cron_x Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Witam, koledzy ostatnio slyszalem ze maja zmienic sie warunki dostawania doplat... Otoz doplaty maja dostawac tylko Ci co trzymaja trzode, bydlo i chyba konie prawda to? A ci co tylko zeruja i biora doplaty, a nic nie hoduja maja miec zabrane? Dobre by bylo takie cos... Quote
Vademecum Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Będą mniejsze ogólnie w wielkim skrócie o połowę, ale nie uzależnione 100% od zwierząt Quote
cron_x Posted November 27, 2014 Author Report Posted November 27, 2014 Szkoda bo powinno sie takich co tylko biora doplaty likwidowac i dac tym co naprawde chca cos robic Quote
Vademecum Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Tak naprawdę to żywność powinna być droższa, a dopłaty byłyby niepotrzebne. Produkujesz żywność czy paszę i dostajesz za to kasę tyle żeby zarobić, a jeśli nie sprzedajesz to kasy niema. Więc to byłoby najprostsze. Dopłaty to ściema i kij na rolnika.Były ustrój polityczny w wschodniej europie sterował wsią przymusem, albo dostępem do produktów przemysłowychMam tu na myśli przydziały maszyn, mat budowlanych. W starej europie rolnikom oferowano dopłaty do produkcji by ta żywność docierała do miast w realnej cenie. Oba sposoby rządzących miały na celu ukrócenie czarnego rynku i blokowanie czarnego rynku, niedopuszczenie do nadmiernej inflacji. Osobiście uważam, że dopłat być nie powinno, a za płody rolne powinniśmy dostawać godziwą cenę. Quote
grzepaku1 Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 kolego cron_X nie mam żadnej hodowli lecz uprawiam rośliny ,warzywa inie czuję się nierobem jak to zasugerowałeś bo pracuje naprawdę ciężko i być może nie mniej od ciebe ,a od czasu kiedy powiększyłem powierzchnię swojego gospodarstwa zrezygnowałem z hodowli nie z lenistwa tylko z braku sił i czasu ,a twoja wypowiedż jest nie na miejscu bo nie wszyscy rolnicy nie mający hodowli to lenie . Quote
Vademecum Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Na zachodzie są gospodarstwa specjalizujące się w hodowli lub produkcji roślinnej, to nie znaczy, że niema mieszanych.... Quote
kubusjettaII Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 grzepaku1 myślę że nie miał na myśli tego żeby zabierać tym którzy nie posiadają zwierząt, tylko tym którzy nie robią a biorą. Sami wiemy że to mało lub prawie nie realne żeby takich cwaniaczków wyłapać, ale osobiście uważam że jeśli te dopłaty są to powinno się je płacić użytkującym, a nie tylko posiadającym ziemię...mam nadzieję że opisałem zrozumiale. Quote
lottomito Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Wyłapanie takich cwaniaczków jest możliwe, trzeba odwiedzić te "gospodarstwa" i tyle. Niestety potrzebna jest zmiana prawa bo w tej chwili te gospodarstwa widma są w porządku wobec prawa. Nie doczekamy tego szybko bo największymi beneficjentami tego typu to są ludzie mocno powiązani z tymi co to prawo stanowią. Quote
cron_x Posted November 28, 2014 Author Report Posted November 28, 2014 Chodzilo mi o tych co biora a nic nie robia, oddadza pola w dzierzawy, a doplaty biora dla siebie... Oto mi chodzilo... Ale nie doczekamy sie takich czasow zeby wzieli sie za takich rolnikow na papierku... Przyklad mam prosty, trzymam trzode, obrabiam pole i lubie to robic... Tylko sa to pola mojego tescia, chcialem zeby dal doplaty to by bylo na rozne wydatki do gospodarki nawozy itp. On mowi ze doplat nie dostane bo to jego pieniadze i wlasnie za takie osoby powinno sie wziasc panstwo. Przepraszam jesli kogos urazilem, mialem na mysli takich ludzi jak podalem w przykladzie. A tym ktorzy cos trzymaja zwierzyne lub choduja rosliny zycze jak najlepiej Quote
Vademecum Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Kolego !! przecież dopłaty bezpośrednie należą się uprawiającemu, a nie właścicielowi ziemi !!!! Ale jeśli oddałeś dobrowolnie teściowi to miej pretensje do siebie. Ja miałem przypadek, gdzie złożyłem wniosek o dopłaty do nie moich gruntów i właściciel po zasiewach też złożył. Doszło do ??? przed dyrektorem ARiMR i oczywiście ja dostałem dopłaty jemu zwróciłem za podatek.W kolejnym roku zabarykadował pole i dziś krzaki rosną. Ciekawy będzie kolejny rok jeśli chodzi o obszarówki bo dużo zabrali i ciekawe jak ci co biorą dopłaty teraz się zachowają skoro dostaną połowę, a do koszenia ugorów nic nie dostaną.Kolego jeśli nie będziesz uprawiał gruntów do których właściciel pobiera dopłaty i inni też to w końcu może doprowadzimy do tego, że dopłaty wezmą rolnicy, a nie właściciele pól. Musimy sami do tego doprowadzić !!!Dopłaty obszarowe mają na celu powiększyć kwotę, jaką uzyskało się ze sprzedaży płodów rolnych. Osobiście wolałbym by żywność podrożała i zostały zlikwidowane płatności obszarowe. Pozdrawiam Quote
JoTeS Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Osobiście wolałbym by żywność podrożała i zostały zlikwidowane płatności obszarowe. Pozdrawiam Żywność nie powinna drożeć, a jedynie zysk rolnika powinien być większy, kosztem pośredników.Ziemniak sprzedany przez rolnika za 20, 30 gr na straganie jest po 80gr. Kto zabiera zabiera 300%? Mięso czy mleko to wiadomo przetwórstwo, przechowywanie, ale ziemniaki??? Quote
cron_x Posted November 28, 2014 Author Report Posted November 28, 2014 Vademecum masz racje trzeba walczyc o swoje bo doplaty naleza sie temu co uprawia, a nie temu co nic na tym polu nie robi! Quote
Tofik Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Tematem wątku jest "Dopłaty po nowemu" więc może zna ktoś definicje "małego gospodarstwa" bo z tego co wiem to takie gospodarstwo może dostać do 1250 EUR wracając do małego gosp. to chodzi o ilość ha czy o dochód jaki osiąga takie gospodarstwo?Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Tofi... Zdecydowanie chodzi o powierzchnię, prawdopodobnie do 6 ha, ale nie pamiętam dokładnie tej powierzchni.Czytałem o tym na jakiejś stronie ministerialnej i zakodowałem, że mnie nie dotyczy... Pozdrawiam. Quote
grzepaku1 Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 tofikarius słyszałem że u nas też takie dopłaty dostawali ,nazywali to dopłaty do gosp. niskotowarowego ale konkretnie z nikim nie rozmawiałem. Quote
Tofik Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 Ja bylem wczoraj na takim spotkaniu i mam wykaz płatności bezpośrednich na 2015 i jako ostatni punkt jest właśnie:Płatność dla małych gospodarstw i stąd takie moje wyżej zadane pytanie:) bo od tych "uczonych" to guzik sie można było dowiedzieć bo jak ktoś chciał bardziej szczegółowo sie czegoś dowiedzieć to to zaraz była odpowiedz że tego jeszcze nie wiadomo:( i tak na dobrą sprawę to tak do końca nie wiem po co w ogóle było to spotkanie jak na nic nie ma żadnych pewnych gwarancji. Quote
lottomito Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 http://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/jest-projekt-ustawy-o-platnosciach-bezposrednich,54085.html Może to coś pomoże. W wcześniejszych artykułach było o wsparciu małych gospodarstw ale nie mogę tego znaleźć Quote
JoTeS Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 To tylko na razie projekt. 7.7.3 Poddziałanie: Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw (Restrukturyzacja małychgospodarstw)Pomoc jest przyznawana na restrukturyzację gospodarstwa w kierunku produkcji żywnościowych lub nieżywnościowych produktów rolnych, a także przygotowania dosprzedaży i sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie orazprzetwórstwa produktów rolnych pochodzących głównie z gospodarstwa, przy czym produktbędący wynikiem przetwarzania powinien być również produktem rolnym, tj. objętymZałącznikiem nr 1 do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej.Przez restrukturyzację rozumie się zmiany w gospodarstwie, które mają na celu poprawę jego konkurencyjności i zwiększenie jego rentowności poprzez wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa (wyrażonej w tys. euro), w szczególności w wyniku zmiany profilu prowadzonej produkcji rolnej.Rodzaj wsparciaPomoc ma formę premii.Pomoc wypłacana jest w dwóch ratach: pierwsza rata w wysokości 80% kwoty pomocy, druga rata w wysokości 20% kwoty pomocy. Wypłacenie drugiej raty uzależnione jest odprawidłowej realizacji biznesplanu.Powiązania z innymi aktami prawnymiKoszty kwalifikowalneNie określa się.Premia ma być wydatkowana na restrukturyzację gospodarstwa zgodnie z założeniami biznesplanu, w szczególności na: budowę lub modernizację budynków lub budowli; zakup, w tym również instalację, nowych maszyn, urządzeń, w tym sprzętu komputerowego i oprogramowania; zakładanie sadów lub plantacji wieloletnich krzewów owocowych, owocujących efektywnie co najmniej przez 5 lat; zakup lub budowę elementów infrastruktury technicznej wpływających bezpośredniona warunki prowadzenia działalności rolniczej, przygotowanie do sprzedaży, sprzedaż bezpośrednią, przetwórstwo produktów rolnych pochodzących głównie z gospodarstwa; zakup gruntów rolnych; zakup zwierząt hodowlanych (gospodarskich) w rozumieniu przepisów o organizacjihodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich, stanowiących stado podstawowe -związany z rozpoczęciem produkcji zwierzęcej w gospodarstwie lub postępemgenetycznym w zakresie prowadzonej produkcji.Premia powinna być wydatkowana na restrukturyzację gospodarstwa.BeneficjenciRolnik będący osobą fizyczną ubezpieczoną na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników z mocy ustawy i w pełnym zakresie jako rolnik, prowadzącą wyłącznie działalność rolniczą.Warunki kwalifikowalnościPomoc może być przyznana wnioskodawcy, który: prowadzi na terytorium RP działalność rolniczą w celach zarobkowych w zakresieprodukcji roślinnej lub zwierzęcej, posiada gospodarstwo rolne o wielkości ekonomicznej mniejszej niż 6 tys. euro, przedłoży biznesplan dotyczący restrukturyzacji gospodarstwa.Biznesplan powinien przedstawiać koncepcję restrukturyzacji gospodarstwa, w wyniku którejnastąpi wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa.Założenia biznesplanu mogą dotyczyć rozwoju produkcji produktów rolnych, żywnościowychjak i nieżywnościowych, a także przygotowania do sprzedaży i sprzedaży bezpośredniejproduktów wytworzonych w gospodarstwie oraz przetwórstwa produktów rolnych pochodzących głównie z gospodarstwa.Pomocy nie przyznaje się: na inwestycje dotyczące plantacji roślin wieloletnich na cele energetyczne oraz niektórych działów specjalnych produkcji rolnej, w szczególności: hodowli zwierzątlaboratoryjnych, hodowli ryb akwariowych, hodowli psów rasowych, hodowli kotówrasowych; osobie, która jest beneficjentem jednego z poniższych działań: „Ułatwianie startu młodym rolnikom”, „Modernizacja gospodarstw rolnych”,„Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej” objętych PROW 20072013, „Modernizacja gospodarstw rolnych”, „Premia dla młodych rolników”, „Premie narozpoczęcie działalności pozarolniczej” objętych PROW 20142020.Czynności mające na celu obejście ww. warunków, zostaną potraktowane jako stworzenie sztucznych warunków w celu uzyskania pomocy.Zasady dotyczące ustanawiania kryteriów wyboruPrzewiduje się preferencje w przyznawaniu pomocy na inwestycje, w szczególności: dotyczące ekologicznej produkcji rolniczej, dotyczące więcej niż jednego etapu produkcji (przygotowanie do sprzedaży, sprzedażbezpośrednia lub przetwórstwo produktów rolnych pochodzących głównie z gospodarstwa), przewidujące działanie zespołowe rolników w celu dostarczania większych partii produktu, realizowane przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje zawodowe.Kwoty i wielkość wsparciaDo 60 000 zł zgodnie z założeniami biznesplanu. Quote
VoYtek8 Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 Tak naprawdę to żywność powinna być droższa' date=' a dopłaty byłyby niepotrzebne. Produkujesz żywność czy paszę i dostajesz za to kasę tyle żeby zarobić, a jeśli nie sprzedajesz to kasy niema. Więc to byłoby najprostsze. Dopłaty to ściema i kij na rolnika.Były ustrój polityczny w wschodniej europie sterował wsią przymusem, albo dostępem do produktów przemysłowychMam tu na myśli przydziały maszyn, mat budowlanych. W starej europie rolnikom oferowano dopłaty do produkcji by ta żywność docierała do miast w realnej cenie. Oba sposoby rządzących miały na celu ukrócenie czarnego rynku i blokowanie czarnego rynku, niedopuszczenie do nadmiernej inflacji. Osobiście uważam, że dopłat być nie powinno, a za płody rolne powinniśmy dostawać godziwą cenę. [/quote'] Święte słowa Kolego! Sam bym tego lepiej nie ujął. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 JoTeS o tym projekcie na 60 tyś już czytałem i wygląda ciekawie tylko czy do dochodu 6tyś eur=24000 będzie doliczana dotacja (JPO) + zwierzaki bo wtedy można tą sumę przekroczyć i po filipku:) ale to na razie tylko projekt tak ze można tylko po spekulować. Ciekawie też wygląda dopłata do roślin wysokobiałkowych (326eur/ha) tak że kolosalna różnica w stosunku do JPO 110eur/ha ale też już coś mówili że jeżeli zbyt wielu rolników z tego skorzysta to i suma dopłaty będzie niższa. Quote
JoTeS Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 Wg zamieszczonego na stronach Arimr kalkulatora do obliczania SO zwierzęta wchodzą...tak więc te 6 tys. bardzo szybko można przekroczyć. Quote
Recommended Posts