Jump to content

Recommended Posts

Posted
Było o tym na forum, ale można podawać chleb, znajomy robił mieszanki chleba bułek z mąka i przepuszczal przez peleciarke, wychodziły mu ładne granulki i były chętnie zjadane, ja po dawałem moczony chleb w koryto.
Posted
ja właśnie też daje moczony we wodzie nie umiałem znaleść tego wątku dlatego sory że jeszcze raz pisze o tym chciałem się upewnić wielkie dzięki kolego Robert 983
Posted
A odrobaczanie stosujesz? ja dwa razy, ja uważam że jak świnia ma jedzenie non stop to szybciej rośnie, takie moje spostrzeżenie, kiedyś jeszcze na ziemniakach tak mi nie rosły jak teraz a podaje samą śrute z dodatkiem kuku i pszenicy.
Posted

ja kupilem odrobaczone prosiaki jak byly małe szczepione byly itd zawsze takie kupuje a tak szczerze nie śpieszy mi się aż tak bardzo żeby teraz szybko urosły i miały te 115 kg bo widzisz jaka cena jest narazie mają tak ok 50 60 kg

ziemniaki nie paruje w parniku bo nie mam mam takie do jedzenia do siebie myslalem nad tym ale nom narazie nie inwestuje w to żeby kupić i gotować je w parniku jade na struzynach śrucie i chlebie

Posted
Ja rozumiem każdy radzi sobie jak może;-) czyli masz je na handel ja tylko na własne potrzeby więc dbam o nie aby mięso było jak najlepsze;-);-) na tym co dajesz też urosną,a chleb zastąpi śrute.ja kupuje na targu, mam znajomego handlarza(poprostu zawsze od niego kupuje) więc nie wiem czy były szczepione i odrobaczanie, więc funduje im środek na robaki.
Posted
ja to różnie z tymi świniami wiesz jak jest jak jest cena fajna to jest fajnie a jak jest cena tak jak teraz to chciało by się zamknąć ten biznes na klucz i więcej nie otwierać nie raz się zabije nie raz się sprzeda i tak jakoś leci powoli ale żeby ubić interes trzeba tak robić żeby one urosły do odpowiedniej wagi a Ty żebyś jak najmniej kasy w to włożył
Posted

Zawsze trzeba odrobaczać po około 3 tygodnie w nowym miejscu i powturzyć po 2 tygodniach.

Chleb świnią nie zaszkodzi, ale po nim nie urosną. Trzeba pamiętać przy moczonym by nie został w korycie do następnego karmienia bo sfermentuje, a to zaszkodzi. Do woli szybciej rosną, ale jest dużo większe zużycie paszy. Świnia woli suchą karmę......

Posted
U mnie na wsi taki miejscowy rzeźnik powiedział tak że jakby cena świniaków była w granicach 5 złotych to by tyle zamówień na świniobicie nie miał a tak cena w punkcie słaba i każdy chce świniaka zabić i w zamrażarke jak rozmawiałem z nim na począdku listopada to do końca roku ma terminy zajęte i ludzie biją nawet po 4 świniaki na raz