Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z każdym rokiem gorzej, wszystko drożeje energia elektr. gaz, paliwo (chwilowy spadek) ale cena sprzed 10 lat to pewnie 3zł z kawałkiem, a pensje bez zmian ewentualnie delikatna korekta.

Na wszystkie towary vat po 20%, jeżeli coś zostaje w cenie to kombinują z wielkością np. mniejsze porcje i tak np. z kostki masła 25 dag zrobiono 20 dag.

Posted

Ja mam przełożenie na np. zakupy, gdzie idąc do sklepu parę lat temu płaciłem 50 zł. w zeszłym roku potrzebna była stówa, a teraz dobijam do półtorej stówy. Siła nabywcza pieniądza była podobna, a w tym roku zdecydowanie trudniejsza patrząc na skup zboża. Podobnie z tankowaniem czasem żartuję na stacji, że znów powiększył mi się zbiornik na paliwo.

Najlepiej żyło się w latach 90-tych, wszędzie leżała kasa, wystarczyło tylko po nią sięgnąć. Ile bym nie przywiózł aut wszystko zchodziło na pniu, a teraz co trzecia posesja zawalona gratami...

Posted
A ja uważam że wszystko jedno czy komuna czy unia europejska. Za komuny byliśmy uzależnieni od ZSRR, a teraz od Brukseli i to w jeszcze większym stopniu. I to co wiem z opowiadań to wszystko się sprzedało i to w dobrej cenie. Robota też była. A teraz te zakłady pracy co dawały zatrudnienie praktycznie całemu powiatowi są likwidowane, a Ci ludzie co jeszcze pracują to dostają marne grosze. Na moim terenie przemysłu już praktycznie nie ma żadnego, kolej zlikwidowana, punktów skupu surowców rolniczych praktycznie nie ma, a jak jest do daleko. Ale to historyczna Galicja, zabór austriacki, w którym żadnego przemysłu nie było (za komuny przez kilkadziesiąt lat był), a teraz z powrotem wraca do sytuacji zaborczej.
  • 2 weeks later...
Posted
A ja uważam, że Polacy mają po prostu skłonność do wyznawania idei, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Wspominacie z sentymentem czasy PRL, a ja uważam, że Polska się rozwija i ludziom żyje się coraz lepiej. Moja siostra skończyła w tym roku studia medyczne i spośród ofert pracy wybrała mieszkanie w łodzi szukała krótki czas i dzięki programowi MdM od razu właściwie kupiła sobie swoje mieszkanie w samym centrum miasta. Teraz powoli się urządza i naprawdę widzę, że jest szczęśliwa