Jump to content

Recommended Posts

Posted

Polecma Agro-Masz 3m

Jesli masz lekkie ziemie to nie warto targac wału packera ;) Ciagnik ma 3 razy ciezej wiem cos o tym bo sąsiad ma z wałem packera to 160km ledwo to dyga w polu

Ja mam z przodu wałek strunowy 2 rzędy spręzyn i z tyłu wał rurowy i nawet Ursus c-385 sobie z nim radzi ziemia tez jest dobrze ubita oczywiscie jezdze bez siewnika ;)

Do 100km to takie wałki beda najlepsze ;)

Taki sam agregat jak w tej aukcji od 4 zdjecia http://allegro.pl/agregat-uprawowo-siewny-agromasz-nowy-super-cena-i4895250924.html

Posted
izydor6280 ja mam bardzo podobny agregat firmy AM i siałem tym zestawem Renią 155 54 jak się zablokował kamieniem przedni wałek to nie raz jak nie zdążyłem wcisnąć w porę sprzęgła to go zadusiłem a przy agregacie nic się nie stało ,popieram kolegów że na ziemiach lekkich po co ci packer jak jest wilgotna gleba to się oblepia chociaż skrobaki go czyszczą ale stwarza to dodatkowe opory gdy się skrobaki stępią,zaletą agregatu z pierwszego zdjęcia jest płynna i szybka regulacja głębokości łapy w tym agregacie są proste co jest bardziej korzystne bo mniej przesuszają glebę i nie wyrzucają zbyt mokrej ziemi z których powstają grupy ,minusem tych łap jest to że stawiają większy opór a przy twardej ziemi i głębszej uprawie słabo wchodzą w ziemię przez co tylny wał nie uciska prawidłowo gleby .moim zdaniem bierz agregat AM na łapach prostych z tylnym wałem rurowym tylko przydały by się w tym agregacie sprężyny pod hydropakiem by podczas opuszczenia siewnika część ciężaru z siewnika przenieść na agregat wtedy było by idealnie