Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej witam chce się dowiedzieć jakie zwierzątko wybrać napiszcie mi jakie korzyści ma każde z wymienionnych:

-2 kozy mleczne

-2 owce

-2 świnie

-4 świnie wietnamskie

To by było na tyle Jeśli coś zapropnujecie coś fajnego daje like.

Posted

korzyści:

-kozy mleczne dadzą Ci mleko i co roku młode kózki, lub koźlaki, więc albo powiększenie stadka, albo sprzedaż, albo mięsko z młodych

-owce dadzą Ci wełnę, ale po co Ci ona? prócz tego mięsko z owcy

-świnie dadzą Ci dużo mięska

-a świnki wietnamskie dadzą Ci radość i górę błota na podwórku :P

to by było na tyle :D

piszesz, że masz 1ha łąk, ale nie piszesz czy i jaką masz stajenkę? bo to też ważne.

Posted

no to jedna stajenka do przedzielania na pół i 2 kozy zmieścisz, będzie mleczko swoje :D

do drugiej stajenki drób bym wpuściła :D o drobiu nic nie piszesz, więc świnki na mięso :)

ale mimo wszystko w jednej ze stajenek zrobiła bym ściankę i kilka kur bym kupiła. wtedy masz full wypas, swoje mleko, jajka i mięso :D

Posted

Ale poważnie, to na takiej łączce przydomowej widziałem już "Ekologiczną hodowlę królika".

Króliki były na wolnym wybiegu i klaki miały otwarte. Na noc wchodziły do klatek i klatki były zamykane a w dzień biegały po łące.

Gość sprzedawał tuszki królicze po 20 zł za kg i sobie chwalił pomysł. Nie wiem czy jeszcze to prowadzi, ale może to też jest pomysł.

Posted

Vademecum , choć żartował to miał rację z takiej poza kupą roboty zysk żaden , jedyne co mi przychodzi do głowy

to potraktować to jako hobby a nie pomysł na dochód .

wypadło hodowli

Posted

A ja powiem, że ciekawy jest pomysł z tym wolnym "wypasem" królików....

Przyszło mi na myśl - jeżdżąc po zachodzie europy widziałem i nie wierzyłem w pewnym przemysłowym miasteczku w niemczech widziałem niesamowite ilości królików na osiedlu które było odgrodzone od ulicy. Była tego taka masa, że trudno mi było w to uwierzyć, ale osobiście to widziałem.... Setki królików na wielohektarowej działce skromnie porośniętej drzewami. Niesamowity widok !!!!!

Posted
Mój dziadek miał króliki na wolnym wybiegu. Pewnego ranka wstał i nie było co karmić. Kopały nory pod klatkami, aż się przekopały za płot i tyle je widzieliśmy :D. Pomysł bardzo fajny, ale trzeba mieć na uwadze ich 'krasnoludzie' zapędy.
  • 2 weeks later...
  • 9 months later...
Posted

Kóz więcej można mieć na 1h tylko trzeba odgrodzić pole do letniego wybiegu a drugi kawałek na siano na zimę. Ja mam kozy na podwórku koło domu gdy chciałem wozić je na łąkę to zrezygnowałem z powodu kleszczy. odkąd nie wolno wypalać łąk namnożyło się ich mnóstwo na łakach.