Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, spotkałam się na stronie jednego z hurtowników z ofertą nawozów węgierskich, głównie saletrzak, saletra i mocznik, czy ktoś z Was słyszał? stosował? proszę o opinię. Sam hurtownik stwierdził, że jakościowo są świetne, no ale cóż miał mi innego powiedzieć;) cenowo nie odstają jakoś strasznie od krajowych producentów, napiszcie jeśli macie doświadczenie w tym temacie.
Posted

Też już o tym słyszałem od osób które kupiły. Kwestia jest taka zę na Węgrzech nawozy są troche tańsze, jakościowo jest to samo ewentualnie troche gorsze niż nasze jie widać większej róznicy. Ci co sprowadzają opłaca im się trochę taniej sprzedać i zarobić na obrocie. Wiadomo że zakłady nawozowe w Polsce mają bardzo dobra renomę i rolnicy znają je i wiedzą czego się spodziewać. Jak kupujesz węgierski to zupełny no name. Czyli nikt nie będzie importował nawozu lepszej marki Węgierskiej tylko jak najtańszą bo i tak wszyscy jednakowo kojarzą tylko, że to węgierskie i sie nikt nie zastanawia jaka to azotownia, z jakiej firmy mocznik czy saletrzak.

Reasumując jak w tej samej cenie albo tylko trochę taniej to lepiej dać zarobić Polskim firmom.

Posted

Też już o tym słyszałem od osób które kupiły. Kwestia jest taka zę na Węgrzech nawozy są troche tańsze' date=' jakościowo jest to samo ewentualnie troche gorsze niż nasze jie widać większej róznicy. Ci co sprowadzają opłaca im się trochę taniej sprzedać i zarobić na obrocie. Wiadomo że zakłady nawozowe w Polsce mają bardzo dobra renomę i rolnicy znają je i wiedzą czego się spodziewać. Jak kupujesz węgierski to zupełny no name. Czyli nikt nie będzie importował nawozu lepszej marki Węgierskiej tylko jak najtańszą bo i tak wszyscy jednakowo kojarzą tylko, że to węgierskie i sie nikt nie zastanawia jaka to azotownia, z jakiej firmy mocznik czy saletrzak.

Reasumując jak w tej samej cenie albo tylko trochę taniej to lepiej dać zarobić Polskim firmom.

[/quote']

Posted
no a ja słyszałam plotki, że puławy tylko brandują rosyjskie nawozy, a te Węgierskie to żaden no name, wybadałam firmę na necie, Nitrogen, ja bardzo chętnie daję zarobić rodzimym producentom, ale zdarza się, że nawozów azotowych po prostu brakuje, pamiętasz jak na wiosnę Tarnów stał? i było ciężko...
  • 3 weeks later...
Guest Gość
Posted
Ja osobiscie polecam nawozy z wegier. Sa jakosciowo takie same jak kedzierzynskie (ta sama linia produkcyjna, Kedzierzyn im budowal), a jakosc opakowania lepsza i bardziej estetyczna. Duza zaleta ze mozna je dlugo przechowywac, nie bryluje sie. Na Wegrzech sa tylko jedne zaklady azotowe, ktore zaopatrzaja cale wegierskie rolnctwo w nawozy.
  • 3 weeks later...
Posted

Witam serdecznie użytkowników forum. Cieszę się, że pojawiła się dyskusja na ten temat. Osobiście zajmuję się dystrybucją tego towaru, z czystym sumieniem mogę potwierdzić, że nawozy te to naprawdę dobra jakość. Sam fakt, że przyjęły się na polskim rynku, gdzie mamy kilku potentatów, którzy rozdają karty, to już dowód na to, że warto się nimi zainteresować.

Główne atuty to piękna, biała granula, która nie ulega zbryleniu, bardzo estetyczne opakowania.

Jeśli ktoś wybiera się na Targi Agro Show 2011 w Bednarach (23-26 września 2011), zapraszam na stoisko nr 12, hala wystawowa w sektorze C.

Pozdrawiam serdecznie forumowiczów.

• 1 month later...
Posted
Tak naprawde to jak sprawdzić nawóz, skład chemiczny nie dokońca mówi o wszystkim. Trzeba by chyba lata doświadczeń żeby wyrobić sobie zdanie. Ale jak to zrobić jak każda seria nawozu z jednej firmy może się różnić od drugiej serii. Ja tam na firmę zbytnio nie zwracam uwagę bardziej na cenę i kto sprzedaje.
Posted
racja, nie ma tu prostej reguły, ale w przypadku tych nawozów ludzie jednoznacznie podkreślają jakość, początkowo słyszałam, że podchodzili z rezerwą, bo to nie "nasze" itd, jak już kupowali to dlatego, że było tańsze i dostępne, a teraz podobno już konkretnie szukają nawozów Genezis, bo dobra granulacja itd.
  • 7 months later...