Jump to content

Recommended Posts

Posted
Posiadam 16 ha ziemi ( 4ha to łąki, 4 orne, 4 pastwiska i 4 lasy ). Klasa ziemi 3,4,5 ( 5 to lasy, 4 łąki i pastwiska a 3 to orna ). Ile krów mięsnych dałbym radę na tej ziemi hodować( mam zamiar sprzedawać cielaki w wieku 1-2 miesięcy).
Posted
Przy dobrym rozplanowaniu potrzebnych zbóż, kukurydzy i zielonek myślę że nawet do 40 sztuk mógłbyś uchować. Wszystko też zależy jaki procent upraw może być przeznaczony na pasze dla zwierząt.
Posted

1h ququ = 10 sztuk bydla opasowego, jezeli do tego masz siano lub sianokiszonke.

Dla przykladu rocznie na 40 sztuk opasow w roznym wieku 4 ha ququ i ok 200 belek sianokiszonki.

Do tego slomy ok 150 bel i jak chcesz dawac srute to ok 30 ton.

Czyli w Twoim przypadku troche lipnie ze masz te pastwiska bo jak bys mial 8 ornej to by bylo idealnie na 40 sztuk.

• 2 weeks later...
Posted

wyżywisz i z 1000 jak kupisz żarcie dla nich a odnośnie krów mięsnych to nie opłaca ci się sam mam z mięsnych 10 sztuk 100 procent lm i dadzą ci od 5 do 6 litrów mleka i dadzą 1 cielaka odsatka byczka czystorasowego sprzedaż w najlepszym razie za 12 zł jałowke za 11 zł

a proponuje ci kupić mieszańca piemonteza z hf sam mam taką krowę mam 7 lat po wycieleniu daje mi 22 litry mleka a jest taka duża z 900 kg ma na pewno kryje ją bykami mięsnymi lm ostatnio cielak miał 58 kg a ocieliła sie sama proponuje ci kupić takich mieszańców piemonteza z hf i spokojnie odpoirz z 5 cielaków