Jump to content

Recommended Posts

Posted

Koleżanko ;) a do jakiego PKD mogę to zaliczyć?

Właściwie to chodzi mi głównie o to aby legalnie otworzyć pensjonat dla koni i uniknąć podatków od nieruchomości i gruntów.

Posted

A masz ponad hektar ziemi rolnej ???

A w ogóle jak chcesz uniknąć podatków od nieruchomości? Są niektóre gminy które mogą z różnych powodów umorzyć lub obniżyć podatek na kilka lat, na wniosek. To tylko indywidualnie.

Posted

tak :) nie mam na myśli tego podatku ogólnego, tylko ten od działalności : 0,80 gr na 1m2 od gruntów i 20zł za m2 nieruchomości

takie są kwoty jeżeli zarejestruje pensjonat jako działalność gospodarczą i właśnie tego chcę uniknąć.

PKD 01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich - czy jeżeli podepnę się pod to PKD to będzie to działalność rolnicza?

Posted

Chyba nie pomogę......

Może odwrotnie gospodarstwo rolne z pensjonatem ?

Znam rolnika który prowadził, albo nadal prowadzi taki pensjonat, nie wiem jak przekazać dane by nie zrobić jakiejś wtopy. Najrozsądniej udać się do fachowca w tej kwestii.

Posted

Przepraszam za ten post gdyż obiecywałem, że nie będę już nigdy więcej pisał. Jak zawsze nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Jednak kolega RedHead od dłuższego czasu szuka pomocy i stąd ten post.

Z art. 2 ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wynika, że działalnością rolniczą jest działalność polegająca na wytwarzaniu produktów roślinnych lub zwierzęcych w stanie nieprzetworzonym (naturalnym) z własnych upraw albo hodowli lub chowu, w tym również produkcja materiału siewnego, szkółkarskiego, hodowlanego oraz reprodukcyjnego, produkcja warzywnicza gruntowa, szklarniowa i pod folią, produkcja roślin ozdobnych, grzybów uprawnych i sadownicza, hodowla i produkcja materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów użytkowych, produkcja zwierzęca typu przemysłowo-fermowego oraz hodowla ryb, a także działalność, w której minimalne okresy przetrzymywania zakupionych zwierząt i roślin, w trakcie których następuje ich biologiczny wzrost, wynoszą co najmniej:

1. miesiąc - w przypadku roślin,

2. 16 dni - w przypadku wysokintensywnego tuczu specjalizowanego gęsi lub kaczek,

3. 6 tygodni - w przypadku pozostałego drobiu rzeźnego,

4. 2 miesiące - w przypadku pozostałych zwierząt

- licząc od dnia nabycia.

Sprawowanie opieki nad końmi stanowiącymi własność innej osoby nie mieści się w wyżej cytowanej definicji ustawowej więc podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym a nie rolniczym.

Ja powyższe pisałem wyłącznie na podstawie materiałów znalezionych na naszym Forum, ale jak chcesz dokładnie to sprawdzić to zamiast iść do fachowca i zostawić tam trochę grosza proponuję Ci zapoznać się z interpretacją indywidualną IBPBII/2/415-92/08/HS Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach zatytułowaną „Sposób opodatkowania prowadzonego hotelu dla koni”. Zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na inny cel, niekoniecznie "zbożny".

Jeszcze raz wszystkich przepraszam i pozdrawiam!