simson54 Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 witam nie wiem czy wcześniej ktoś o to pytał i czy był taki wątek ale chciałbym wiedzieć czy można dawać świniom stare pieczywo bułki rogale itd ? Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Było o tym na forum, ale można podawać chleb, znajomy robił mieszanki chleba bułek z mąka i przepuszczal przez peleciarke, wychodziły mu ładne granulki i były chętnie zjadane, ja po dawałem moczony chleb w koryto. Quote
simson54 Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 ja właśnie też daje moczony we wodzie nie umiałem znaleść tego wątku dlatego sory że jeszcze raz pisze o tym chciałem się upewnić wielkie dzięki kolego Robert 983 Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Ale za podajesz im coś jeszcze poza chlebem? Quote
simson54 Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 śruta czasami mam strużyny z jabłek to wrzuce i resztki z obiadu jakieś gotowane ziemniaki albo zupa jakaś tam pomidorowa wyleje na śrute i jedzą Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 A odrobaczanie stosujesz? ja dwa razy, ja uważam że jak świnia ma jedzenie non stop to szybciej rośnie, takie moje spostrzeżenie, kiedyś jeszcze na ziemniakach tak mi nie rosły jak teraz a podaje samą śrute z dodatkiem kuku i pszenicy. Quote
simson54 Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 ja kupilem odrobaczone prosiaki jak byly małe szczepione byly itd zawsze takie kupuje a tak szczerze nie śpieszy mi się aż tak bardzo żeby teraz szybko urosły i miały te 115 kg bo widzisz jaka cena jest narazie mają tak ok 50 60 kg ziemniaki nie paruje w parniku bo nie mam mam takie do jedzenia do siebie myslalem nad tym ale nom narazie nie inwestuje w to żeby kupić i gotować je w parniku jade na struzynach śrucie i chlebie Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Ja rozumiem każdy radzi sobie jak może;-) czyli masz je na handel ja tylko na własne potrzeby więc dbam o nie aby mięso było jak najlepsze;-);-) na tym co dajesz też urosną,a chleb zastąpi śrute.ja kupuje na targu, mam znajomego handlarza(poprostu zawsze od niego kupuje) więc nie wiem czy były szczepione i odrobaczanie, więc funduje im środek na robaki. Quote
simson54 Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 ja to różnie z tymi świniami wiesz jak jest jak jest cena fajna to jest fajnie a jak jest cena tak jak teraz to chciało by się zamknąć ten biznes na klucz i więcej nie otwierać nie raz się zabije nie raz się sprzeda i tak jakoś leci powoli ale żeby ubić interes trzeba tak robić żeby one urosły do odpowiedniej wagi a Ty żebyś jak najmniej kasy w to włożył Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Dokładnie kolego;-) tylko teraz nie opłaca się sprzedać swiniaka,i nie wiadomo kiedy będzie to opłacalne. Quote
Vademecum Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Zawsze trzeba odrobaczać po około 3 tygodnie w nowym miejscu i powturzyć po 2 tygodniach.Chleb świnią nie zaszkodzi, ale po nim nie urosną. Trzeba pamiętać przy moczonym by nie został w korycie do następnego karmienia bo sfermentuje, a to zaszkodzi. Do woli szybciej rosną, ale jest dużo większe zużycie paszy. Świnia woli suchą karmę...... Quote
simson54 Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 U mnie na wsi taki miejscowy rzeźnik powiedział tak że jakby cena świniaków była w granicach 5 złotych to by tyle zamówień na świniobicie nie miał a tak cena w punkcie słaba i każdy chce świniaka zabić i w zamrażarke jak rozmawiałem z nim na począdku listopada to do końca roku ma terminy zajęte i ludzie biją nawet po 4 świniaki na raz Quote
kubusjettaII Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 zgadza się simson54, rzeźnik który do mnie przyjeżdża jeździ do ludzi którzy przerabiają po 300-350 kilo kiełbasy a rekordziści nawet 470-500 kg... Quote
Recommended Posts