Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam :)

Chciał bym w niedalekiej przyszłości założyć działalność gospodarczą. Zaczynam od zera Chciałbym sie dowiedzieć gdy nie mam jeszcze zawodu Rolnika (robię zaocznie) to mogę starać sie o jakiekolwiek dofinansowanie do mojej działalności oraz jakie warunki muszę spełniać żeby założyć taką działalność. Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi :)

Posted

Ja dziś zakładałem działalność.

Dokumenty

Akt notarialny że posiadasz ziemię

Nakaz płatniczy podatku

wniosek VAT-R i NIP-7 i UPL-1 (upoważnienie dla księgowej żeby za ciebie wysyłała pit-y)

Nr konta bankowego twojego (umowa z bankiem lub zaświadczenie)

Posted

Jak nie posiadasz ziemi to nie możesz założyć działalności dotyczącej produkcji rolnej tylko np. usługową

Bez ziemi nie jesteś rolnikiem.

Możesz założyć działalność np. usługi agrotechniczne. do tego potrzebne ci tylko maszyny i na taką działalność nie musisz mieć ziemi ale wtedy będziesz chyba na ZUS-ie

Posted

Do do tego czy che być na Zusie czy na krusie to nie wiem czytam dużo o tym i dalej nie wiem :(

Chciałbym rozpocząć hodowlę byków mięsnych chciałbym się rozwijać kupować ziemie (pierwsze co) zakup maszyn,... itp.

Jak byście mogli to doradźcie mi co jest lepsze dla Mnie krus czy zus ?

Pozdrawiam I dziękuje :)

Posted

Jeżeli choć raz Ty albo pracodawca zapłacicie składkę na ZUS to on już tak łatwo nie wypuści Cię ze swoich objęć.

Normalnie gdy kupujesz ziemię w ilości min 1 ha przeliczeniowego to Krus sam Cię znajdzie, ale jak będziesz opłacał ZUS to on ma pierwszeństwo, chyba, że się zwolnisz z pracy i wtedy przechodzisz na Krus.

Jeżeli działalność rolnicza to wyżej opisał Stiven1983.

Posted

Dzierżawa się nie liczy ?

A jeśli założę taką działalność to mogę sie starać o jakieś dofinansowanie ?

I czy jak założę taką działalność np: usługi agrotechniczne to czy nie będzie to przeszkadzał że trzymam np: te byki ?

I czy istnieje jakaś inna działalność ukierunkowana bardziej na produkcję zwierzęcą

?

Pozdrawiam :)

Posted

Hee Nie :P

Dzięki :)

A wiesz może czy są jakieś przepisy dotyczące umieszczenia obory i takowych zwierzą.

U Mnie obora stoi jakieś 200m od najbliższego domu mieszkalnego i nie wiem czy musiał bym mieć jakieś pozwolenia :)

Posted

Wrzucaj zwierzęta i na nic się nie oglądaj bo jeśli będziesz pytał sąsiadów to nic nie zdziałasz.

Sąsiad + siła x gwałt = hodowla, gdzieś po drodze urzędasy.

Ja budowałem budynek 400 m pod tucz świń i oczywiście sąsiad zablokował mi budowę. Podpisałem ugodę, że będzie to budynek gospodarczy i skończyłem budowę, po czym wrzuciłem tam kilka świń. Był rok 2002 chyba. W 2008 miałem tam 50 sztuk. Powiatowy lekarz weterynarii miał wgląd do stada, również terenowy lekarz weterynarii. Nie napisałem, że sto świń miałem w dwóch innych budynkach. Z tej 50 sztuk w przeciągu kilku tygodni zaprosiłem prawie 30 loszek. Po kilku miesiącach w gospodarstwie było ponad 350 sztuk świń. Oczywiście sąsiad się ściął i sprowadził mi policję, powiatowego, ludzi z gminy, ochronę środowiska, nadzór budowlany i zaczęło się - woda na mój młyn.... Sąsiad skręcał i wił się jak wąż, a mnie objęła abolicja budowlana. Nadzór nałożył parę uzgodnień które uzyskałem, ani mandatu nie dostałem!!! Kilkanaście metrów przed jego oknami dostałem zgodę na hodowlę 400 sztuk. A zaczynałem od rzodkiewki i szczypiorku !!!

Także nie pytaj tylko ciśnij na przód byle dużo....

Możesz mieć tylko problem z oddziaływaniem na środowisko tzn. dobrostan - płyta gnojowa, zbiornik, przechowywanie paszy i środków do jej produkcji.

Działaj i powodzenia

Pozdrawiam

Posted

Dziękuje Kolego lubię takie odpowiedzi :)

Bo Wszyscy tylko mówią że od zera się nie opłaca (oczywiście bez obrazy ale tak jest).

Mam zamiar na początek postarać się o wynajem obory i odremontować ją po byki (dużo nie trzeba) ojciec jest budowlańce ja dużo umiem damy radę samemu. Pracuję na gospodarstwie więc zboża będę miał uprawiamy też tam ziemniaki odpady zawsze wywozimy do lasu więc jakieś zapasy na zimę zrobię . Tylko chciałem założyć tą działalność żebym nie miał żadnych problemów że coś nie legalnie czy coś no i zawsze można liczyć na jaką pomoc. Ziemi myślę że jakieś 10/15 ha uda mi się wydzierżawić.

U nam w gminie tez jest taki program na rozkręcenie własnej działalności wienc też jakieś pieniądze mogę dostać chyba nawet 40 000 i opłacają ZUS

Dziękuje bardzo i liczę na więcej :)

I teraz pytanie czy mogę założyć działalność i pracować u kogoś na umowie ?

Posted

Mam Pytanie czy jeśli dzierżawie pola (łąki) to mogę sie starać o dopłaty do tych łąk ? Czy tylko właściciel może ? i czy trzeba mieć założoną działalność ?

I czy to nie jest tak jeśli podpisze umowę o dzierżawę to ja jestem właścicielem tych gruntów na określony w umowie czas ??

Posted

Oj, jak mało wiesz.....

Kolego najpierw powiedz co u Ciebie oznacza - Działalność gospodarcza - Bo to nie to samo co gospodarstwo rolne.

Jeśli Chcesz prowadzić gospodarstwo rolne to wystarczy mieć ponad hektar własnego pola rolnego, albo to samo w dzierżawie

na 10 lat (notarialnie) Z takim dokumentem idziesz do ARiMR i dostajesz numer gospodarstwa i tyle!!!

Twoje pomysły z działalnością gospodarczą samą w sobie nie mają nic do rzeczy z gospodarstwem rolnym....

Naprawdę trudno zrozumieć co chcesz bo mixujesz oba pojęcia.

Posted

Witam :)

Powiem tak chciał bym hodować byki mięsne jaki i jałówki. Chciałbym założyć działalność gospodarczą (firmę).

Ponieważ czytałem że jeśli ma sie założone gospodarstwo rolne to nie można pracować nigdzie indziej na umowie (nie wiem czy to prawda) a po drugie trzeba mieć też zawód rolnika a ja jeszcze nie skoczyłem szkoły (jak skończę to założę gospodarstwo rolne)

Bo nie dam na razie wyżyć z 10/15 sztuk a po za tym pracy jest tylko zimą.

Tak to wygląda :)

Sorki za poprzedni post :)