Brumbram Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 Knur swój,jeden i ten sam ciągle. Quote
Vademecum Posted February 15, 2015 Report Posted February 15, 2015 To masakra !!!! Totalna degradacja genetyczna. Takimi mutantami to chcieliby zająć się naukowcy na cele badań naukowych.Nie przypuszczalne, że taki przypadek może zaistnieć w Polsce. Jest to jak najbardziej znęcanie się na zwierzętach. Michałek 1 Quote
simson54 Posted February 17, 2015 Report Posted February 17, 2015 panowie mam pytanie chciałbym sobie świnke na maciore zostawić bo się huka no ale była ona kupiona na targowisku od handlarza niestety nei mam jego numeru gospodarstwa a chciałbym ją zostawić i trzymać ją sobie na swoje prosięta co zrobić by to było legalne bo musiał bym ją chyba zgłosić do agencji rolnictwa itd proszę o pomoc Quote
Vademecum Posted February 17, 2015 Report Posted February 17, 2015 ech kolego...... Czy masz numer stada ? Co prawda były tu gołosy, że na jedną sztukę nie trzeba.Najprościej jest fikcyjnie kupić od kogoś kto produkuje prosięta....Ja pojutrze wyworzę co do ryja, maciory i tuczniki. 96 sztuk i koniec z finansowaniem całej tej bandy pazerniaków.Nasi rządzący mogą dopisać kolejne gospodarstwo które wycofao się z produkcji wieprzowiny. Ponad 600 sztuk rocznie w cyklu zamkniętym. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted February 18, 2015 Report Posted February 18, 2015 no swój numer posiadam . mi jedna maciorka wystarczy jak się huka trzeba to wykorzystać przecież nie bd wiecznie bulił kase na prosiaki jak moge mieć kilka sztuk swoich . Quote
Vademecum Posted February 18, 2015 Report Posted February 18, 2015 To poszukaj kogoś w swojej okolicy i kup od niego sztukę....... Tucznika, maciorkę sztuka jest sztuką, niema rozgraniczenia prosię czy stara maciora. Sztuka i już. A tak naprawdę to warto kupić ze znanej hodowli parę prosiąt niż się babrać, bo możesz dołożyć jak Ci połowa padnie, a zdarza się w produkcji prosiąt..... Quote
JoTeS Posted February 19, 2015 Report Posted February 19, 2015 Tak sobie myślę Vademecum, co teraz zrobisz z tymi pustymi budynkami? Nie będziesz chciał wstawić po jakimś tam odpoczynku? Z tego co ludziska głoszą to widać , że jest trend na bydło, wstawiają do garaży i piwnic, strach pomyśleć co będzie z cenami za 2 lata.A Ty w sumie to z ceną za świnki wstrzeliłeś się ładnie po ostatnim dołku. Quote
simson54 Posted February 19, 2015 Report Posted February 19, 2015 Kolego vademecum mam jeszcze młodzież kupiłem może z tamtych coś wyjdzie i bd się hukać bo są młode świnki ale są jeszcze za małe Quote
Vademecum Posted February 19, 2015 Report Posted February 19, 2015 Właśnie myślałem o bydle, ale widzę co się dzieje i jednak nie. A świnie nie wcześniej jak na następną jesień. teraz to cza jak to po świniach połatać dziury.Z ceną nieźle, ale to dzięki, że odstawiam do małej ubojni a zbyt mają ponad produkcję. Robią naprawdę dobre wyroby, sam u nich biorę bo tego badziewia ze sklepów nie da się jeść.Też dałem ogłoszenie na wynajem, tu w mojej okolicy masowo robią meble na niemcy, właśnie w garażach, piwnicach. Co jest niesamowite to, że w miasteczku 10 km. ode mnie wynajem metra to 20 zł. na msc. Jeśli udałoby mi się to wynająć za połowę tego to żadna hodowla nie dałaby mi takich zysków. Tyle, że chcą 50 100 m. Quote
JoTeS Posted February 19, 2015 Report Posted February 19, 2015 Z tym wynajmem to ciekawa sprawa, ale pewnie nie każdy by chciał by mu po obejściu jacyś "intruzi' chadzali. Jak masz takie kontakty z tą ubojnią/masarnią to pewnie nie ma co cudować tylko po wakacjach wstawiać chowę i tuczyć. Quote
Vademecum Posted February 19, 2015 Report Posted February 19, 2015 No, jeden budynek, największy mam na uboczu 450 m. I na pewno odgrodziłbym się !!!!!!Z tą ceną to też nie jest tak do końca bo mówi tam po 4 zł to u mnie 4,4. Zawsze da więcej ale nie nawojuje za wiele. Dobre tyle.Ja nie narzekam, ale szału niema. Żeby jeszcze kogoś na miejscu znaleźć do roboty to byłoby pół sukcesu. Same nieudaczniki dookoła Quote
franczewski90 Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 Skoro mowa o świnach zajrzyjcie tu. Powinno szczególnie zainteresować hodowców trzody chlewnej. http://www.ubojniarytel.pl/ Zapraszam. Quote
Krzysztof55 Posted May 22, 2015 Report Posted May 22, 2015 a pomyślałeś co będziesz robił z gnojówką? nie mówiąc o słomie do ścielenia. Masz swoją czy będziesz skupował? Quote
edek Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Dziś oprosiła mi się maciora; ma jedną sztukę (3martwe) poród opóźniony o 4-5 dni. Spowodowane to brakiem apetytu (od 4 dni nie jadła nic) z powodu zapalenia płuc oraz zaparć i do tego jeszcze niewydolność krążenia. Co zrobić z maciorą i tym prosiakiem ? Quote
Vademecum Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 jak nie miała gorączki to cza było wypuścić na pole do cienia i bez wiatru, odrazu odżyłaby, to najlepsza metoda na zaparcia i brak apetytu. Jeśli miałeś 3 martwe i 1 żywe to masz większy problem bo naturalnie taki płud nieliczny świnia porzuca i ma na nowo ruje.Nie wiem jakie masz plany, bo albo zostawisz tą maciorę z tym prośkiem, albo jedno i drugie w łep. Quote
simson54 Posted August 3, 2015 Report Posted August 3, 2015 kiedy odzielacie prosiaki od maciory tak najwcześniej każdy mówi 7 albo 8 tygodni a gdyby tak po 5 tygodniach oddzielić jeśli jedzą same piją wode co wy na to ? Quote
Vademecum Posted August 3, 2015 Report Posted August 3, 2015 Kolego, podobno amerykanie w 14 dniu odsadzają, jeśli są samodzielne to nic nie stoi na przeszkodzie, ale powrotu niema. Duńczycy odsadzają w 21 dni optymalne jest 28-35. Chodzi oto by jaknajszybciej zaprosić. Do 35 dni jest jeszcze szansa na ruję w przeciągu 3 dni. Quote
singnoral Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 ja daje na sucho sypie ospę a na nią daje dodatkowo strużyny i bułki mam takie stare pełno rzuce im kilka na srute takie zamoczone w wodzie jedzą aż im się uszy trzęsą a wode do picia mają w koryciedziś świnie na skupie u mnie po 3,50 tragedia .....Ja używam karmideł dla świń. To duże ułatwienie codziennej pracy. Quote
edek Posted December 5, 2015 Report Posted December 5, 2015 Rozważam inwestycję wpuszczenia do stodoły świń na głęboką ściółkę. Komora posiada z dwóch stron ściany (mur) a z dwóch stron wrota - deski obite styropianem - tylko jakiej grubości zastosować styropian ? A za strop posłuży agrowłóknina do okrywania pryzm buraków ( podobno inni hodowcy też ją stosują w takim rozwiązaniu ) i utrzymuje ciepło do temp. -10stopni C.Czy ktoś ma doświadczenie w takiej hodowli, takim rozwiązaniu ? Quote
Vademecum Posted December 5, 2015 Report Posted December 5, 2015 Na głębokiej ściółce są marne przyrosty, chyba że będziesz walił tak grubo słomy, że nie dokopią się do starego gnoju.. Quote
simson54 Posted December 6, 2015 Report Posted December 6, 2015 w stodole to raczej latem jak coś na zime to nie bardzo zimno będzie wiem bo sąsiad tak robi przez okres wiosenno letni ma taką dużą zagrodę do której latem wpuszcza dużą liczbę świniaków a zimą wprowadza do niej bydło za miast świniaków i tak wymienia co rok Quote
Tofik Posted December 6, 2015 Report Posted December 6, 2015 Na głębokiej ściółce są marne przyrosty, chyba że będziesz walił tak grubo słomy, że nie dokopią się do starego gnoju..A potem trzy dni z widłami Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted December 7, 2015 Report Posted December 7, 2015 Rozważam inwestycję wpuszczenia do stodoły świń na głęboką ściółkę. Komora posiada z dwóch stron ściany (mur) a z dwóch stron wrota - deski obite styropianem - tylko jakiej grubości zastosować styropian ? A za strop posłuży agrowłóknina do okrywania pryzm buraków ( podobno inni hodowcy też ją stosują w takim rozwiązaniu ) i utrzymuje ciepło do temp. -10stopni C.Czy ktoś ma doświadczenie w takiej hodowli, takim rozwiązaniu ?Tak ja miałem kilka razy świniaki na głębokiej ściółce w stodole .Zdarzyło się tak ,że były kilka razy w zimie .Też ocieplałem wrota .Dodatkowo przybiłem folię ,żeby nie wiało .Przegrody miałem zrobione z solidnych żerdzi ,które były równie solidnie przykręcone do posadzki za pomocą kształtowników z grubej blachy i wkrętów w beton .Strop też miałem z żerdzi i na to była włożona słoma zimą .Wiadomo ,jak było na worze -25 st to przyrosty były słabe ,ale i tak nie było najgorzej .Do picia dawałem im wodę z bojlera domowego na początku .W późniejszym czasie zamontowałem beczkę z chlewni i wężem woda z niej była podłączona do własnej roboty poidełka .W czasie ,gdy nie było mrozów świniaki lepiej pobierały paszę i rosły ,jak w chlewni .Teraz będę przerabiał stodołę na opasy i też na głęboką ściółkę .Ja nie miałem problemów z tym ,żeby mi ryły w oborniku .Może ,jak ziarno jest w słomie to szukają szczęścia .Obornik był sprzątany po sprzedaży wszystkich sztuk z kojca .Dobrym pomysłem jest świetlik na zimę w dachu . Quote
zosiasamosia1234 Posted January 31, 2016 Report Posted January 31, 2016 Uwaga poszukuję osób którzy zakupili prosieta z fermy Pana Piotra Szczepanowskiego z Wólki Twarogowej .Pozdrawiam :-) Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.