Jump to content

Recommended Posts

Posted

panowie mam pytanie chciałbym sobie świnke na maciore zostawić bo się huka no ale była ona kupiona na targowisku od handlarza niestety nei mam jego numeru gospodarstwa a chciałbym ją zostawić i trzymać ją sobie na swoje prosięta co zrobić by to było legalne bo musiał bym ją chyba zgłosić do agencji rolnictwa itd proszę o pomoc 

Posted

ech kolego......

Czy masz numer stada ? Co prawda były tu gołosy, że na jedną sztukę nie trzeba.

Najprościej jest fikcyjnie kupić od kogoś kto produkuje prosięta....

Ja pojutrze wyworzę co do ryja, maciory i tuczniki. 96 sztuk i koniec z finansowaniem całej tej bandy pazerniaków.

Nasi rządzący mogą dopisać kolejne gospodarstwo które wycofao się z produkcji wieprzowiny. Ponad 600 sztuk rocznie w cyklu zamkniętym.

Pozdrawiam

Posted

To poszukaj kogoś w swojej okolicy i kup od niego sztukę....... Tucznika, maciorkę sztuka jest sztuką, niema rozgraniczenia prosię czy stara maciora. Sztuka i już. A tak naprawdę to warto kupić ze znanej hodowli parę prosiąt niż się babrać, bo możesz dołożyć jak Ci połowa padnie, a zdarza się w produkcji prosiąt.....

Posted

Tak sobie myślę Vademecum, co teraz zrobisz z tymi pustymi budynkami? Nie będziesz chciał wstawić po jakimś tam odpoczynku? Z tego co ludziska głoszą to widać , że jest trend na bydło, wstawiają do garaży i piwnic, strach pomyśleć co będzie z cenami za 2 lata.

A Ty w sumie to z ceną za świnki wstrzeliłeś się ładnie po ostatnim dołku. :)

Posted

Właśnie myślałem o bydle, ale widzę co się dzieje i jednak nie. A świnie nie wcześniej jak na następną jesień. teraz to cza jak to po świniach połatać dziury.

Z ceną nieźle, ale to dzięki, że odstawiam do małej ubojni a zbyt mają ponad produkcję. Robią naprawdę dobre wyroby, sam u nich biorę bo tego badziewia ze sklepów nie da się jeść.

Też dałem ogłoszenie na wynajem, tu w mojej okolicy masowo robią meble na niemcy, właśnie w garażach, piwnicach. Co jest niesamowite to, że w miasteczku 10 km. ode mnie  wynajem metra to 20 zł. na msc. Jeśli udałoby mi się to wynająć za połowę tego to żadna hodowla nie dałaby mi takich zysków. Tyle, że chcą  50 100 m.

Posted

Z tym wynajmem to ciekawa sprawa, ale pewnie nie każdy by chciał by mu po obejściu jacyś "intruzi' chadzali. Jak masz takie kontakty z tą ubojnią/masarnią to pewnie nie ma co cudować :D tylko po wakacjach wstawiać chowę i tuczyć.

Posted

No, jeden budynek, największy mam na uboczu 450 m. I na pewno odgrodziłbym się !!!!!!

Z tą ceną to też nie jest tak do końca bo mówi tam po 4 zł to u mnie 4,4. Zawsze da więcej ale nie nawojuje za wiele. Dobre tyle.

Ja nie narzekam, ale szału niema. Żeby jeszcze kogoś na miejscu znaleźć do roboty to byłoby pół sukcesu. Same nieudaczniki dookoła :)

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Posted

Dziś oprosiła mi się maciora; ma jedną sztukę (3martwe) poród opóźniony o 4-5 dni. Spowodowane to brakiem apetytu (od 4 dni nie jadła nic) z powodu zapalenia płuc oraz zaparć i do tego jeszcze niewydolność krążenia.

Co zrobić z maciorą i tym prosiakiem ?

Posted

jak nie miała gorączki to cza było wypuścić na pole do cienia i bez wiatru, odrazu odżyłaby, to najlepsza metoda na zaparcia i brak apetytu. Jeśli miałeś 3 martwe i 1 żywe to masz większy problem bo naturalnie taki płud nieliczny świnia porzuca i ma na nowo ruje.

Nie wiem jakie masz plany, bo albo zostawisz tą maciorę z tym prośkiem, albo jedno i drugie w łep.

Posted
Kolego, podobno amerykanie w 14 dniu odsadzają, jeśli są samodzielne to nic nie stoi na przeszkodzie, ale powrotu niema. Duńczycy odsadzają w 21 dni optymalne jest 28-35. Chodzi oto by jaknajszybciej zaprosić. Do 35 dni jest jeszcze szansa na ruję w przeciągu 3 dni.
  • 4 weeks later...
Posted

ja daje na sucho sypie ospę a na nią daje dodatkowo strużyny i bułki mam takie stare pełno rzuce im kilka na srute takie zamoczone w wodzie jedzą aż im się uszy trzęsą a wode do picia mają w korycie

dziś świnie na skupie u mnie po 3,50 tragedia .....

Ja używam karmideł dla świń. To duże ułatwienie codziennej pracy. 

• 3 months later...
Posted

Rozważam inwestycję wpuszczenia do stodoły  świń na głęboką ściółkę. Komora posiada z dwóch stron ściany (mur) a z dwóch stron wrota - deski obite styropianem - tylko jakiej grubości zastosować styropian ? A za strop posłuży agrowłóknina do okrywania pryzm buraków ( podobno inni hodowcy też ją stosują w takim rozwiązaniu ) i utrzymuje ciepło do  temp. -10stopni C.

Czy ktoś ma doświadczenie w takiej hodowli, takim rozwiązaniu ?

Posted

w stodole to raczej latem jak coś na zime to nie bardzo zimno będzie wiem bo sąsiad tak robi przez okres wiosenno letni ma taką dużą zagrodę do której latem wpuszcza dużą liczbę świniaków a zimą wprowadza do niej bydło za miast świniaków i tak wymienia co rok

Posted

Rozważam inwestycję wpuszczenia do stodoły  świń na głęboką ściółkę. Komora posiada z dwóch stron ściany (mur) a z dwóch stron wrota - deski obite styropianem - tylko jakiej grubości zastosować styropian ? A za strop posłuży agrowłóknina do okrywania pryzm buraków ( podobno inni hodowcy też ją stosują w takim rozwiązaniu ) i utrzymuje ciepło do  temp. -10stopni C.

Czy ktoś ma doświadczenie w takiej hodowli, takim rozwiązaniu ?

Tak ja miałem kilka razy świniaki na głębokiej ściółce w stodole .Zdarzyło się tak ,że były kilka razy w zimie .Też ocieplałem wrota .Dodatkowo przybiłem folię ,żeby nie wiało .Przegrody miałem zrobione z solidnych żerdzi ,które były równie solidnie przykręcone do posadzki za pomocą kształtowników z grubej blachy i wkrętów w beton .Strop też miałem z żerdzi i na to była włożona słoma zimą .Wiadomo ,jak było na worze -25 st to przyrosty były słabe ,ale i tak nie było najgorzej .Do picia dawałem im wodę z bojlera domowego na początku .W późniejszym czasie zamontowałem beczkę z chlewni i wężem woda z niej była podłączona do własnej roboty poidełka .W czasie ,gdy nie było mrozów świniaki lepiej pobierały paszę i rosły ,jak w chlewni .

Teraz będę przerabiał stodołę na opasy i też na głęboką ściółkę .Ja nie miałem problemów z tym ,żeby mi ryły w oborniku .Może ,jak ziarno jest w słomie  to szukają szczęścia .Obornik był sprzątany po sprzedaży wszystkich sztuk z kojca .Dobrym pomysłem jest świetlik na zimę w dachu .

• 1 month later...