Jump to content

Recommended Posts

Posted

przyczyn może być wiele. o tej porze roku najbardziej prawdopodobne to: zbyt krótki dzień, pierzenie, złe karmienie.

napisz dokładnie co dajesz kurom do jedzenia, czy mają cały czas dostęp do wody, chociaż na pewno maja :) czy doświetlasz...

ja za bardzo sie nie znam na tym, ale tylko to co mi przychodzi do głowy napisałam.

Posted

na pewno wahania temperatury mają wpływ na mniejszą produkcję u kur. Optymalny czas naświetlania kurnika (naturalnie lub sztucznie) to min. 13 godzin. Ważna też jest karma, ja swoim daję głównie pszenicę, natomiast jeśli dodam paszę dla niosek to nieśność się lekko poprawia. ważne jest też czystość i wilgotność w kurniku. Czyli jeśli stężenie amoniaku jest zbyt duże to jajek nie zobaczysz, czyli sucha ściółka to sprawa ważna.

Jest jeszcze dużo innych czynników, może zmieniłaś paszę, może zmieniłaś system żywienia kur, może czegoś się wystraszyły i ten czynnik cały czas trwa (np. podchodzenie lisów w pobliże kurnika - w nocy kura jest ślepa ale nie głucha)....

Posted
kurnik mam w ogrodzeniu jest zbudowany z desek a z przodu tu gdzie sa drzwi do otwierania kurnika maja sciane z zbudowana z okien. maja duze ogrodzenie wiec maja gdzie chodzic. do tego mam klatki, i rozne zakamarki z gniazdami.. daje im pasze,gotowane ziemniaki, jakies pozostalosci z obiadu np surówki, wode mają cały czas. oj przyjezdzaja do nas dzieci, one lubieja zbierac jajka, i w wakacje jak kura siedziala i niosla to one tą kurę zganiały noi mogły się odbić z noszeniem jajek no nie wiem. tez wyskakują z ogrodzenia bo w ogrodzeniu nie mają trawy bo wydepkały. wyskakują i niosą w takim pomieszczeniu we wiadrze ze słomą noi tylko te 3 jajka są
Posted

a może one po prostu gdzieś znosza te jaja. skoro piszesz, ze uciekają z ogrodzenia, no to mogą wszędzie nieść.

piszesz, że jedzą paszę, no tym moim zdaniem tym bardziej się nieść powinny. moje paszy na oczy nie widziały, a nieśność mam prawie 100%. zależy od dnia.

przeszukaj wszystkie możliwe zakamarki, chociaż wszystkiego i tak nie da sie przepatrzec :P

Posted

Nie no to co w wakacje było to było, jeśli nie niosą jajek to przyczyna jest aktualna. To że na wybiegu trawy nie mają to sprawa tez naturalna. Spróbuj może doświetlić kurnik tak ze 2 do 3 godzin więcej niż mają światła dziennego. Sprawdz tez czy nie ma w środku przeciągu. Jest też ewentualność, iż same te jajka zjadają (same sobie lub sobie nawzajem). Może mają braki minerałów i wtedy warto im pokruszone skorupki jajek dawać (ale pokruszone na drobno). Jeśli tam mają też zbyt chłodno to jajek też za dużo nie będzie. Musisz pomyśleć co się mogło zmienić u nich pomiędzy okresem kiedy jajka była a okresem kiedy jajek nie ma.

Jest jeszcze ewentualność (ale tylko wtedy, kiedy są one równego wieku) że nadszedł już ich czas kiedy jajek "się nie znosi" i wtedy jest czas na nowe pokolenie :)

Posted
Doświetl kurnik ;) sterowniki do świateł kosztują od 10 do 20 zł, żaróweczka i oprawka parę groszy i masz światełko które samo sie włącza i gaśnie ;) mam tak zrobione u przepiórek, genialna sprawa ;) niosły mi po 5-8 jajek dziennie a jak założyłem światełko to po 18 jajek zaczeły nieść ;) w ciągu pierwszego tygodnia od zainstalowania światła powinny już byc efekty ;)
Posted
ja mam 27 zielononóżki +araukany od sierpnia do tej pory niosły po 3-4 dziennie dopiero od 2 tygodni mam codziennie 9-11 jaj,ale o tym że bez trawy będą niosły to zapomnij,ja codziennie rwę żyto pelne wiadro 10 l. i to zjadają przez 20 minut,wybieg mają 200m kw.,kurnik doświetlony od 4rano do 8-ej,od pszenicy kury się tylko tuczą,moje jedzą owies pod dostatkiem,resztki obiadu,tartą marchew (dziennie 30-40 dkg.),30 dkg.dziennie paszy ,,kurka naturka'',30dkg śruty z kukurydzy,no i wspomniane żyto zielone,tą marchew i paszę zadaję wieczorem i jak o 4-tej rano zapali się im światło to wtedy sobie zjadają,oprócz tego w korytku tęz mają owies żeby skoro świt pojadały oprócz tego co drugi dzień dostają zamrożoną kostkę karmy dla psa(są to mielone kości z resztkami mięsa ,chodzi o to żeby miały też białko zwierzęce-jedna kostka kosztuje 60 gr. w sklepie lewiatan) ,woda musi byc też w kurniku na bieżąco,(jeden dzień bez wody -tydzień bez jaj),tak będą niosły do końca sierpnia później znowu będą miały przerwę,dodam że co roku powiększam stado o ok.10-12 sztuk,bardzo stare same wymierają i to jest naturalna selekcja,zaczynałem od jednej zielononóżki i araukany-myślę że jak tak będą miały jak u mnie +to co koledzy i koleżanki wyżej zalecają to będzie ok.-pozdrawiam
Posted
Henryk, zazdroszczę Ci tej mrożonej karmy dla psów za grosze. u nas wioskę dalej jest Lewiatan, ale nic takiego nie ma. zresztą w żadnym innym sklepie nic takiego nie ma :( a szkoda, bo chętnie bym kurom kupiła. natomiast taka typowa karma dla psa w jelicie jakie sa u nas, to już koszt min. 2 zł. * 30 dni = 60 zł./miesiąc
Posted
u nas też jest kilka ,,lewiatanów'' ale tylko w jednym w Koninie zawsze mają,musisz pytać może gdzieś trafisz,jak nie to zajrzyj do takich sklepików chyba zoologicznych tam sprzedają rózne karmy dla ptaszków i różnych zwierzątek,też tam widziałem,nawiasem mówiąc to właśnie właściciel takiego sklepiku mi to polecił-pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Posted

koleżanki i koledzy moje kurki (zielononóżki i araucany) ostatnio biją rekordy codziennie 11-14 jaj (mam 27 szt,)-pozdrawiam

jeszcze chciałem dodać w sprawie skorupki -ja kupuję specjalną kredę granulat wygląda jak pasza tylko biała i na 27 szt codziennie do paszy dosypuję 3-4 dkg.,nie ma co przedawkowywać bo i tak nie zjedzą

Posted

u mnie w tej chwili niosek jest ok. 20. dokładnie nie zidentyfikowałam jeszcze czy 18 czy 19. ale dziennie mam jajek 14-18

kredę też moim daję, ale nie do jedzenia, bo ciężko uwidzieć ile dać. mają w osobnym paśniku, jedzą kiedy chca i ile chcą. myślę, ze to najlepsze rozwiązanie :D

• 4 weeks later...