c360turbo123 Posted December 9, 2014 Report Posted December 9, 2014 Witam mam takie pytania Czy po wymianie zębatek skrzyni biegów (wszystkich zębatek ) na nowe dopuszczalna jest głośna praca na wyższych prędkościach ? Jeśli nie to czym jest to spowodowane ? Czy muszą się dotrzeć zębatki ? Wszystkie zębatki są prawidłowo zamontowane według katalogu . Quote
Miki Posted December 9, 2014 Report Posted December 9, 2014 Chodzi Ci o typowe wycie tego modelu? Quote
c360turbo123 Posted December 9, 2014 Author Report Posted December 9, 2014 Przed remontem tak nie dzwoniło . Remont był z powodu wyłamanych zębów na dolnej zębatce 4 biegu .zdecydowałem się na wymianę wszystkich zębatek na nowe. Quote
Vademecum Posted December 9, 2014 Report Posted December 9, 2014 To Ci powyje aż się dotrze. Rozsądnie, że wymieniłeś wszystkie bo mogło być gorzej. Quote
c360turbo123 Posted December 9, 2014 Author Report Posted December 9, 2014 Czyli to jest normalne po wymianie ? Quote
Robert ;-) Posted December 9, 2014 Report Posted December 9, 2014 Ojciec kilka lat temu wymieniał koledze dwie zębatki 3 biegu kupił oryginały, nie dotarły się do tej pory wyje ze głowa boli, nie licz ze przestanie a to ze wymieniłeś wszystkie to jest dla mnie nie zrozumiałe? Po co wymieniać coś co jest dobre. Quote
Vademecum Posted December 9, 2014 Report Posted December 9, 2014 Rozsądnie jest wymienić wszystkie bo jeśli jest stara skrzynia tzn. Wypracowana to nowe nie zgrywają się i może dojść do uszkodzenia tych starych zębatek Quote
massay1 Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 Nie wszystkie tylko kompletami. A i to nie jest powiedziane. Jeśli najbardziej wyje na piątym biegu to nie jest to wina zębatek bo przez żadną z nich nie idzie napęd. Wyje dyferencjał. A wyje temu ze zużyty, źle ustawiony luz lub luzy na łożyskach. Na jakich biegach wyje skrzynia inaczej niż przed remontem? Quote
Robert ;-) Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 Kolego vademecum podoba mi się tok twojego myślenia, ale zweryfikuj swoją wiedzę na niektóre tematy bo wychodzą ci cukierki;-)massay pisze jak jest i tak się powinno wymieniać części, wiadomo nowe nie są już tak dokładnie wykonane i masz potem problem. Quote
lottomito Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 Rozbierał skrzynie, Inaczej 'atak' ustawiony i wyje. Quote
henryk Posted December 10, 2014 Report Posted December 10, 2014 moim zdaniem zależy od mechanika,mnie kiedyś wyskakiwała 3-ka ,mechanik wymienił tryby to na polu tak wyło że miałem wrażenie że tryby zaraz bokiem wylecą-mówił że wszystko się dotrze,po dwóch latach nie wytrzymałem i zleciłem naprawę drugiemu mechanikowi(70 lat,30lat pracy w dawnym POM),po jego naprawie naprawdę chce się jeździć-pozdrawiam Quote
Recommended Posts