rolnik515 Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Hej dzisiaj pogadamy o hodowli Trzody Chlewnej.Piszemy Wszystko co ktoś wie o tej hodowli. Quote
Robert ;-) Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Ja powiem tak, mam dwa kojce w nich pasniki i poidla wstawiam 5 sztuk i daje raz na jakiś czas pasze i czekam aż urosną.to tak w skrócie. Quote
damianus87 Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Kiedys utrzymywaliśmy sporo prosiaków, tuczyliśmy i sprzedawaliśmy. Lecz z każdym rokiem bylo coraz gorzej z cena i problemami z zaproszeniami macior. Wiec z każdym rokiem zmniejszaliśmy hodowle świń i powiększaliśmy stado bykow. Na dzien dzisiejszy hoduje ok 40 opasow w różnym wieku i żadnej świni. Quote
kubusjettaII Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Ja kupuję prosięta obecnie mam 6 większych i 5 zupełnie małych prosiąt. Dorosną i pójdą na kiełbasę. Zastanawiam się nad zakupem maciory... Quote
Robert ;-) Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 I to byłby dobry pomysł masz swoje prosieta, ja też chciałem zostawić jedną na maciore ale się nie nadawała,w każdym razie można nadwyżkę na targu sprzedać. Quote
Tobiasz Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Robercie a jakie masz kojce wymiary Ja mam tak 2.5 na 2.5 m i zastanawiam sie ile mógł bym tam wstawić sztuk Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Jeden mam 2x2 a drugi 2x4 w tym większym było nawet 8 sztuk kiedyś, teraz max 3 i w mniejszym dwie sztuki. Quote
Vademecum Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Na tucznika powinno być 1 x 1 ( metr kwadratowy ) Ale ,żeby coś z tego było, żeby się nie pozagryzały to muszą być bardzo dobre warunki. Wentylacja, ciepło, czysta woda do oporu (poidło 1 na 5 sztuk ) ruszt, albo sucha ściółka - nie może być syfu...Wiadomo pasza, wszystkie muszą mieć dostęp do koryta w jednym czasie no chyba, że w systemie do woli - 1 dziura na 10 ryjów, ale nie może paszy braknąć. Jak braknie cza wiadro sypnąć na ściułkę bo zdemolują siebie i paśnik Jeśli nie jesteś wstanie zagwarantować takich warunków to świnia musi mieć więcej miejsca.Lata temu wybrałem 30 takich zdychów i wypuściłem w ogrodzenie 100x 80 m na całe lato. Urosły i nic nie zdechło, ale przyrosty marne. Experymentowałem różne wariacje ze świniami.....Temat morze..... Masz problem to pytaj. Pozdrawiam. Quote
rolnik515 Posted December 13, 2014 Author Report Posted December 13, 2014 Ja mam kojec 2,5x3 i chce tam wstawic 2 świnie żeby miały luz. Quote
Robert ;-) Posted December 13, 2014 Report Posted December 13, 2014 Spokojnie wystarczy nawet z zapasem luzu na sztukę.ja uważam że pasnik i poidlo to podstawa nawet na samej mące z żyta, pszenżyta, owsa trochę kuku i pszenicy i świnia rośnie dla siebie oczywiście!;-) ja daje małym pon zakupie worek koncentratu a potem tylko mąkę o jakiej pisałem. Quote
rolnik515 Posted December 13, 2014 Author Report Posted December 13, 2014 No fakt faktem najpierw chciałem wstawić tam świnie wietnamskie. Quote
simson54 Posted December 13, 2014 Report Posted December 13, 2014 Fajnie kolega wątek dodał nom wydaje mi się że teraz to o tucznikach to się będzie troszkę mówić bo cena jest kosmiczna żeby w skupie dostać za kilogram żywca 3,50 to torochę przesada bynajmniej dziś taka cena była u mnie jak rano odwoziłem swoje 15 sztuk masakra myślałem że jest troszkę ;lepiej poza tym prosiaki tanie niestety ja osobiście się na maciorach nie znam dlatego zawsze kupuje po kilka prosiąt albo na targowisku albo od jakiegoś znajomego mam kilka gródek w chlewiku i tam sobie je trzymam mają taką zabaweczke fajną od sufitu łańcuch a na nim koło od taczki powieszone i sobie ryjami uderzają w nie w drugiej grudce mam dwie opony luzem rzucone to tak samo się bawią jak na boisku z jednego końca na drugi paśników nie mam jedzenie sypię do koryta świnie trzymam od 3 lat i tak naprawdę na nich udało mi się jeden raz zarobić gdy w skupie płacili za tucznika ponad 5,50 a teraz szkoda gadać .... Quote
rolnik515 Posted December 14, 2014 Author Report Posted December 14, 2014 NO!Tragedia świnie są na skraju opłacalności u nas głośne że jak tak dalej pójdzie to niestety gospodarstwa utrzymujące się z świń upadną.Jeden gościu powiedział tak jak my dostajemy mniej niż ich howanie to co to za interes.To wszystko wina Afrykańskiego pomoru świń.U nas trochę poszły w górę było po 3,20zł a są po 3,60 zł lecz to jeszcze mega mało.Pozdrwiam i życzę przeżycia tej cięzkiej chwili. Quote
rolnik515 Posted December 17, 2014 Author Report Posted December 17, 2014 Mam problem czy to wyjdzie na kalkulacje.Otóż chce sobie kupić 2 świnie na własne mięso i czy warto bo prosiaki mam już załatwione za 250 zł.Pasze będe kupywał TANIO bo 30zł za 25kg.Do tego jeszcze będę chował na zlewkach i posiekanych pokrzywach .Czy jest tu kalkulacja. Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Ja kupuję kilka prosiakow rocznie większość dla siebie, ostatnio płaciłem 140 zł za sztukę, pasze czytaj żyto pszenżyto i owies mam swój, a kuku i pszenice kupujena początek kupuje worek koncentratu potem samą mąkę jedzą.nie liczę jak wychodzi koszt ale wiem ze mięso dobre, i na pewno taniej wyjdzie jak kupić mięso w sklepie. Quote
kubusjettaII Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 w zależności kto czego oczekuje, znaczy się jakiego zarobku. Sam kupuję prosięta, odchowam, ubijam, przerabiam i... Rzeźnika muszę zapłacić, dodatki typu wołowina i kasza również doliczając wodę i prąd. Paszę (czytaj zboże typu jęczmień, pszenicę itp) mam swoje, a koncentratów zjadają dwa worki niektóre mioty trzy. Raz w miesiącu mam ciepłą kiełbasę i kaszankę i powiem szczerze że nie jest źle, a wiem że nawet gdyby przyszło kupić świnie odchowane gotowe do uboju też w kieszeni zostanie... Quote
Vademecum Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Sposób na kryzys, ale mi zbrzydła ta robota. Jeszcze kilka lat temu dwie miesięcznie u mnie szły na wyroby, a na święta to nawet kilkanaście z tym, że większość na mięso..... Quote
simson54 Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 mieć swoje a kupić w sklepie gdy cena schabu kosztuje 20 zł za kilo ..... przy takich cenach jak dziś warto ją zabić i przerobić w kiełbase tak jak kolega pisze co swoje to swoje wiadomo co sie daje a tam nie wiadomo z kąd itd Quote
rolnik515 Posted December 18, 2014 Author Report Posted December 18, 2014 Dziękuje za szybkie odpowiedzi jednak kupuje 2 prosiaki i do tego kupie kilka małych sztuk świni wietnamskiej.Na dalszy rozród i na handel Mam dwa kolce jeden 2,5x3 i jeszcze trochę mniejszy 2,5x2 m Wstawię wam zdjęcia na wiosnę moich prosiaków,a jak chcecie to mogę wstawić zdjęcia królików. Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Wszelkie zdjęcia zawsze mile widziane;-) Quote
rolnik515 Posted December 18, 2014 Author Report Posted December 18, 2014 Nie wiem czy dzisiaj je dodam bo załapałem leniuszka hehe Quote
kolejarz Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Witam,Jeśli chodzi o ubój i przeroby w gospodarstwie, wyrażam takie same zdanie jak Vademecum, że obrzydła mi taka robota. Już od kilkunastu lat zawożę tuczniki o wadze 140 kg na ubój do zakładu mięsnego. Za 60 zł mam gotowe, przebadane, rozebrane, pocięte na kawałeczki mięso zdjęta skóra z pachwiny i słoniny itp. Wykrojone szynki, czyściutkie kopytka bez żadnego kłaka, a to wszystko robione w mojej obecności i pakowane do skrzynek i worków. Po uboju gotowej półtuszy jest 115 kg. W domu żona jedynie robi pasztet z głowy i podrobów. Część idzie na zmielenie, część na mięso i szynki oraz smalec. Swojskie kiełbasy mogą być jak najlepsze, ale gdy jest ich zbyt dużo też obrzydną. Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 To jak przerobimy tucznika zależy od indywidualnych upodobań oraz dostępu do ubojni, ja robie to we własnym zakresie, sam rozbieram mięso a potem robie co chcę: pieczyste wędzone czy coś innego, oczywiście mięsko w zamrażarce leży aby było długo zdatne do spożycia;-) ale tak czy inaczej to jest dobry sposób na mniejsze wydatki na zakup wędlin, ja bynajmniej nie kupuję w sklepie;-);-) Quote
simson54 Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Rolnicy a mieliście tak jak zawoziliście sprzedać swoje tuczniki do punktu skupu i np 20 sprzedajecie a kase dostajecie na konto w 3 ratach po ileś tam złotych ja tak miałem ... to jest porażka jakby nie można było całości odrazu wypłacić tylko lecenie w kulki Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Ciesz się że w ogóle dostałeś, u mnie w okolicy był taki skup że wielu rolników wcale kasy nie dostało. Quote
Recommended Posts