Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam was, dokładnie jak w temacie, myślę że właściciele będą mogli mi coś napisać na temat tego ciągnika ;) są one teraz stosunkowo tanie i chcę sie zapoznać z opiniami na temat tych ciągników, sporo już czytałem o nich ale może dowiem sie od was czegoś nowego ;)
Posted
wada to z pewnością brak przedniego napędu w dużym gospodarstwie potrzebny jest przedni napęd 4 cylindry ma pod maską 76 KM ma zapewne duże spalanie paliwa przy cięższej pracy w polu model C 385 A posiada napęd i ma tą zalete
Posted
Brak przedniego napędu wada, ale zwrócimy uwagę że za około 15 tys kupimy już w miarę przyzwoitą 80-tkę ;) myślę że dla kogoś kto nie potrzebuje jakiś luksusów, ma około 10,15 ha to trafny wybór ;) biorąc pod uwagę że ma 30 lub 60 i kupi taką 80 to pewnie spore ułatwienie w pracy i posiadacz będzie zadowolony ;)
Posted

Jeszcze kilka lat i sam się zaorze tą 30-ka. Takie metody były popularne 20 lat temu a nie dzisiaj.

Jeśli chce uprawiać mocniejszym ciągnikiem to popieram go całkowicie (oczywiście w granicach rozsądku)

Posted

U nas też znajdzie się kilku takich ludzi. Ale powiem ci szczerze że jak dla mnie to działanie na swoją niekorzyść.

Tych co ja znam to jedno jest pewne już w swojej gospodarce nic nie zmienią. Zlikwidują jak zdrowie padnie ale ułatwić sobie pracy póki jest jeszcze czas nie ułatwią. Taki upór bez argumentów.

Posted

Skoro temat dotyczy 80 to ktoś mógłby napisać z jakim sprzętem może on pracować? Pługi,agregat, i temu podobne, ogólnie cięższe prace(orka agregat talerzowka) , jakie ma spalanie w takiej pracy i na jakiej ziemi, glina piach itp.

u mnie w okolcy nie ma tych ciągników a chodzi fama ze palą dużo.

Posted
u mnie sąsiad ma tą 80 ma do niej plug 3 skibowy grudziądz agregat chce kupić dopiero albo jakąś talerzówke ewentualnie brony hydraulicznie rozkladane ma też rotacyjna którą kosi łaki wlaśnie ta 80 bo niestety nie ma innego ciągnika i mówi że do rotacyjnej on za bardzo sie nie nadaje za małe obroty wolno sie buja jak mowi lepszy byłby do tego ursus c 360, c 360 3P albo ferguson ogólnie to duzo mu pali ten ciągnik co chwile musi do baku lać bo nie ma mowi że napęd by sie przydał bo jednak na wiecej pola trzeba miec napęd ale to chyba jedyna wada o której powiedział ogólnie ciągnik sprawuje mu się dobrze nie narzeka
Posted
wracając do tej 30 na 20 ha to kolega ma rację ;) wiadomo każdy robi sobie po swojemu ale ja właśnie też widzę kilku ludzi w okolicy co mieli 10 ha i t-25 lub 30 i sobie dokupili albo 60 albo właśnie 80 ;) patrząc z punktu ekonomicznego to może nie był dobry pomysł, ale bioroć pod uwagę że ktoś pracuje a po pracy musi obrobić jeszcze te 10 ha to moim zdaniem był strzał w dziesiątkę ;) wydatek jeden ale ile czasu zaoszczędzone ;) wiadomo jeśli ktoś ma pow 20 ha to już przedni napęd jak najbardziej ;)
Posted

Tani ciągnik, ale trzeba nadłożyć w paliwie, 4pługa raczej nie pociągnie no chyba, że na piachu. Słaba hydraulika jak każdy ciężki ursus , części i naprawa to banał. W talerzówkę się nie ubieraj.

Kup sobie do niej agregat uprawowy bierny z wałkiem z przodu i dwoma z tyłu prawo, lewo skrętne 3-3,5 metra nie więcej będziesz miał pole za jednym przejazdem jak po bronie przy dobrej orce. Pług jaki?? Tu się nie wypowiem bo nie mam zdania.

Posted

Wszystko ładnie pięknie plugi może i 4 by pociągnął w luźniejszej ziemi, jakiś agregat z tego co na jou tube patrzyłem to z wielkością sprzętu szału nie ma a paliwo lubi.

Do tego sprawa dostępności części zamiennych i ich jakości to też trzeba wziąć pod uwagę, mnie osobiście niezachwyca jakośc części do ursusów małej serii,

Posted
Ursus C-380 to dobry traktor ale nie przemyślany. Po pierwsze spala ogromne ilości paliwa jak na swoją moc (w przeliczeniu na ha Ursus 1614 spali ok 50% mniej). Bardzo często psują się półbiegi. Podnośnik jest słaby. Marnuje się dużo mocy z powodu braku przedniego napędu. I jak koledzy wyżej wspomnieli jakość części pozostawia dużo do życzenia.
Posted
Mam gliniaste ziemie i mimo sporu wad kusi mnie ten traktor, podoba mi sie bo jego waga przy takich ziemiach będzie zaletą, chętnie bym kupił z przednim ale czy jest sens kupować na 7, 8 ha traktor z przednim napędem ? pewnie długo by mi sie spłacała taka inwestycja a jestem nastawiony tylko na produkcję roślinną ;) to nic pilnego i dlatego zbieram też opinie i różnych ciągnikach ;)
Posted
Kolego Przemek ja mam U-902 ciągnik to jest maszyna rodem z Rosi nie do zdarcia .Teren mam bardzo ciężki góry i gliny ,a mój ciągnik jak czołg idzie tak świetnie sobie radzi .Wiadomo czasu i paliwa trochę trzeba ,ale maszyna jest stalowa .Ma 30 lat ,a awaria była tylko jedna ,jak się przytarły pierścienie zimą ,ale to była moja wina bo wodę wlałem gorącą do chłodnicy ,a kranik był zamarznięty ,a jak odmarzł ,to woda sru i na wakacje .Ciągam nim pług 5 skibowy grudziądzki ,ale na gliny odczepiam jedną skibę .Na tym samym polu orał mi JD 180km z 5 obrotową i mi tylko bohomazów narobił i był problem ,żeby to zagarnąć .W ciężkim terenie ,jak teraz po kuku i poślizg to 18 -19 litrów spali ,ale po górach i glinach .A na płaskim terenie 5 klasa to spokojnie 14 wystarczy .U mnie przydał by się z przodem oj tak .Sąsiad kupił zetora 100 konnego z przodem i ciąga nim 5 skib cały czas ale teren ma płaski i gliny mało .Agregat też nim ciąga 3 metrowy bierny standardowy.Pozdrawiam . .
Posted

Polecam !! Mam i naprawde dobry ciagnik jak sie cos zepsuje to moznja to nawet na polu naprawic do maszyn dobry bo ma rame i dosyc ciezki przód ;) naprawde warto w taki zainwestowac

Spalanie 18-19l ?! co ty chłopie jak ty to miezyłesz ? ....

Mi przy orce z 4 skibowym UG pali 8-10l ;)

Do 80-tki to

pług 4 kibowy

kultywator 3m / agregat 2,7m

Brony 5

rozsiewacz 1t

itd. :P

Tak piszecie słabe słabe wszystko słąbe ... jakos podnosze nim talerzówke jak podnosze to koła do pół siadaja a modnosnik daje rade nawet na małych obrotach tak samo przy talerzowniu dobrze sobie radzi mam do niego talerzówke 2,7m z wałkami i daje rade lekko 2 szosową

Przez kilka ładnych lat obrabiałem 40ha ursusem c-360 i c-385 i zawsze dawała rade 80-tka niedawno doszedł zetor 7341 to 80-tka teraz poszła do lekkich prac

Posted
Dzięki chłopaki za sporo cennych rad ;) fajnie jeśli tyle osób sie wypowie i można zrobić takie podsumowanie ;) ja też myślę że jak na taki fundusz jaki mam i te gliny to chyba będzie najlepsze wyjście ;) w tym roku jak orke robił mi fendem 120 km to też koło 20 l spalanie mu wyszło, ale orka konkretna i bardzo zlane wszystko było, a wiadomo usługa kosztuje ;) a tak bym sobie powili sam zaorał ;)
Posted
przemku polecam ci bo wcześniej obrabiałem c-360 3p i dokupiłem c-385, zdjęcie wraz z agregatem siewnym na galerii, pali mi w orce około 9l. na ha, z agregatem siewnym + siewnik zaraz po orce jadę i gada :) ale wiadomo przedni napęd byłby potrzebny, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi to co się ma :)
Posted
jesienią robiłem całą głowicę i pompę paliwa, mam niestety tylko unia grudziądz 3 skibowy, a gleba 2 i 3 klasa glinka, pola proste w miarę, sprawdzałem z czystej ciekawości, orałem 2 szosową i ładnie szło szybko, ma lekko i dlatego być może spala mniej, mój sąsiad ma 360 i orze takim samym pługiem, spalanie porównywalne ale szybkość lepsza :), do tego zapinam po orce agregat bierny 2,5m plus siewnik FIONA i ganiam po oranym z siewem, oszczędność czasu i paliwa. Wiadomo do nowego to daleko ale za taką cenę jest dobrze.
Posted
W życiu nigdy Ursusem C-385 nie osiągniesz spalania na poziomie 9l na hektar jak już to 9l na godzinę. To i tak przyzwoite spalanie podajesz bo w ciężkich warunkach Ursus potrafi spalić ok.15l na godzinę, a w skrajnych sytuacjach nawet 17l.