Luke16 Posted December 5, 2014 Report Posted December 5, 2014 Z racji tego że chce kupić agregat uprawowo siewny zastanawiam się nad nad dwoma czy lepiej kupić 2,5m z wałem pakera czy 3metrowy z pojedynczym z tyłu? Ziemie gliniaste ciężki do siewu ok. 10ha zbóż... Ciągnik do tego agregatu to Zetor Major 80 na chwilę obecną ale myślę o czymś większym... Ogólnie jestem za 2,5m i wałem packera 3metrowy bardziej by był przyszłościowy ale z drugiej strony do tego siewu jakoś wiele nie ma i np. 2,5m siewnik Amazona idzie kupić w lepszym stanie niż 3m i za lepsze pieniądze... Co radzicie? Quote
Miki Posted December 5, 2014 Report Posted December 5, 2014 Do Majora tylko i wyłącznie 2,5m z 4 zasadniczych powodów, po pierwsze krótki i lekki ciągnik, mało mocy na 3m (zwłacza, że masz ciężkie ziemie) no i po czwarte Major ma słaby podnośnik. Z tego co zrozumiałem to chcesz bierny agregat tak?Pozdrawiam! Quote
Luke16 Posted December 5, 2014 Author Report Posted December 5, 2014 tak tak tylko bierny o podnoszenie przodu się akurat nie martwię bo mam ładowacz... Ale też uważam że 2,5m będzie na taki areał w sam raz... z packerem i tak będzie sporo ważył... Jest opcja numer dwa jeszcze. Czekam na PROW i chciałbym wziąć ciągnik tylko nie mam pojęcia jaki? Major zostaje, Renault 77.12 zostaje lub zmieniam ją na coś niższego ale koniecznie bez napędu... Czy lepiej na areał 15ha i produkcję mleczną + sporo łąk szukać czegoś ok. 90KM czy czegoś w granicach 65KM? Szczerze to myślałem o nowym Ursusie C-380 Ale to jest pewnie chinol Bardziej obstawiałbym jakiegoś NH... Quote
Luke16 Posted December 5, 2014 Author Report Posted December 5, 2014 Rolnik7343 JD to już nie trochę przerost mocy nad areałem? No i cena 200 tys zł... Quote
Miki Posted December 5, 2014 Report Posted December 5, 2014 Jeśli masz mały areał i zamierzasz się powiększać to nie lepiej coś większego tj. konia pociągowego do gospodarstwa? Jeśli masz jednego Zetora to pomyśl nad jakąś najsłabszą Forterr'ą w przedziale mocy 100-110KM. Takie jest moje zdanie. Quote
Luke16 Posted December 5, 2014 Author Report Posted December 5, 2014 Raczej u mnie ziemi się nie dokupi... Jedynie jak już coś to łąki czyli tak jak w tym roku wydzierżawione 6ha... Dokupuje też sporo słomy w tym roku "jedyne" 20ha nigdy w życiu takiej sterty nie mieliśmy Ilość balotów bliżej nieokreślona Ja akurat zwolennikiem dużych maszyn na taki areał nie jestem Tym bardziej na łąki... Jeden używany ciągnik najlepiej z metalowymi błotnikami muszę mieć nie za wysoki bo do lasu muszę czymś jechać Quote
Recommended Posts