marlin Posted December 15, 2014 Report Posted December 15, 2014 Witam, Zapytam na lamach forum.Czy do takiej maszynki jak widać są jeszcze ogólno dostępne części na rynku? http://wymieniajmy.pl/a/971/koparko-spycharka-bialorus Z góry dziękuję za odpowiedzi Mariusz Quote
mateuszzetor Posted December 15, 2014 Report Posted December 15, 2014 na pewno są tu masz przykład http://olx.pl/oferta/czesci-koparko-spycharka-bialorus-bh-025-eo-2621-mtz-jumz-CID757-ID6g8kL.html#f57643694b poszukaj na allegro lub olx Quote
Vademecum Posted December 15, 2014 Report Posted December 15, 2014 Moja rada to nie ładuj się w to, dołóż parę tysi i weź ostrówka. Też żadne szaleństwo ale polskie..... Quote
massay1 Posted December 15, 2014 Report Posted December 15, 2014 Ostrówek ma jedną zaletę... łycha z przodu. Poza tym to gruchot. Zresztą białoruśka też szału nie robi ale jest zdecydowanie mocniejsza. Szukaj części do jumza. To on dostał zabudowę koparki. Quote
Vademecum Posted December 15, 2014 Report Posted December 15, 2014 Jest mocniejsza, ale w jeździe, a hydraulice już nie.... Zresztą dużo jest bułgarek, a nie białorusi.... A to już nie to samo..... Quote
massay1 Posted December 16, 2014 Report Posted December 16, 2014 Sam ostrówek hydrauliki dobrej nie ma. Większość tych dziadków zapyla na takich obrotach żeby cokolwiek ustrugać że robienie nim jest męką niesamowitą. Ruski ma prawie dwa razy większą łychę z którą radzi sobie bez najmniejszego problemu, z hydrauliki kapie tak samo jak z ostrówka feler to niesamowita wężownia , po drodze zapyla a ostrówek ledwo się wlecze dobrze jak uda się piąty bieg wrzucić. Czy bułgarka czy białoruś to koparki zabudowane na jumzie a do niego części są i raczej nazwy jumz bym używał przy szukaniu. Same różnice pomiędzy ruską a bułgarską nieznaczne. Dziś koparka białorus to kopara zabudowana na mtz-cie 82 borex się nazywa. Quote
Rolnik525Polski Posted December 16, 2014 Report Posted December 16, 2014 Do jumza części bez problemu dostanie i przynajmniej komfort kabiny był ( tego co ja miałem był dobry komfortowy) tak wiec polecam jumza bo części tanie a pompe ma dosyć mocna Quote
Vademecum Posted December 16, 2014 Report Posted December 16, 2014 Massay,Nie mów tak o ostrówku bo miałem jumza budowlankę i mam teraz już drugiego ostrówka po siewach wygrzebałem nim już z 200 ton kamienia i niema problemów z hydrauliką tylko z konstrukcją. Robię nim w dolomicie i rwią się łapy, ramiona, oczka siłowników.....Dobra tania maszyna, tylko w trudnym terenie słaba konstrukcja, silnik, skrzynia, zwolnice...... Prawda, że praktycznie powyżej 3 biegu nie jedzie..... To podobno waży ponad 6 ton, więc tak jakby wrzucić na 60-tkę 4 tony....Kolega Rolnik525.... chyba nie wie o czym pisze bo jumz miał chyba najgorszą kabinę ze wszystkich ruskich... A ruscy chwalili naszego ostrówka za dużą kabinę bo można w 5-ciu pić......Też tam ktoś pisze, że jumz ma mocną pompę - jakby nie wiedziął że ma ich 3 sztuki - Nsz 50 !!!Ostrówek na 60-tce łyżce rwie metrowe pniaki jak złoto, a jumz już nie. ostrówek ma wyższy wysięg od jumza, żeby ładować na ciężarówkę spawa się wieżyczkę do łyżki.Ruskim lepiej jest przemieszczać się i to jest jego jedyna zaleta, dlatego kupiłem ostrówka, po wywrotce sprzedałem go i kupiłem kolejnego. przodem dźwigam palety 1250 kg, big-bag 1500 kg. Trudno się tym robi bo o wywrotkę nie trudno...Przy obciążonym przodzie dźwiga mu tył z jadąc z góry, natomiast jak przy kopaniu złapie łyżką za większą skałę to dźwiga mu przód, gdzieś łapiąc po skosie można leżeć na boku....Także Panowie hydraulika jest potężna w ostrówku. !!!!!Druga potęga to łyżka z przoduTrzecia to, że części jest jak przysłowiowego gnoja....Ostatnio na wiosnę ukręciłem półoś, na blokadzie rozładowałem nawóz, 120 zł półoś !!! Godzina demontaż dwie składanie w pojedynkę !!!! Ot przewaga ostrówka. Quote
massay1 Posted December 16, 2014 Report Posted December 16, 2014 Dziś już ciężko spotkać ostrówka który ma mocną hydraulikę. Sama pompa dość droga jak do takiego grata. Twoja wypowiedź brzmi jak byś ostrówka w super stanie porównywał do jumza zajechanego. Trochę niesprawiedliwe zgadza się? Faktem jest że w ostrówku łamie się dosłownie wszystko od osprzętu koparki do podzespołów ciągnika. Waży faktycznie 5,5 tony a to na 60-ke za dużo żeby całe życie tachał taki balast. Kabina raczej komfortowa nie jest w żadnym z dużym plusem dal ostrówka za wielkość. Choć i to czasem przeszkadza. Ogólnie gdyby nie łyżka z przodu to ostrówka nie mógł by konkurować z jumzem. Osobiście uważam że obie te koparki są siebie warte. To co w jednej jest dobre w drugiej do bani i na odwrót. Kabina komfortowa może i jest ale w nowszym jumzie z dużą kwadratową budą. Quote
íktorn Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Części od silnika są od reki muj farmer ma taki sam silnik tylko lepsza turbine. Sąsiad ma białoruska jak cos pada To części zqmawia w agromiie czeka od 2 do 7 dni i są Quote
Recommended Posts