Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja do 10 tyś. Dostaje gotówkę, w tym tygodniu dostałem po 5 zł. Jeśli średnia nie przekroczy 110 kg.to nawet nie odlicza mi opasu, ale to serdeczny kolega i zawsze mnie pyta ile chcę za żywiec. Innym płaci 4,50 z VAT. Niby różowo, ale bez konkretnej mechanizacji zdrowie odmawia posłuszeństwa. Na rok dwa likwiduje świnie!!!!!!! A później się zobaczy. Szkoda tylko tych budynków....
Posted
no to nieźle ja w swojej karierze rolniczej tylko raz miałem takie świnki co urosły mi szybko i pojechały sobie a tak musze z 4 albo 5 miechów a cena zmienia się w tym czasie jak w kalejdoskopie tylko raz kiedyś trafiłem w skupie co były po 5,50 za kg i miały po 120 kg wtedy kasiury zebrałem a teraz to płakać trzeba bo cena tragiczna
Posted
Witam, jestem tu nowa :) Mam pytanie odnośnie trzody chlewnej. Ponieważ z mężem prowadzimy gospodarstwo rolne a przy okazji hodujemy kilkanaście krówek i kupujemy im młóto browarniane od dystrybutora z Rudy Śląskiej (Domino), zakiszamy je, ale czasami nie uda nam się wszystkiego wykorzystać, bo jednak bydło lubi jednak swieze. Czy mogłabym odsprzedać takie zakiszone młóto mojemu sąsaidowi, który hoduje trzodę chlewną?
Posted
mam takie pytanie co do hodowli trzody jak miało się w stadzie chorobe różyce u świń i chciałbym trzymać tam małe prosiaki gdzie te chore świnie były wcześniej to czy dobrze było by wywapnować ściany i korytka gdzie znajdowały się zwierzęta ?
Posted

Zawsze trzeba wapnować przy wstawianiu nowych zwierząt lub inne środki dezynfekujące. Jest regułą, że wapnuje się na wiosnę i można też na jesień. Natomiast różyca nie jest straszna bo łatwo ją zwalczyć, są szczepionki, co nie znaczy że można ją ignorować. Różyca jest mocno śmiertelną chorobą u świń i również ludzi. Uszkadza zastawki serca i z powodu różycy upadki są spowodowane niewydolnością układu krążenia.

Wyróżnia się 3 postacie różycy.....

Patogen Włoskowiec różycy....

Z prosięciem postępuje się niemal jak z małym dzieckiem

Posted

ja daje na sucho sypie ospę a na nią daje dodatkowo strużyny i bułki mam takie stare pełno rzuce im kilka na srute takie zamoczone w wodzie jedzą aż im się uszy trzęsą a wode do picia mają w korycie

dziś świnie na skupie u mnie po 3,50 tragedia .....

Posted

A ja karmię na sucho, przechodząc przez hlewnię z rękami w kieszeni wypatrując chorych sztuk.

Tak trochę z sarkazmem. A na poważnie żywienie na mokro jest czasochłonne, a w przypadku pozostawionej karmy w korytach trzeba ją wyżucić. Pojenie z koryta nie jest wygodne bo woda praktycznie jest non-stop brudna, później biegunki, niechęć pobierania paszy albo opadnięcia nie wiadomo z czego.....

Jak mawiają tak jak za króla ćwieczka. Podobnie z zielonką nigdy nie wiadomo co się zawlwcze na hodowle.

Posted

Ja trzymam około 10 sztuk i sprzedaje po czym mam znowu prosieta itd.wiec nie jest to wielka hodowla.Karmiąc na mokro dozuje im tak żeby wszystko zjadamy i nie mogę narzekać bo po niecałych 5 miesiącach niektóre sztuki mają już 100 kg wiedz dla mnie ta metoda się sprawdza.Co do żywienia na sucho również testowalem i paszy szło mi więcej i zajmowało więcej czasu bo nie mam poidel.

A i moje świnie nie mają biegunki ani nie chorują nawet jak dostają zielonke latem może wiąże się to z tym że co 3 lub 4 dni wyrzucam obornik.

Posted
Chyba smoczkowe;-) a i racja warto zainwestować w wygodę dla siebie i zwierząt, jak się ma wodę bieżącą w oborze, ale w tych czasach to podstawa, z tymi smoczkami to jest trochę lipa, małe są nie inteligentne i przez kilka dni trzeba stawiać wodę w naczyniu, zanim się nauczą;-) do poidla pasnik na sucho i jest super wygoda;-).
Posted

Oczywiście smoczkowe przepraszam za literówkę

Prawdą jest, że trzeba nauczyć choć jedną sztukę pić ze smoczka, ale można to zrobić prosto. Przed podaniem karmy jak są głodne naciska się na smoczek i świnie z ciekawości będą się bawić i uczyć. Wystarczy jedną zainteresować a ona ściągnie pozostałe.wystarczy trzy dni tak zrobić. Ważna jest wysokość poidło musi być wyżej od ryja bo w przeciwnym razie dużo wylewają. 1 poidło na 10 świń z regulowana wysokością

Posted

w jaki sposób montuje się te poidła,bo zastanawiam się czy u mnie da rade,klatki mam tak zrobione,że z trzech stron jest mur a od przodu klapa i koryto,nie ma drzwiczek,do muru mam przymocowane poidło tzn.dno od bojlera,czy to poidło mogę przymocować

do muru zamiast tego mojego?

Posted

Kolego nie jest kożystne trzymać w murach świnie, mam na myśli klatki. Świnia ma ryj nisko i dużo leży więc potrzebuje nisko świerzego powietrza szczególnie w lecie. Jak masz mor z trzech stron to marny jest ruch powietrza. A poidło montuje się albo w rogu albo na krótkim boku kojca w najniższym punkcie, tam zawsze będzie mokro i dobrze będzie jak to jest wejście do klatki z uwagi, że tam będzie obornik mokry. Ważna jest wysokość montażu bo poidło powinno być zawsze wyżej niż ryj bo świnia będzie bawić się wodą i wylewać.

Woda ma spływać do gardła świni z góry tak, że jak nie będzie połykać to się zaksztusi. Ja mam kilkadziesiąt boksów więc świnie przepędzam do warunków dla większych świń.Natomiast jeśli masz jeden kojec na cały czas odchowu to trzeba mieć poidło z możliwością regulacji wysokości. Ja jeśli z konieczności musiałem przepędzić świnie małe do klatki z poidłem wyżej to wrzucałem pod poidło trylinkę i świnia jak pije z poidła to zawsze go znajdzie i nawet małe prosie potrafi stanąć na tylnych ratkach i napić się z poidła na wysokości 55cm. Warunek jest taki że już piła z poidła .

Też ważne jest żeby nie robiło się bajoro pod poidłem bo zawsze znajdzie się jakaś leniwa sztuka i będzie piła brudną wodę

Woda musi wypływać delikatnie jak w strumyczku bo szum stresuje je, dotyczy to szczególnie małych

Posted
panowie a jaki poplon jest najlepszy dla świn tak żeby im dawać dodatkowo coś do śruty np jak sadzą banie później zbierają siekają i troche też do smaku dawają czy kul byłby dobry do świń ?