Jump to content

Recommended Posts

Posted
Z racji tego że chce kupić agregat uprawowo siewny zastanawiam się nad nad dwoma czy lepiej kupić 2,5m z wałem pakera czy 3metrowy z pojedynczym z tyłu? Ziemie gliniaste ciężki do siewu ok. 10ha zbóż... Ciągnik do tego agregatu to Zetor Major 80 na chwilę obecną ale myślę o czymś większym... Ogólnie jestem za 2,5m i wałem packera 3metrowy bardziej by był przyszłościowy ale z drugiej strony do tego siewu jakoś wiele nie ma i np. 2,5m siewnik Amazona idzie kupić w lepszym stanie niż 3m i za lepsze pieniądze... Co radzicie?
Posted

Do Majora tylko i wyłącznie 2,5m z 4 zasadniczych powodów, po pierwsze krótki i lekki ciągnik, mało mocy na 3m (zwłacza, że masz ciężkie ziemie) no i po czwarte Major ma słaby podnośnik. Z tego co zrozumiałem to chcesz bierny agregat tak?

Pozdrawiam!

Posted

tak tak tylko bierny o podnoszenie przodu się akurat nie martwię bo mam ładowacz... Ale też uważam że 2,5m będzie na taki areał w sam raz... z packerem i tak będzie sporo ważył...

Jest opcja numer dwa jeszcze. Czekam na PROW i chciałbym wziąć ciągnik tylko nie mam pojęcia jaki? Major zostaje, Renault 77.12 zostaje lub zmieniam ją na coś niższego ale koniecznie bez napędu... Czy lepiej na areał 15ha i produkcję mleczną + sporo łąk szukać czegoś ok. 90KM czy czegoś w granicach 65KM? Szczerze to myślałem o nowym Ursusie C-380 :D Ale to jest pewnie chinol :P Bardziej obstawiałbym jakiegoś NH...

Posted
Jeśli masz mały areał i zamierzasz się powiększać to nie lepiej coś większego tj. konia pociągowego do gospodarstwa? Jeśli masz jednego Zetora to pomyśl nad jakąś najsłabszą Forterr'ą w przedziale mocy 100-110KM. Takie jest moje zdanie.
Posted
Raczej u mnie ziemi się nie dokupi... Jedynie jak już coś to łąki czyli tak jak w tym roku wydzierżawione 6ha... Dokupuje też sporo słomy w tym roku "jedyne" 20ha :P nigdy w życiu takiej sterty nie mieliśmy :D Ilość balotów bliżej nieokreślona :P Ja akurat zwolennikiem dużych maszyn na taki areał nie jestem :P Tym bardziej na łąki... Jeden używany ciągnik najlepiej z metalowymi błotnikami muszę mieć nie za wysoki bo do lasu muszę czymś jechać :P