Tuzon Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 No właśnie czy żyje się wam lepiej niż jeszcze 10 lat temu? A może żyjemy ponad stan? Na kredyt a nadal jesteśmy biednym społeczeństwem? Quote
kubusjettaII Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 ...jak to porównać? 10 lat do tyłu to byłem 1,5 roku po ślubie i dopiero zaczynaliśmy się czegokolwiek dorabiać. Jeśli chodzi o pracę i wynagrodzenia na pewno było lepiej, może miałem mniej potrzeb bo nie uważam żebym teraz żył ponad stan. Dziś mniej zleceń w pracy, na gospodarstwie też każdy wie jak jest...trzeba się nakombinować żeby jakoś wyjść. Ogólnie nie narzekam, ale fajerwerków też nie ma. Co mogę wykonuję samemu, zawsze to mniej do wydania z budżetu domowego. Do pracy i działania motywują mnie żona Agata i dzieci Marysia, Franek i Bartek.Jeśli chodzi o poprawę bytu od strony rządowej to nic się nie mieniło i myślę że raczej nie ulegnie poprawie, dlatego każdy z nas dzień po dniu toczy tą nierówną walkę... Quote
Gusiek Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Nie mam kredytów, żyje mi się z roku na rok lepiej.Przestańcie się oglądać na rząd i obwiniać go o wszystkie plagi tego świata, bo to komuna nam to zgotowała, z czego mozolnie się wydostajemy - aczkolwiek postęp i sukces jest ogromny. Quote
adam1208 Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 i znowu się zacznie narzekanie na komunę ... Quote
Robert ;-) Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Mi się żyje lepiej 10 lat temu miałem czasem robotę teraz mam stały dochód wiec jest ok a z gospodarstwa czerpie radość i satysfakcję;-);-) Tak komuna była zła? Zgromadziła taki majątek(zakłady i fabryki) ze złodzieje od 25 lat mają co sprzedawać i kraść. Quote
adam1208 Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Myślę tak samo jak Ty Robert, ale jakoś nie wszyscy to rozumieją. Quote
Tofik Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Hehe 10 lat temu to bylem kawalerem więc nie miałem powodów do narzekań no a teraz żona bobas własne gospodarstwo (fakt nie wielkie ale własne:)) i może różowo nie jest ale zawsze na przysłowiowy kieliszek chleba zawsze sie grosz znajdzie:) więc nie mam co narzekać. Co do komuny to jej nie pamiętam bo sie w tamtych latach urodziłem ale z tego co wiem nie było źle bo ludzie przede wszystkim prace mieli a teraz jakie mamy bezrobocie, ludzie na zmywakach na zachodzie pracują bo jest to bardziej opłacalne a niżeli większość prac w Polsce. Wszelakie zakłady czy fabryki nie mają "rentowności" więc należy je sprzedać a jak zakład czy fabryka wpada w ręce kapitału zagranicznego to jest wszystko ok więc coś tu jest nie tak:(Pozdrawiam Quote
Gusiek Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Słabo mi... A właściwie żal mi Was a jeszcze bardziej tych, którzy wywalczyli wolność od komuny i ruskich dla naszego kraju.Komuna zgromadziła majątek? Na to nie mam komentarza.Wracam do wątków o kurnikach itp, szkoda nerwów. Quote
adam1208 Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Żeby nie ruski to byś może po niemiecku gadała... A to nie zgromadziła komuna majątku Twoim zdaniem ?? Quote
Gusiek Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Ja pier... gdzie ja jestem, oczom nie wierzę :/ Quote
JoTeS Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Ta banda okrągłostołowców jest gorsza od ekipy Gierka. Quote
Gusiek Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Kto Wam tej ciemnoty do głów napchał? Adam, komuna rozkradła i zniszczył co się dało. To właśnie było życie na kredyt, przejadanie pożyczek, dla szarego ludu kartki, puste półki, bicie się o byle towar w sklepie, zastraszanie, cenzura, rabunkowa gospodarka. Sorry, ale ja to doskonale pamiętam, wyrosłam też w rodzinie niezaprzedanej komunie, więc autentycznie mi się robi niedobrze na te teksty. Quote
JoTeS Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Mazurska babo mało Ci afer w ostatnim dwudziestoleciu?Wszystko rozkradzione.. Quote
Robert ;-) Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 A mi jest żal ludzi którzy ślepo wierzą w naszych rządzących i ten ustrój choć to ze w Polsce robi się coraz gorzej to wina włodarzy, a ludzie chodzą do sklepu i dorabiają francuskie niemieckie czy jeszcze inne koncerny a polska ekspedientka siedzi w pampersie aby oni mogli się bogacic druga sprawa jaki zakład jest w polskich rękach, wszystko wyprzedali, FSO Waryński, i wiele innych, można żyć w ciemnocie? A kto więcej ukradł to inna sprawa nie długo będzie tak ja przed wojną gdzie żyd mówił "nasze kamienice a wasze ulice może jednak lepiej siedzieć w kurniku tam choć się tego nie widzi co się dzieje w tym kraju i narzekać ze kiedyś było gorzej. Quote
Karols Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Dokładnie wpierają produkcja za duża trzody, czy też mleka a po jakiego sprowadzają z innych krajów u nas trzoda 3,80 a z Niemiec dwa razy więcej płacą, a gdzie jeszcze transport i praca ludzi co tego pilnują i z zagranicy jest taniej kupić. Podnoszą cenę żywca to i kiełbasy a jak żywiec tanieje to kiełbasa już nie i tak jest już od dawna. I tak dbają o gospodarkę wszystko sprzedać komuś innemu za pół ceny a rolnika zgnoić. I lepiej to na pewno nie będzie. Quote
Myśliwiec Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Patrząc na statystyki to bez wątpienia jest lepiej niż było. Przez ostatnie 10 lat wysunęliśmy się na czoło w rozwoju gospodarczym i poziomie życia krajów europy środkowo-wschodniej. Zajmujemy miejsce które po prostu się nam należy. Ale nie ma co wpadać w hurrra optymizm - bo jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia. Wiele patologii jest w naszym kraju - służba zdrowia, administracja publiczna, mentalność ludzka. Czasami wydaje mi się, że żyjemy ponad stan - i nie jest to tylko moja opinia - bo znaleźć ją można także w tej dyskusji: http://www.forum-kredytowe.pl/f124/zyjemy-ponad-stan-czy-po-prostu-cos-przegapilem-83096.html Quote
pablos Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Pamiętam komunę i jeżeli ktoś pisze że za komuny było lepiej to ma coś nie tak z dyńką , a propos bezrobocia to teraz masz wybór , jeżeli ci nie pasi możesz zacząć za miedzą i co z tego że kiedyś wszyscy mieli pracę skoro nic nie można było kupić , sam jestem rolnikiem i widzę że na wejściu do UE najwięcej skorzystali rolnicy . Quote
ania1983 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 z jednymi się zgodzę, z innymi się nie zgodzę, ale pytanie było o ostatnie 10 lat, więc z tego co mi wiadomo komuny nie było 10 lat temu dlatego nic o niej nie napiszę.10 lat temu byłam panną, więc nie mam porównania we dwoje żyje się inaczej... Quote
dominika1989 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ja 10 lat temu byłam dzieckiem. Nie umiem ocenić jak się żyło, w każdym razie uważam, że powinniśmy docenić, że żyjemy teraz w wolnym kraju i robimy coś co lubimy. Mnie osobiście żyje się dobrze Quote
Robert ;-) Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ja o tym ze żyło się lepiej w komunie nic nie pisałem, wspomniałem tylko o tym ze co było państwowe polskie zostało wyprzedane (sprywatyzowane), a teraz robimy dla zachodu, to że rolnikom żyje się lepiej i dobrze skorzystali to prawda ale ci co mają dużo ha.ci mali to albo klepia biedę albo pracują w innym zawodzie.Ale prawda jest ze zyje sie lepiej niz te 10 lat wstecz. Quote
Vademecum Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 Komuniści stworzyli majątek zabierając ludziom, polakom, zadłużyli naród!!! Przyszli kapitaliści i majątek narodowy rozprzedali za grosze, więc rozkradli !!!U mnie jest dobry przykład otóż: Komuniści zabrali ziemię w kilku wsiach tworząc PGR. kilkanaście lat temu sprzedali to amerykanom. Dziś mamy tam pola golfowe i 165 apartamentowców w 95% stojące puste...... Przez dużą wieś jest ciężko przejechać osobówką ocierając się o domy......W tamtym czasie ziemia w tych okolicach chodziła po 4 tyś/ha !!! powtórzę cztery tysiące za hektar. Dziś jak został gdzieś jakiś skrawek rolnej przy rezerwacie ( ZN - w miejscowym planie zagospodarowania) wołają 1000 zł. za 1 ar.Czy lepiej się żyje ???Biorąc pod uwagę jazdy jakie są w rolnictwie, niepewność dnia następnego - trudno jest zważyć czy lepiej.....10 lat temu może nie, ale 20 lat temu zajmując się handlem zdecydowanie było mnie łatwiej...... Quote
farmer.piotr Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 W Polsce jest prowadzony właśnie wielki eksperyment, jak przejąć średniej wielkości państwo w Europie środkowej i kazać zapłacić za to narodowi ;] Quote
henryk Posted December 5, 2014 Report Posted December 5, 2014 ja nie będę tu pisał czy jest lepiej czy gorzej ,mam 65 lat i pamiętam jak chodziłem do szkoły pieszo 6 km w trepach,teraz mam wszystko i modlę się żebym w takim zdrowiu dożył 100 lat,pogadajcie z tymi co mają po 75-85 lat i byli zamykani za komuny za nie odstawienie kontygentu: ,żyta,mleka,mięsa za marne grosze i wówczas znajdziecie właściwą odpowiedź-pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted December 5, 2014 Report Posted December 5, 2014 Chciałbym wam przypomnieć że tytuł wątku to "Czy żyje się wam lepiej niż 10 lat temu", a Wy zaczeliście dyskusję o komunie tworząc off-top... Z tego co wiem to 10 lat temu (rok 2004) w Polsce komunizmu już nie było. Pytanie zawarte w temacie wątku bardziej interpretowałbym tak iż chodzi o to jak nasze życie zmieniło się od 2004 roku, czyli od wejścia Polski do unii europejskiej.Jednak ja też się do tego off-topu przyłącze, bo nie mogę na to patrzeć co piszecie... Co z tego że za komuny była praca dla każdego jeśli wszystko było w zakładach państwowych które owszem działały, produkowały, dawały pracę absolutnie każdemu i godziwe zarobki, jak to wszystko było na kredyt którego Polska nie spłaciła do dziś i większość tych działalności obciążały budżet państwa, a nie go ratowały. Inna sprawa że co z tego że każdy zarabiał i miał pieniądze jak w sklepach było pusto, a kupienie czegokolwiek graniczyło z cudem? Wolności też była namiastka tego co teraz, pominę fakt sfałszowanych wyborów samorządowych i kłamstwa telewizji. Dziś żyjemy w wolnym kraju, to trzeba docenić.Teraz cudownie nie jest, dopóki banda czworga będzie przy władzy to raczej się to nie zmieni, jednak nie twórzmy teorii że za komuny było lepiej, bo po prostu nie było. Czasy łatwe nie są, ale jak ktoś jest sprytny i używa głowy to sobie radzi i żyje. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 5, 2014 Report Posted December 5, 2014 Chciał bym zobaczyc za kilka lat tych co teraz zachwalaja to ze jesteśmy w Unii i ten stan rzeczy jaki dzieje się w Polsce od kilku lat,a prawda jest taka, rolnika się wykańcza w chwale prawa, w każdej dziedzinie życia stajemy się niewolnikami Europy, u nas rządzi żyd i Niemiec i dopóki tak będzie w Polsce będzie coraz gorzej, może i robie off top ale nie mogę się powstrzymać i patrzeć jak ludzie pieja nad tym jak jest cudownie,a na prawdę robi się coraz gorzej. Quote
Recommended Posts