Młody18 Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Witam zakupilem 3 byczki mieszance w wieku dwóch tyg i teraz mam pytanie co mam im dawac aby najlepiej rosly ? mam siano i zboza. z jakich zboz im dawac ospe i jak je odpowiednio zmieszac aby byla odpowiednia wartosc białkowa ? moge tez dokupic buraki pastewne lub ziemniaki odpadowe. z sianokiszonka juz sie nie bede bawil. prosze o wypowiedz. Quote
JoTeS Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 Zenek gratuluję zakupu, widzę że się rozwijasz, super:D Quote
Młody18 Posted November 27, 2014 Author Report Posted November 27, 2014 powoli, powoli i do przodu odpowiedzcie mi na pytania i piszcie cos wiecej, pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted November 27, 2014 Report Posted November 27, 2014 na razie proponowałbym preparaty mlekozastępcze i siano...a poza tematem miło słyszeć że realizujesz zamierzone postanowienia, a nie kończy się to tylko na pisaniu postów na forum... Quote
Miki Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Hej!Proponuje tak jak Wojtek ew. możesz im dosypać trochę śruty do pójła. Z burakami pastewnymi się narazie wstrzymaj bo może je rozdąć. Quote
Młody18 Posted November 28, 2014 Author Report Posted November 28, 2014 czyli młodym cieleta do 90dnia zycia najlepiej dawac mleko od krowy i siano na przemian? a po 90 dniach mozna ziemniaki ospe i siano? a z jakich zbóz moge zrobic srute? Quote
damianus87 Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Sruta z przewaga jęczmienia, do tego żyto, trochę pszenicy Do malych cielakow jak robie z koncentratem dla malych i robię z pszenicy jęczmienia kukurydzy. Quote
rafaello3 Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 Dokładnie tak jak piszą koledzy mleko kup dobre najlepiej ze siemieniem lnianym mielonym do tego sianko niech sobie skubią ,no i można będzie dodawać śrutę jęczmień plus pszenica ,ale teraz na moje to za szybko .Ja dawałem starszym cielakom śrut parzony jęczmienny ,ale z tym jest zabawy sporo . Quote
Młody18 Posted November 28, 2014 Author Report Posted November 28, 2014 a takie mleko od krowy od sasiada mógłbym dawac ? kupywalbym od niego tanio ? rano mleko wieczorem siano. co o tym myslicie ? ile % jeczmienia a ile przenicy ? poł na pół ? Quote
rafaello3 Posted November 28, 2014 Report Posted November 28, 2014 mleko prosto od krowy jest najlepsze ,ale 2 razy dziennie i do tego sianko .Natomiast mieszankę paszową ,jak teraz zrobisz to więcej jęczmienia możesz dać ma więcej włókna . Quote
Tobiasz Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Witam trochę nie do tematu ale mianowicie czy byki razy mieszanej jest ciężej sprzedać albo czy cena jest wtedy nisza ?> Quote
damianus87 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Jezeli będziesz sprzedawał z cena poubojową to weźmiesz wieksza kasę. Ale jesli za cenę żywca to raczej nikt Ci nie dołoży. Może z 10-20 gr wiecej na kilogramie dostaniesz za miesna sztukę. Quote
Tobiasz Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 aha i nie mam znaczenia jakie to mieszane rasy ? Quote
Młody18 Posted December 4, 2014 Author Report Posted December 4, 2014 a mam jeszcze takie pytanie , czy wyjde na plus jak kupie 3-4 cieleta w wadze 60-70kg i odchowam do 250-300kg i sprzedam ? chodowla byla by w kojcu 4x3m. do ilu kilogramów cena jest jeszcze wysoka byka miesnego ? Quote
Recommended Posts