Stiven1983 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Mam pytanie do osób które mają takie urządzenie jak to się sprawuje u was.Oraz jaką macie konfiguracje Kw, obroty przełożenie?Jestem ciekaw jak sobie one radzą z grubszym kawałkiem drewna do 70cmZastanawiam się nad zrobieniem takiego świderka. Quote
Vademecum Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 A,nie prostsza do zbudowania będzie łuparka hydrauliczna ? Quote
Stiven1983 Posted December 7, 2014 Author Posted December 7, 2014 Na pewno hydrauliczna będzie droższa ale jeszcze nie rozważyłem wszystkich za i przeciw. Quote
rafaello3 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 [video=youtube] iyoutube.com/watch?v=FffMrVxQ-CUyoutube.com/watch?v=_sxJxs9yfmY Quote
Vademecum Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Silnik, pompa, siłownik i rozdzielacz to prawda kosztowne podzespoły. Pewnie jeszcze jakaś przekładnia do pompy. Można zmniejszyć koszty z używek. Quote
massay1 Posted December 8, 2014 Posted December 8, 2014 Hydrauliczna na bank bezpieczniejsza. Poza tym można ją napędzać jak ciągnikiem tak elektrycznym silnikiem. Wada to koszt wykonania, ciężar i wielkość.Świdrowa wymaga więcej wyobraźni w czasie użytkowania, Konstrukcja banalnie prosta praktycznie bezawaryjna. Jedyny element który zużywa się najbardziej to szpic. Dostępne są świdry z wymiennym szpicem. Napędzać możesz jak womem tak elektrycznym silnikiem a niewielka masa pozwala ją wrzucić na przyczepę i pracować z dala od domu w terenie. Quote
Stiven1983 Posted December 13, 2014 Author Posted December 13, 2014 Bardziej skłaniam się ku hydraulicznej, mimo iż jest droższa w konstrukcji to w zależności od konstrukcji może być efektywniejsza i wydajniejsza. Quote
rolnik1500 Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Widziałem łuparkę zakładaną na wałek wom traktora. Oczywiście samoróbka, działała dobrze łupała. Miała reduktor z jakiejś maszyny. Większość dużych dębowych klocków łupała się pięknie, ale jak się jakiś sękaty trafił to już robił się problem. Fakt taki że przy tych sękatych robiło się niebezpiecznie. Quote
kubusjettaII Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 jestem w trakcie robienia łuparki świdrowej z uchwytu trójramiennego od kosiarki listwowej osa... Jak zakończę wstawię zdjęcia... Quote
Recommended Posts