z tym biznesem w rolnictwie i wypatrywać dobrej okazji za rogiem najlepiej na 8 godzin za przyzwoite dudki :D.Ziemię wydzierżawić za 2 tyś i luz od hektara ;)
Posted
Fajnie ,ze jesteś chętny ,ale ja też wpadłem na ten pomysł i w kolejnym roku chyba wydzierżawię moją ziemię .Te 2 tyś jest max i koleś bierze wszystkie dopłaty .U nas nawet jeden bierze 2,5 tyś ,ale to jakiś wyjątek jest ,ale jak ktoś potrafi tak główkować ,to dlaczego nie :-)Moje pole prawie graniczy z obszarnikiem ,co tyle zapłaci i bierze hektary bez zająknięcia .
Posted

W moich stronach jest różnie, ogólne masa odłogów już porośniętych drzewami na 6-10 metrów. większość nie wydzierżawi.

Był tu taki gospodarz co brał w dzierżawę nic nie płacił i kazał se dopłacać do koszenia..... ja zwracam lub płacę podatek niektórzy nic nie chcą więcej. Inni chcą 300 kg pszenicy, 200 owsa za hektar. Dopłaty moje, akcyza do paliwa. Tamtej zimy wyrwałem hektar naturze. Ponad 300 drzew i większych krzewów kopanych koparką, wybierane grubsze korzenie, a później wożenie ziemi do zakopania dziur. Porażka albo robota głupiego.... Spaliłem tam z 300 litrów paliwa.

A jak wiadomo na każde drzewo trza mieć zezwolenie i uiścić opłatę........

Ziemia tu jest tak ciężka, że na korpus trza 40 km.

Posted
U mnie też nie ma reguły, jedni dają i ziemię i dopłaty jeszcze opłacają podatek i cieszą się że ziemia nie leży jałowo, nieliczni każą sobie oddać na podatek i coś w ziarenku do tego, a są tacy co albo nie dadzą wydzierżawić, a jeżeli chcesz ziemię to uprawiaj ale na nic nie licz...
Posted
Tak jak pisze kubusjettaII to zależy od człowieka raz dzierżawiliśmy łąkę po znajomości z sąsiadką to w drugim roku zażyczyła sobie kase i to nie małą jak na łąkę, na trzeci rok znaleźliśmy inną lepszą, dojazd nie mokrą a gościu jeszcze raz do roku zazwyczaj na jesień przyjeżdża i jeszcze dziękuje(drink) za to że jest uprawiana.
Posted

Dołączam się do rozmowy planuje wydzierżawić jakieś 10/15 ha łąk.

I mam pytanie jakie ceny mogę proponować lub jakie układy (np: jaki piszecie za podatek czy coś).

Nie chciał bym po prostu przepłacać :)

Jakie są u Was średnie ceny dzierżawy za ha łąk ?

Pozdrawiam I Dzięki :)

Posted
U nas ludzie sami proszą żeby skosić, nieraz jeszcze pomogą przy sianie :) Dopłaty biorą właściciele i podatek też oni opłacają. Tak samo jest w ornym, ale to trzeba się z właścicielem dogadać. Dzierżawię 1ha ornego to dam z własnej woli 0,5m rocznie pszenicy dla kur i tyle. :) pozdrawiam