rafaello3 Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Tak jak w temacie czy uprawiacie soję .A jak tak to co z nią robicie ? Z tego co się dowiedziałem można ją skarmiać bezpośrednio bez przetwarzania . Quote
Vademecum Posted November 28, 2014 Posted November 28, 2014 Może ktoś wie tu coś więcej, ale z spasaniem soji nie jest tak prosto. Soja ma tłuszcz który w tych ilościach jest wręcz szkodliwy, ponadto związki białkowe antyżywienowe. Zawsze można jakąś część dodać do paszy, ale nie dużo. Każdy rodzaj zwierzęcia inaczej reaguje. Śruta sojowa poekstracyjna jest pozbawiona oleju, a ponadto na cele paszowe jest poddawana procesowi -hipro- Polega on na powolnemu podgrzewaniu do określonej temperatury, a później schładzaniu. Proces zachodzi w obecności heksanu pod zwiększonym ciśnieniem.Reasumując, można ją skarmiać, ale nie można jej traktować za 100% dodawanego białka.Dodam jeszcze, że uprawa jest utrudniona z w sumie najtrudniejszy jest zbiór. Soja rośnie niska i wręcz jest niemożliwy dokładny zbiór na przechyłach. Są specjalne przystawki do soji.Chętnie sam dowiem się czegoś więcej na temat soji. Quote
RolnikON Posted December 3, 2014 Posted December 3, 2014 Uprawa oraz wykorzystywanie soi w polskich warunkach, Uprawa soi jest wbrew pozorom bardzo prosta i ogranicza się do dokładnej orki jesienią aby cała materia uległa rozłożeniu, wiosną należy bardzo dokładnie wyrównać pole przed siewem wręcz można wałować glebę gładkim wałem. Po siewie można bronować pole aby zniszczyć siewki chwastów w międzyrzędziach ponieważ odległość między rzędami soi wynosi od 15 do ok 35 cm. Nawożenie ogranicza się do uzupełnienia braków potasu, fosforu, magnezu oraz mikroelementami, nawożenie obornikiem może być zastosowane 2 lata przed planowanym zasiewem soi. Poza tym niezbędne jest doprowadzenie do pH gleby na poziomie 6,5-7. Niestety nie na każdej glebie soja się udaje. Najlepsze stanowisko to gleby lekkie, przewiewne szybko ogrzewające się. Należy unikać w przedplonie innych roślin strączkowych typu rzepak, koniczyna. Bardzo ważną kwestią jest naniesienie na materiał siewny inoculum bakterii brodawkowych aby mogły rozwijać się w glebie. Jeżeli chodzi o ochronę ogranicza się ona do zastosowani lekkich bron celem zniszczenia siewek chwastów oraz zastosowaniem środków do maksymalnej wysokości 10-15cm wysokości roślin. Soja plonuje w zależności od stanowiska na poziomie 2,5 do 3,5 t/ha, są miejsca gdzie plonuje powyżej 4 t/ha, lecz na tak doskonały wynik składa się wiele czynników. Sprawa spasania jest bardziej złożona i opiera się na przetworzeniu nasion w wysokiej temperaturze. Zakup specjalistycznych urządzeń typu ekstruder do przetwarzania nasion jest bardzo drogim przedsięwzięciem. Bardziej opłacalne jest sprzedaż soi do skupu. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.