rolnik515 Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Hej witam chce się dowiedzieć jakie zwierzątko wybrać napiszcie mi jakie korzyści ma każde z wymienionnych:-2 kozy mleczne -2 owce-2 świnie-4 świnie wietnamskieTo by było na tyle Jeśli coś zapropnujecie coś fajnego daje like. Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 korzyści:-kozy mleczne dadzą Ci mleko i co roku młode kózki, lub koźlaki, więc albo powiększenie stadka, albo sprzedaż, albo mięsko z młodych-owce dadzą Ci wełnę, ale po co Ci ona? prócz tego mięsko z owcy-świnie dadzą Ci dużo mięska-a świnki wietnamskie dadzą Ci radość i górę błota na podwórku to by było na tyle piszesz, że masz 1ha łąk, ale nie piszesz czy i jaką masz stajenkę? bo to też ważne. Quote
rolnik515 Posted December 18, 2014 Author Report Posted December 18, 2014 mam ocieploną zimą jest tam około 10 stopni Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 a jaką masz stajenkę? jak dużą? Quote
rolnik515 Posted December 18, 2014 Author Report Posted December 18, 2014 2,5 x 3 i jeszcze jedną 2 x 2,5 Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 no to jedna stajenka do przedzielania na pół i 2 kozy zmieścisz, będzie mleczko swoje do drugiej stajenki drób bym wpuściła o drobiu nic nie piszesz, więc świnki na mięso ale mimo wszystko w jednej ze stajenek zrobiła bym ściankę i kilka kur bym kupiła. wtedy masz full wypas, swoje mleko, jajka i mięso Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Ania ma dobry pomysł z tym podziałem;-) ja bym postawił na kury, świnie oraz owce, kozy jakoś mi się nie widzą na talerzu. Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Robert, ale od kozy masz pyszne i zdrowe mleczko ja tez koziny nie widzę na swoim stole, ale jak przyjdzie czas i będzie trzeba to koźlaki niestety ale będzie trzeba na kiełbaskę przerobić Quote
Vademecum Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 A ja bym wpuścił dwa zające na tą łączkę wyżywiłyby się i błotka by nie było i ładnie dla oka....... Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Kolego Vademecum nie każdy ma 50 czy 100 ha, każdy kto ma na to warunki chce jakoś żyć i coś hodować na własne potrzeby, a takie komentarze lepiej zachować dla siebie. Quote
Vademecum Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Kolego Robert...... troszkę poczucia humoru!!!!! Napisałem to w nucie żartu, a nie złośliwości.W dobie kryzysu humor poprawia nastrój i dodaje otuchy. Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Ja mam poczucie humoru;-) tylko na końcu posta było dodać buzke i było by wiadomo;-) Pozdrawiam ;-) i bez urazy wiadomo lepiej się śmiać niż płakać. Quote
Michal207 Posted December 19, 2014 Report Posted December 19, 2014 Ale poważnie, to na takiej łączce przydomowej widziałem już "Ekologiczną hodowlę królika".Króliki były na wolnym wybiegu i klaki miały otwarte. Na noc wchodziły do klatek i klatki były zamykane a w dzień biegały po łące.Gość sprzedawał tuszki królicze po 20 zł za kg i sobie chwalił pomysł. Nie wiem czy jeszcze to prowadzi, ale może to też jest pomysł. Quote
pablos Posted December 19, 2014 Report Posted December 19, 2014 Vademecum , choć żartował to miał rację z takiej poza kupą roboty zysk żaden , jedyne co mi przychodzi do głowy to potraktować to jako hobby a nie pomysł na dochód .wypadło hodowli Quote
rolnik515 Posted December 19, 2014 Author Report Posted December 19, 2014 Najprawdopodobniej wstawię tam kozy i kury Quote
ania1983 Posted December 19, 2014 Report Posted December 19, 2014 ale Rolnik nie napisała, ze chce zarobić, tylko ze chce coś mieć kozy i kury...podoba mi się ten pomysł Quote
Vademecum Posted December 19, 2014 Report Posted December 19, 2014 A ja powiem, że ciekawy jest pomysł z tym wolnym "wypasem" królików....Przyszło mi na myśl - jeżdżąc po zachodzie europy widziałem i nie wierzyłem w pewnym przemysłowym miasteczku w niemczech widziałem niesamowite ilości królików na osiedlu które było odgrodzone od ulicy. Była tego taka masa, że trudno mi było w to uwierzyć, ale osobiście to widziałem.... Setki królików na wielohektarowej działce skromnie porośniętej drzewami. Niesamowity widok !!!!! Quote
redbarn Posted December 19, 2014 Report Posted December 19, 2014 Mój dziadek miał króliki na wolnym wybiegu. Pewnego ranka wstał i nie było co karmić. Kopały nory pod klatkami, aż się przekopały za płot i tyle je widzieliśmy . Pomysł bardzo fajny, ale trzeba mieć na uwadze ich 'krasnoludzie' zapędy. Quote
Gedeon Posted October 2, 2015 Report Posted October 2, 2015 Kóz więcej można mieć na 1h tylko trzeba odgrodzić pole do letniego wybiegu a drugi kawałek na siano na zimę. Ja mam kozy na podwórku koło domu gdy chciałem wozić je na łąkę to zrezygnowałem z powodu kleszczy. odkąd nie wolno wypalać łąk namnożyło się ich mnóstwo na łakach. Quote
Recommended Posts