Jump to content

Recommended Posts

Posted
Było o tym na forum, ale można podawać chleb, znajomy robił mieszanki chleba bułek z mąka i przepuszczal przez peleciarke, wychodziły mu ładne granulki i były chętnie zjadane, ja po dawałem moczony chleb w koryto.
Posted
ja właśnie też daje moczony we wodzie nie umiałem znaleść tego wątku dlatego sory że jeszcze raz pisze o tym chciałem się upewnić wielkie dzięki kolego Robert 983
Posted
A odrobaczanie stosujesz? ja dwa razy, ja uważam że jak świnia ma jedzenie non stop to szybciej rośnie, takie moje spostrzeżenie, kiedyś jeszcze na ziemniakach tak mi nie rosły jak teraz a podaje samą śrute z dodatkiem kuku i pszenicy.
Posted

ja kupilem odrobaczone prosiaki jak byly małe szczepione byly itd zawsze takie kupuje a tak szczerze nie śpieszy mi się aż tak bardzo żeby teraz szybko urosły i miały te 115 kg bo widzisz jaka cena jest narazie mają tak ok 50 60 kg


ziemniaki nie paruje w parniku bo nie mam mam takie do jedzenia do siebie myslalem nad tym ale nom narazie nie inwestuje w to żeby kupić i gotować je w parniku jade na struzynach śrucie i chlebie

Posted
Ja rozumiem każdy radzi sobie jak może;-) czyli masz je na handel ja tylko na własne potrzeby więc dbam o nie aby mięso było jak najlepsze;-);-) na tym co dajesz też urosną,a chleb zastąpi śrute.ja kupuje na targu, mam znajomego handlarza(poprostu zawsze od niego kupuje) więc nie wiem czy były szczepione i odrobaczanie, więc funduje im środek na robaki.
Posted
ja to różnie z tymi świniami wiesz jak jest jak jest cena fajna to jest fajnie a jak jest cena tak jak teraz to chciało by się zamknąć ten biznes na klucz i więcej nie otwierać nie raz się zabije nie raz się sprzeda i tak jakoś leci powoli ale żeby ubić interes trzeba tak robić żeby one urosły do odpowiedniej wagi a Ty żebyś jak najmniej kasy w to włożył
Posted

Zawsze trzeba odrobaczać po około 3 tygodnie w nowym miejscu i powturzyć po 2 tygodniach.

Chleb świnią nie zaszkodzi, ale po nim nie urosną. Trzeba pamiętać przy moczonym by nie został w korycie do następnego karmienia bo sfermentuje, a to zaszkodzi. Do woli szybciej rosną, ale jest dużo większe zużycie paszy. Świnia woli suchą karmę......

Posted
U mnie na wsi taki miejscowy rzeźnik powiedział tak że jakby cena świniaków była w granicach 5 złotych to by tyle zamówień na świniobicie nie miał a tak cena w punkcie słaba i każdy chce świniaka zabić i w zamrażarke jak rozmawiałem z nim na począdku listopada to do końca roku ma terminy zajęte i ludzie biją nawet po 4 świniaki na raz

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...